Τρίτη, Απρίλιος 23, 2024
Follow Us
Θέλω κι εγώ Τάμπλετ

Καθώς τα χρόνια περνάνε και οι δεκαετίες αλλάζουν, η έννοια του καταναλωτισμού και της υπεροχής, κατακλύζουν τις ζωές μας.

Έτσι λοιπόν, με τον εκσυγχρονισμό της τεχνολογίας, η απόκτηση καινούριων gadget π.χ. ενός tablet, είναι μια από τις πιο συνηθισμένες απαιτήσεις των παιδιών, θεωρώντας πως έτσι θα αισθάνονται ασφάλεια και θα είναι χαρούμενα.

Καθώς φτάνουμε λοιπόν, στην ηλικία των 6-7ετών, συνειδητοποιούμε πως τα παιδιά, όχι μόνο ζητούν, αλλά πολλές φορές απαιτούν από εσάς, να τους αγοράσετε ένα tablet, έτσι ώστε να μπορούν να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τους φίλους τους, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να παίζουν τα αντίστοιχα παιχνίδια με αυτούς, κρατώντας τον μεταξύ τους ανταγωνισμό στα ύψη.

Σε αυτή την ηλικία όμως, τα παιδιά δεν έχουν αναπτύξει πλήρως την ενσυναίσθησή τους, επομένως, πολλές φορές δεν μπορούν να κατανοήσουν πως μπορεί να είναι δύσκολο για εσάς να ανταπεξέλθετε σε κάθε οικονομική τους απαίτηση. Γι’ αυτά τα χρήματα, συνήθως, είναι ένα σύμβολο ισχύος, τα οποία θα τους εξασφαλίσουν την παραμονή τους στην παρέα, παρέχοντάς τους την ισότητα που αναζητούν μεταξύ των φίλων τους.

Όσον αφορά, τη δική σας οπτική γωνία, το επιβαρυμένο πρόγραμμά σας πολλές φορές, δεν σας επιτρέπει να περνάτε το χρόνο που επιθυμείτε με τα παιδιά σας, με αποτέλεσμα οι τύψεις να κυριαρχούν στο μυαλό σας και να σας κάνουν να ενδίδετε στις απαιτήσεις τους. Το αποτέλεσμα είναι, η οριοθέτηση και η διαπαιδαγώγηση που θέλετε να τους παρέχετε, να έρχονται σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω.

Επομένως, καλό θα ήταν πριν αγοράσετε στο παιδί σας αυτό που επιθυμεί, να συζητήσετε πρώτα μαζί του, για να κατανοήσει πως δεν είναι δεδομένο ότι θα μπορεί να έχει πάντα αυτά που επιζητεί. Δώστε του να καταλάβει, εάν αυτό που ζητάει είναι κάτι που πραγματικά ‘’χρειάζεται’’ ή κάτι που απλά ‘’θέλει’’ να αποκτήσει.

Προσπαθήστε, να του εξηγήσετε πως κάθε οικογένεια ακολουθεί τους δικούς της κανόνες και θέτει τις δικές της προτεραιότητες και γι’ αυτό τον λόγο δεν  μπορείτε να κάνετε ότι και οι γονείς των φίλων τους.

Τέλος, βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει πως τα υλικά αγαθά δεν αναδεικνύουν την αξία μας και δεν είναι αυτά που κρατάνε τους φίλους στις ζωές μας, αλλά ο χαρακτήρας και το ενδιαφέρον που δείχνουμε ο ένας για τον άλλο, κάτι που δυστυχώς η εξέλιξη της τεχνολογίας μας κάνει πολλές φορές να το ξεχνάμε.  

Αμαλία Παπαδοπούλου

Λογοθεραπεύτρια