Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2024
Follow Us
Η σπουδαιότητα του παιχνιδιού ρόλων

Τα παιδιά παρατηρούν την καθημερινή ζωή και προσπαθούν να τη μιμηθούν παίζοντας παιχνίδια ρόλων.

Ζητούν από τους γονείς, τα αδέλφια ή τους φίλους να ενταχθούν σε αυτά και να λάβουν μέρος και να προσποιηθούν το γιατρό, το δάσκαλο, το παιδί, τον ταμεία ή ό,τι άλλο έχουν στη φαντασία τους.

Το σενάριο μπορεί να είναι πραγματικό, φανταστικό ή να μπερδεύονται μεταξύ τους η φαντασία με την πραγματικότητα. Χρησιμοποιούν διάφορα αντικείμενα που υπάρχουν στο χώρο γύρω τους και μπορεί να δίνουν διάφορες υποστάσεις στο καθένα. Ένα κόκκινο τουβλάκι δηλαδή, μπορεί να γίνει η ντομάτα που μόλις αγόρασε από το μανάβικο.

Παίρνοντας ρόλους, αναπτύσσονται οι κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού και το βοηθάνε να λειτουργήσει καλύτερα στις διάφορες κοινωνικές καταστάσεις. Φτιάχνοντας ιστορίες της καθημερινής ζωής, χρειάζεται να σκεφτεί με ποιον τρόπο θα μιλήσει και θα φερθεί στο εκάστοτε περιβάλλον και με τον εκάστοτε άνθρωπο.

Η συνεργασία και η ομαδικότητα εξελίσσονται εξίσου, εφόσον είναι σημαντικό να συνυπάρξει στο παιχνίδι με κάποιον άλλο που, εκείνη την στιγμή, είναι «σημαντικός» για το ίδιο. Μαθαίνει ταυτόχρονα να συμβιβάζεται και να ελίσσεται, ώστε να πετύχει τον σκοπό του, ο οποίος είναι να διασκεδάσει.

Τα παιχνίδια αυτά ενισχύουν επίσης την συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, βοηθώντας τα να εξερευνήσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και να πειραματιστούν με αυτά, με σκοπό να τα ανακαλύψουν και να μάθουν να τα εκφράζουν με κατάλληλο τρόπο. Για παράδειγμα, κλαίει το παιδί επειδή έπεσε, χαίρεται γιατί του έφεραν ένα δώρο, νιώθει ντροπή όταν βλέπει κάποιον που δεν γνωρίζει, κ.λπ.

Ακόμη, βοηθούν στην γλωσσική και την γνωστική ανάπτυξη, καθώς το παιδί, μιμούμενο κάποιο χαρακτήρα, χρησιμοποιεί λέξεις ή φράσεις που έχει ακούσει από αυτόν. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι ακόμη πιο εύκολο αργότερα να τις χρησιμοποιήσει αυθόρμητα σε μια συζήτηση.

Τέλος, αντιμετωπίζοντας τα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια μιας ιστορίας, το παιδί μαθαίνει τη διαχείριση μιας κατάστασης. Έτσι, όταν θα συμβεί στην πραγματική ζωή, θα είναι πιο έτοιμο να τη διαχειριστεί και θα βρει λύση πιο γρήγορα.

Εμπλουτίστε το μυαλό των παιδιών σας με πραγματικές καθημερινές εμπειρίες και εκδρομές, ώστε να τροφοδοτείτε συνεχώς τη φαντασία τους. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αφήστε τα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα και θα εκπλαγείτε από τη φαντασία τους.

Αμαλία Παπαδοπούλου

Λογοθεραπεύτρια