Τετάρτη, Απρίλιος 24, 2024
Follow Us
Πόσα κιλά μπορώ να χάσω σ’έναν μήνα;

Μια πολύ συχνή ερώτηση που προβληματίζει όσους ξεκινούν μια προσπάθεια απώλειας βάρους είναι πόσα κιλά μπορούν να χάσουν σ’ έναν μήνα.

Γενικά ένας ασφαλής ρυθμός απώλειας βάρους είναι 0,5-1kg την εβδομάδα δηλαδή  2-4kg τον μήνα. Ωστόσο, ο οργανισμός δε λειτουργεί με κομπιουτεράκι καθώς πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τον ρυθμό αυτό, όπως :

  • o βασικός μεταβολισμός
  • τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας
  • διάφορα προβλήματα υγείας και φαρμακευτικές αγωγές
  • το βάρος που ξεκινάμε
  • ο ελλιπής ύπνος
  • η ηλικία
  • το στρες

Οι δίαιτες που υπόσχονται πολύ γρήγορη απώλεια βάρους έχουν αποτέλεσμα;

Οι δίαιτες που υπόσχονται πολύ γρήγορη μείωση βάρους μπορούν να επιβαρύνουν την υγεία μας(π.χ ατονία, αδυναμία, εκνευρισμός, απώλεια μαλλιών κτλ). Η πολύ μεγάλη μείωση των θερμίδων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μείωση κυρίως  μυϊκής μάζας και όχι λίπους και κατ’επέκταση την μείωση του βασικού μεταβολισμού. Άλλωστε η προσκόλληση σε ένα πολύ αυστηρό πλάνο διατροφής συνήθως δεν είναι βιώσιμη, δεν μπορεί να φέρει μακροχρόνιο αποτέλεσμα και τελικά δεν συμβάλει στην υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών.

Η διαδικασία απώλειας βάρους είναι μια ευκαιρία για να υιοθετήσουμε πιο υγιεινές συνήθειες που θα ωφελήσουν την υγείας μας γενικότερα. Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε συνήθειες που μπορούν να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα και οι οποίες θα αφήνουν χώρο να απολαμβάνουμε και αυτά που αγαπάμε.

Τέλος καλό είναι να θυμόμαστε πως η διαδικασία απώλειας βάρους δεν είναι μια γραμμική διαδικασία. Θα υπάρξουν εβδομάδες που θα χάσουμε περισσότερο, άλλες λιγότερο, άλλες καθόλου ενώ κάποιες φορές μπορεί να πάρουμε και λίγο. Αυτό δεν σημαίνει πως κάνατε κάτι λάθος, συνεχίστε με τον δικό σας ρυθμό και το αποτέλεσμα θα έρθει! 

Αντιγόνη Μπέκα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc

Στουγιαννάκη 3-Νάουσα

Τηλ. 23323 01771

Κιν. 6984050471