Όλοι γεννιόμαστε με έμφυτη την διάθεση να γνωρίσουμε και να συναναστραφούμε με άλλους ανθρώπους, να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας, τα συναισθήματα μας, τις επιθυμίες μας και γενικά να επικοινωνήσουμε.
Πόσο συχνά όμως μέσα στην κοινωνική σας ζωή έχετε δει κάποιον, που μπορεί να τον χαρακτηρίσουμε « αντικοινωνικό», ίσως « περίεργο» ή « ιδιαίτερα εσωστρεφή»; Μια συμπεριφορά που δεν ενοχλεί αλλά σίγουρα μας τραβάει την προσοχή.
Τι είναι συμβαίνει λοιπόν με αυτά τα εσωστρεφή παιδιά;
Στην γνωστή σε όλους ταινία « Rain man» ( Ο άνθρωπος της βροχής), ο Dustin Hoffman υποδύεται ένα ευφυέστατο αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερο άνθρωπο. Αυτό είναι το προφίλ ενός ατόμου με σύνδρομο Aspegrer μια νευρολογική – αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από: ποιοτική απόκλιση στις κοινωνικές συνδιαλλαγές και στους τρόπους που επικοινωνούμε, καθώς και από περιορισμένο, στερεότυπο, επαναλαμβανόμενο ρεπερτόριο ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων.
Από την παιδική ηλικία ως την εφηβεία.
- Ένα παιδί με σύνδρομο Asperger μπορεί: να καθυστερήσει στην ανάπτυξη του λόγου και η κοινωνική - επικοινωνιακή του ανάπτυξη να υστερεί, αλλά διαθέτει ανώτερη νοημοσύνη, χαρακτηρίζεται από δυνατή μνήμη, αφοσίωση στις λεπτομέρειες, στις ρουτίνες και από ιδιαίτερα ταλέντα ( π.χ να μιλάει αγγλικά σε μικρή ηλικία ή να κάνει μαθηματικούς υπολογισμούς με εντυπωσιακή ταχύτητα σε σχέση με τους συνομήλικους του).
- Στην εφηβεία και στη συνέχεια ως ενήλικας θα χρησιμοποιούν εντυπωσιακό λεξιλόγιο και η χρήση της γλώσσας θα είναι άριστη, θα είναι πολύ καλή μαθητές και επαγγελματίες, όμως θα επιλέγουν να μείνουν μόνη δίχως να αποζητούν τις κοινωνικές επαφές.
Άρα τα άτομα με Asperger δεν έχουν ανάγκη από κοινωνικές επαφές;
Και βέβαια έχουν! Επιθυμούν να έχουν φίλους, όμως δεν ξέρουν πώς να το κάνουν, δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις εκφράσεις, το χιούμορ και τα συναισθήματα των άλλων. Χρειάζεται να διδαχτούν τους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς, κάτι που για τους περισσότερους από εμάς είναι αυτονόητο.
Τα άτομα με Asperger είναι ικανά να ζήσουν μια ανεξάρτητη και ολοκληρωμένη ζωή. Όμως για να συμβεί αυτό χρειάζεται η έγκαιρη και σωστή διάγνωση που θα βοηθήσει το ίδιο το άτομο και την οικογένεια του να λάβουν την απαραίτητη και κατάλληλη πληροφορία και υποστήριξη.
Σοφία Π. Κιούπη , Λογοθεραπεύτρια
6979283636