Κυριακή, Νοέμβριος 24, 2024
Follow Us
Φύση: ο τρίτος δάσκαλος των παιδιών

Για τις προηγούμενες γενιές το παιχνίδι στην φύση ήταν αυτονόητο.

Σήμερα οι γονείς πασχίζουν να ξεκολλήσουν τα παιδιά από τις οθόνες και αγωνιούν πως δεν περνάνε αρκετό χρόνο έξω, από την άλλη, οι ειδικοί προτείνουν να δουν πέρα από τις δομημένες δραστηριότητες, πέρα από τους παιδότοπους και τις παιδικές χαρές.

Όταν αναφερόμαστε στο παιχνίδι στην φύση εννοούμε την ευκαιρία να εμπλακεί το παιδί σε μη δομημένο παιχνίδι και δραστηριότητες όπου αφθονούν προϊόντα της φύσης όπως : ξύλα φύλλα, πέτρες, νερό και χώμα. Ότι δηλαδή κάναμε και εμείς όταν ήμασταν παιδιά. Είναι η στιγμή που το παιδί θα δημιουργήσει το δικό του περιβάλλον και θα σκεφτεί τι μπορεί να χρησιμοποιήσει από αυτά που του προσφέρονται για να παίξει.

Τα οφέλη του παιχνιδιού στην φύση είναι πολλαπλά.

Σε σωματικό επίπεδο τα παιδιά εκφράζονται και εκτονώνονται σε διαφορετικό τρόπο, θα σκαρφαλώσουν, θα πηδήξουν, θα τρέξουν, θα σηκώσουν πέτρες , κλωτσήσουν. Όταν τα παιδιά βρίσκονται έξω κινούνται περισσότερο και παίζουν περισσότερη ώρα. Επίσης, οι δραστηριότητα στην φύση βοηθάει στην σωματική διάπλαση, στη οστική πυκνότητα, την καρδιοαναπνευστική και μυοσκελετική λειτουργικότητα. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι τα παιδιά που παίζουν σε περιβάλλον με αρκετό¨ πράσινο¨ έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα.

Δυστυχώς τα ατυχήματα  και οι μικροταυματισμοί δεν μπορούν να αποφευχθούν . στην πραγματικότητα όμως, τους μαθαίνουν καλύτερα να εντοπίζουν το κίνδυνο και να αναπτύσσουν στρατηγικές για να μπορέσουν να τους αποφύγουν, όχι μόνο μέσα στο παιχνίδι αλλά και διαφορετικές περιστάσεις στην ζωή τους στο μέλλον.

Σε κοινωνικό και συναισθηματικό επίπεδο, το παιχνίδι στην φύση συνδέεται με θετικές επιδράσεις στην συμπεριφορά των παιδιών όπως: στο άγχος, στην επιθετικότητα, στην ανεξαρτησία και στην κοινωνικότητα και στην αλληλεπίδραση με τους άλλους. Η φύση τους βοηθάει να έρθουν σε επαφή με το σώμα τους, να αποκτήσουν αυτοέλεγχο, αυτοπεποίθηση και να καλλιεργήσουν την φαντασία τους.  Σε ένα περιβάλλον όπου το ελεύθερο παιχνίδι είναι κυρίαρχο τους μαθαίνει να χτίζουν σχέσεις με τους  συνομηλίκους τους , ενώ περιορίζει το αίσθημα της απομόνωσης. Ταυτόχρονα τους μαθαίνει για τον κύκλο της ζωής στην πράξη, πως στη φύση τα έμβια όταν γεννιούνται, μεγαλώνουν και πεθαίνουν με αποτέλεσμα να αποκτούν καλύτερη σχέση με το περιβάλλον και τον εαυτό τους στο μέλλον.

Σε γνωστικό επίπεδο, η μάθηση επιτυγχάνεται μέσω της αλληλεπίδρασης με τους συνομηλίκους τους, ενώ η περιέργεια ικανοποιείται από την επαφή με το ίδιο το παιχνίδι. Τα παιδιά ενισχύουν την δημιουργικότητα τους και εστιάζουν την προσοχή τους περισσότερο σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρο τους. Επιλύουν ευκολότερα προβλήματα και χρησιμοποιούν περισσότερα σχήματα λόγου γιατί χρειάζεται να επικοινωνήσουν με άλλα παιδιά. Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά έχουν έναν δικό τους επικοινωνιακό κώδικα όπου μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι ενισχύεται και εμπλουτίζεται περισσότερο.

Είναι γεγονός ότι η ζωή πλέον έχει αλλάξει σημαντικά και πολλά παιδιά δεν ξέρουν να παίζουν στην φύση. Έτσι, χρειάζεται να τους παρέχουμε χρόνο και χώρο για να το μάθουν. Οπότε τους προσφέρουμε περισσότερες επισκέψεις στην φύση, τους εξοπλίζουμε με τα κατάλληλα ρούχα και φυσικά, τους δείχνουμε εμπιστοσύνη.

Σοφία Π. Κιούπη, Λογοθεραπεύτρια

6979283636