Πειθαρχία χωρίς φωνές
Γιατί πρέπει να φωνάξω για να με ακούσεις;
Πόσες φορές έχει βγει από το στόμα μας η φράση: «Στο είπα χίλιες φορές, γιατί πρέπει να φωνάξω για να με ακούσεις;».
Παλαιότερα, η χειροδικία ήταν η μέθοδος, με την οποία οι γονείς προσπαθούσαν να τραβήξουν την προσοχή των παιδιών τους. Τη σημερινή εποχή, οι φωνές έχουν αντικαταστήσει αυτή τη μέθοδο και όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε πως το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να εκπαιδεύονται τα παιδιά σε τέτοιες καταστάσεις, να τις συνηθίζουν και, τελικά, όχι μόνο να μην υπακούνε μέχρι να την υψώσουμε, αλλά να χρησιμοποιούν και τα ίδια τις φωνές τους για να εκφραστούν.
Επιπλέον, αν συνοδεύονται από εκνευρισμό, μπορεί να τρομάξουν και να δημιουργηθεί το αίσθημα της απόρριψης, το οποίο τους μεταφέρει σε μια κατάσταση στην οποία πρέπει να διαλέξουν αν θα παλέψουν, αν θα τρέξουν να φύγουν ή αν θα παγώσουν. Και τότε, σταματάνε να ακουν ο,τιδήποτε προσπαθούμε να μοιραστούμε μαζί τους.
Έχετε αναρωτηθεί γιατί τα παιδιά είναι περισσότερο διαθέσιμα όταν είστε στο κρεβάτι και προσπαθείτε να τα κοιμίσετε; Τι κάνετε σωστά εκείνη την ώρα; Τότε υποχρεώνεστε να «ρίξετε τους τόνους» για να κατεβάσετε το επίπεδο διέγερσής τους και να κοιμηθούν. Άρα, μήπως αυτήν την κατάσταση να τη μεταφέρουμε και μέσα στην ημέρα;
Σαν άνθρωποι σίγουρα έχουμε και «κακές» μέρες. Εκείνες τις μέρες θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας απέναντι στα παιδιά. Τότε, όμως, ίσως χρειάζεται να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας, να κάνουμε κάτι πρώτα για εμάς, όπως για παράδειγμα ένα ζεστό μπάνιο, να διαχειριστούμε τα δικά μας συναισθήματα και μετά εκείνα των παιδιών μας.
Οποιοδήποτε συναίσθημα και αν έχει το παιδί, προσπαθήστε να δείξετε ενσυναίσθηση. Όταν τα παιδιά νιώθουν ότι τα καταλαβαίνουμε και παραμένουμε συνδεδεμένοι με αυτά, τότε ο θυμός τους μειώνεται και, χωρίς να το καταλάβουν, θα γίνουν πιο συνεργάσιμα.
Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά έχουν την ανάγκη να πειραματιστούν για να ανακαλύψουν τα όριά μας, με απώτερο σκοπό να μάθουν να βάζουν τα προσωπικά τους όρια, όταν χρειαστεί. Πρέπει να αποκτήσετε ισχυρό αυτοέλεγχο για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά και όταν συμβεί αυτό, θα δείτε το ίδιο να προσπαθεί να δουλεύει περισσότερο το συναίσθημά του, αντί να προκαλεί εκρήξεις.
Αμαλία Παπαδοπούλου
Λογοθεραπεύτρια