Σάββατο, Νοέμβριος 23, 2024
Follow Us
Έντονη κινητοποίηση για το Νοσοκομείο Νάουσας- Νέα ανακοίνωση από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ημαθίας

Πλησιάζει η ώρα για τη μεγάλη κινητοποίηση της Τετάρτης, 25 Σεπτεμβρίου 2024,

με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ημαθίας με τη στήριξη φορέων και πολιτών να υψώνουν τείχος προστασίας κατά της υποβάθμισης και του κλεισίματος κλινών στο Νοσοκομείο Νάουσας.

Στο δελτίο τύπου αναφέρουν:

ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙ0 ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ!-ΤΕΙΧΟΣ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΛΙΝΙΚΩΝ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 25/9.

Παρά το  πως δε συνηθίσαμε έως τώρα σε τόσο μεγάλη συχνότητα ανακοινώσεων προς τον τύπο, παρά το ότι δε συνηθίζεται να δημοσιοποιούνται συζητήσεις συνελεύσεων, λόγω της κρισιμότητας των στιγμών για το μέλλον  του νοσοκομείου της Νάουσας αισθανόμαστε υποχρέωση αλλά κυρίως ανάγκη  να κοινωνήσουμε στους πολίτες τα όσα συζητήθηκαν στην προχθεσινή γενική συνέλευση της ένωσης μας (20/9) στο νοσοκομείο της πόλης με συμμετοχή άνω των δεκαπέντε γιατρών με κύριο θέμα την πολύ πρόσφατη υποβάθμιση του από την Α΄ στη  Β΄ ζώνη των άγονων και προβληματικών περιοχών του ΕΣΥ (που σημαίνει παροχή λιγότερων κινήτρων σε γιατρούς για την κατάληψη θέσης σε αυτό.)

Στην αρχική του εισήγηση ο γραμματέας της  ένωσης  ενημέρωσε το σώμα για το περιεχόμενο της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, τα κίνητρα που παύει να δίνει το νοσοκομείο  σε νέους γιατρούς (οικονομικά, δικαίωμα μετάθεσης μετά συμπλήρωση πενταετούς υπηρεσίας) και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν έπρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο : 1)ότι στην ουσία δε βελτιώθηκαν οι υποδομές και η οικονομική κατάσταση της περιοχής τα τελευταία χρόνια2) ότι ακόμη και υπαγόμενο στην Ά ζώνη τα προηγούμενα χρόνια το νοσοκομείο δε μπόρεσε να προσελκύσει γιατρούς με αποτέλεσμα τη στιγμή που μιλάμε το νοσοκομείο να μην έχει ακτινολόγο 23-24 μέρες το μήνα, να έχουμε μόλις τρεις παθολόγους τα πολλά τελευταία χρόνια, έναν μόνιμο αναισθησιολόγο που πραγματοποιεί πάνω από 20 εφημερίες το μήνα 3)ότι θα είναι πολύ δύσκολο από εδώ και πέρα να  γίνει προσέλκυση γιατρών τη στιγμή που όλα τα γειτονικά νοσοκομεία έχουν υπαχθεί στη λίστα των αγόνων. Διατύπωσε τη θέση πως η διαφορά στις οικονομικές απολαβές μεταξύ των δύο ζωνών δεν είναι μεν ευκαταφρόνητη αλλά δεν είναι και το πρωτεύον ζήτημα, έκανε ωστόσο, ειδική αναφορά στην απώλεια του δικαιώματος μετάθεσης.

Κατέληξε δε σχεδόν αυτολεξεί: <<η υποβάθμιση ουσιαστικά βρίσκεται στην περιφέρεια του όλου προβλήματος. Αν  <<διαβάζουμε σωστά το παιχνίδι>>, και νομίζουμε ότι το κάνουμε, με την πρόσφατη ΚΥΑ απλώς μας δείχνουν πως δε νοιάζονται για το αν θα έρθουν  γιατροί  στο εξής στο νοσοκομείο. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να <<εγκλωβίσουν>> τους ήδη υπάρχοντες, οι υπάρχοντες τους φτάνουμε και τους περισσεύουμε από δω και πέρα για τη Νάουσα. Με τον επερχόμενο << νόμο της κινητικότητας>> θα κάνουν <<μπαλάκι>> πολλούς από εμάς από νοσοκομείο σε νοσοκομείο της ευρύτερης περιοχής, για να <<βουλώνουμε ανάγκες >> όπου εμφανίζονται ενώ με το <<νέο υγειονομικό χάρτη>> που θα ακολουθήσει οργανικές θέσεις θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο της Βέροιας. Δεν είναι μακριά αυτά.. κάνα δυο μήνες θέλει..! Κι όσο για το νοσοκομείο της Νάουσας; βλέπετε κατά κει; κι έδειξε τον χώρο των υπό ανακαίνιση ΤΕΠ, αυτό το <<μακρινάρι>> στο τέλος θα έχει καινούργια γυαλιστερά πλακάκια να μας θαμπώνουν(και πώς ,άλλωστε: κόστος ανακαίνισης 1,5 εκατομμύρια!), αλλά γιατρούς δε θα χει μέσα ,γενικούς γιατρούς μόνο θα έχει για πάσα νόσο και το νοσοκομείο θα γίνει κατά πώς ακούμε κέντρο αποκατάστασης και για τον κόσμο θα μείνει ένα <<ενισχυμένο κέντρο υγείας>> θέλετε ,ένα <<κέντρο υγείας αστικού τύπου>> θέλετε, πάντως με λιγότερες κλινικές και ειδικότητες! Kαι όλα, και το κέντρο αποκατάστασης και νοσοκομείο και τα ανακαινισμένα ΤΕΠ κι εμείς οι ίδιοι σε λίγα χρόνια   θα γίνουν δώρο σε ιδιώτες! >> (πράγματι, εκείνη την ώρα <<διάβαζε σωστά το παιχνίδι…>> )

Ακολούθησαν τοποθετήσεις γιατρών που συμμετείχαν στη συνέλευση που συμφώνησαν και υπερθεμάτισαν τα παραπάνω. Συζητώντας για τις δυνατότητες αντίδρασής μας καταλήξαμε πως είναι αδύνατο να αντιστρέψουμε μόνοι μας τη διαμορφούμενη κατάσταση και πως μόνο ο κόσμος, που σε τελική ανάλυση θα υποστεί και τα χειρότερα, μπορεί να το κάνει.

Στο χώρο της συνέλευσης εμφανίστηκε ο αναπληρωτής διοικητής της μονάδας στον οποίο και δόθηκε ο λόγος. Εν πρώτοις αναφέρθηκε στα χρήματα τα οποία μας δίνονται ως κίνητρο, ενώ στη συνέχεια προσπαθώντας να κάνει<< το μαύρο άσπρο>> μας είπε πως πρέπει να χαιρόμαστε που πλέον δουλεύουμε σε ένα νοσοκομείο <<αναβαθμισμένο>>, χαρακτηρισμένο ως <<λιγότερο προβληματικό>>. Παρουσίασε δε, προς ενίσχυση των θέσεών του, ένα γράφημα που εμφάνιζε το νοσοκομείο ως δεύτερο σε <<παραγωγικότητα>> μεταξύ αυτών της 3ης Υ.ΠΕ. πίσω μόνο από το ΓΝ. Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης με μετρήσιμο ,όμως, όχι το απόλυτο έργο αλλά με όρους <<κόστους-οφέλους >>, με όρους δηλαδή  <<υγιούς επιχείρησης>>. Αναφέρθηκε δε πολλές φορές σε περεταίρω επικείμενη <<αναβάθμιση>> του νοσοκομείου κι έκανε επανειλημμένα λόγο για <<αυτόνομο νοσοκομείο.>> Ερωτηθείς δε, εάν δεσμεύεται πως στο <<αναβαθμισμένο>> αυτό νοσοκομείο προβλέπονται όλα τα υπάρχοντα τμήματα με την παρούσα μορφή, απάντησε πως δεν μπορεί να δεσμευθεί.

Κι από  εκεί και πέρα ζήσαμε στιγμές <<αποκάλυψης>>. Μεταξύ <<τυριού και αχλαδιού>>, σε χαλαρό κλίμα με πολλά χαμόγελα, ηθελημένα ή απρόσκοπτα,  σα να περιγράφει  πίνακα ζωγραφικής που έχει μπροστά του ή σα να βρίσκεται σε στιγμή μέθεξης και ενόρασης  ο αναπληρωτής διοικητής άρχισε να περιγράφει ένα νοσοκομείο χωρίς παιδιατρική κλινική (χωρίς σταθερή παρουσία παιδιάτρου στο νοσοκομείο σε 24ωρη βάση), με απ΄ όσο καταλάβαμε επισφαλή τη θέση της καρδιολογικής κλινικής και με μεταφερμένη την οργανική θέση του μοναδικού ΩΡΛ στο νοσοκομείο της Βέροιας.<<-Θα μας πάρετε και τον οφθαλμίατρο;>> <<-οόχι τον οφθαλμίατρο! >>  Η αναβάθμιση δε ,συνέχισε, έγκειται στο ότι το νοσοκομείο θα κάνει <<στροφή στο τραύμα>> και στον χειρουργικό τομέα με σύγχρονη δημιουργία κέντρου αποκατάστασης (ή κάτι αντίστοιχου) και στο νοσοκομείο θα έρθουν φυσικοθεραπευτές, ακόμη και αθλίατρος!(για αθλητικές κακώσεις, να διευκρινίσουμε, για αποφυγή παρεξηγήσεων..!  )

Θα μπορούσαμε να σταματήσουμε εδώ και να αφήσουμε τα συμπεράσματα για τον τίμιο αναγνώστη, ωστόσο θα κάνουμε τις εξής μόνο παρατηρήσεις:

α) είναι σαφής η διαφορά ανάμεσα στην κοινή  λογική ενός κατοίκου της περιοχής που θέλει  στον τόπο του παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας για όταν αρρωστήσει και στον τεχνοκρατικό τρόπο σκέψης : <<αφού η ορθοπεδική κλινική φέρνει έσοδα στο νοσοκομείο, αυτή θα <<μπουστάρουμε>> με τη <<στροφή στο τραύμα>> και το κέντρο αποκατάστασης >> (καταλήγοντας σε κάτι μάλλον υδροκέφαλο και αδιαφορώντας για τις καθημερινές ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.)

β)πράγματι, το κράτος έχει στα χέρια του την πληροφορία και πρέπει να προσαρμόζεται στην αλλαγή των συνθηκών. Αν ένα κράτος της συγκεκριμένης υπόστασης  έπαιρνε την απόφαση πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο νοσοκομείο για εξοικονόμηση και ανακατανομή κρατικών πόρων, θα ήμασταν μαζί του. Όμως, εδώ έχουμε μία κυβέρνηση σε εντεταλμένη υπηρεσία από την ευρωπαϊκή ένωση και μεγάλα επιχειρηματικά ολιγοπώλια που τελικά θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε σχεδόν πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας που θα καρπωθούν οι λίγοι. Ε, σ΄ αυτή την περίπτωση με τον λαό είμαστε, γιατί λαός είμαστε κι εμείς και οι δικοί μας άνθρωποι! Και ας τους κοστίσουμε και κάτι παραπάνω! Δεν πειράζει! Σε μας ανήκουν! Άλλωστε, όπως βλέπετε το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης  (ή <<να σε κάψω Γιάννη, να σ’αλλείψω λάδι>>) έχει λεφτά με το παραπάνω να ανακαινίζει κτίρια πενήντα ετών και βάλε, αλλά δεν έχει λεφτά για γιατρούς και για δασκάλους (και δώστου οι συγχωνεύσεις τμημάτων), έχει λεφτά για <<μικροέργα >>, αλλά σε καμιά περίπτωση για πραγματικές υποδομές (δρόμους, αντιπλημμυρικά έργα, παραγωγή ενέργειας πέραν της <<πράσινης>>, εκβιομηχάνιση της χώρας.)Κι εμείς (οι κυβερνήσεις) άλλο που δε θέλουμε τα μοιράζουμε στους εργολάβους, για να φτάσουν τελικά οι περισσότεροι να λένε και ευχαριστώ για ένα μεροκάματο της πείνας και της υποτέλειας, αν υπάρχει κι αυτό. Βέβαια, κάτι διαφορετικό θα είχε ως προϋπόθεση και διαφορετικό μοντέλο κράτους και διαφορετικό μοντέλο κομμάτων εξουσίας.

γ) είναι πραγματικά επικίνδυνο, αν πράγματι συμβεί, να μην υπάρχει σταθερά παιδίατρος εντός του νοσοκομείου. Οι γενικοί γιατροί (χωρίς να το λέμε υποτιμητικά για τους συναδέλφους), αντικειμενικά, δεν είναι οι καθ ύλην αρμόδιοι για τον παιδιατρικό πληθυσμό . Η συγκεκριμένη κίνηση θα αποτελέσει ,αργά ή γρήγορα, πρώτη ύλη για τραγωδίες.  Ο παιδιατρικός πληθυσμός της περιοχής είναι αρκετά μεγάλος, τουλάχιστον ακόμη, για να πάμε σε λύσεις <<τύπου κέντρου υγείας>>.

δ) επειδή ζούμε σε μία εποχή που οι λέξεις χάνουν το πραγματικό τους νόημα να ξέρετε πως από δω και πέρα η <<οργουελική-1984>> μετάφραση της λέξης<< αναβάθμιση>> είναι υποβάθμιση και το αντίστροφο, ενώ ο όρος <<αυτονόμηση>> σημαίνει ιδιωτικοποίηση.

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ  6Μ.Μ. ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ, ΦΟΡΕΙΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΣΤΗ ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ!

ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΟΝ ΒΗΧΑ ΤΟΥΣ ΝΩΡΙΣ!

ΚΑΘΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΕΤΡΑΕΙ! ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!

ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗ!

ΘΕΡΙΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ!

ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ  ΠΛΗΡΩΣ  ΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΟ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ!