Παρασκευή, Μάρτιος 29, 2024
Follow Us
Πόσο κοντά είμαστε στο εμβόλιο για τον καρκίνο – Τι λένε οι ιδρυτές της ΒiοΝΤech

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ανοίγει τον δρόμο για ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου, εκτιμούν ο Ουιγκούρ Σαχίν και η Οζλέμ Τουρετσί, οι δύο κορυφαίοι επιστήμονες τουρκικής καταγωγής και ιδρυτές της BioNTech.

nakar

Σε συνέντευξη τους στην “Καθημερινή της Κυριακής” μίλησαν, μεταξύ άλλων, για το πώς γεννήθηκε η ιδέα να χρησιμοποιήσουν μια μεθοδολογία που προοριζόταν για την αντιμετώπιση του καρκίνου για να κάνουν το πρώτο εμβόλιο mRNA εναντίον του κορονοϊού.  Οι δύο Γερμανοί επιστήμονες τουρκικής καταγωγής είναι αισιόδοξοι για το μέλλον. Θεωρούν ότι είναι ζήτημα χρόνου η παραγωγή εμβολίων που θα αποτρέπουν την επανεμφάνιση του καρκίνου.

Σχετικά με την τεχνολογία mRNA η Οζλέμ Τουρετσί, ανέφερε:  “Αρχικά αναπτύξαμε αυτή την τεχνολογία για τους καρκινοπαθείς, ως εμβόλιο για τη θεραπεία του καρκίνου. Οπότε προοριζόταν από την αρχή να λειτουργήσει ως εμβόλιο. Στην πραγματικότητα ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε πάνω στην τεχνολογία mRNA στα τέλη της δεκαετίας του ’90, και από το 2012 αρχίσαμε να υποβάλουμε καρκινοπαθείς σε θεραπεία με εμβόλιο mRNA.

Τα εμβόλια για τον καρκίνο δεν έχουν να κάνουν με την πρόληψη όπως στην περίπτωση ενός ιού. Οι ασθενείς έχουν ήδη μεγάλους εν μέρει καρκινικούς όγκους, και το εμβόλιο πρέπει να είναι πολύ ισχυρό για να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα με ακρίβεια αλλά και δραστικά, για να συρρικνωθούν αυτοί οι όγκοι.

Ετσι, επενδύσαμε πολλά στο να φτιάξουμε ένα πολύ ισχυρό εμβόλιο για να διεγείρουμε ανοσολογικές αποκρίσεις υψηλής ακρίβειας. Και αυτός ήταν, πιστεύουμε, ο λόγος που είχαμε τόση επιτυχία με το εμβόλιο της COVID-19, επειδή η τεχνολογία που αναπτύχθηκε είναι πολύ ισχυρότερη”

“Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει θεραπεία, εμβόλια κατά του καρκίνου” τόνισε ο Ουιγκούρ Σαχίν.

“Εργαζόμαστε πάνω σε αυτή την τεχνολογία, όπως τα βλαστοκύτταρα, για περισσότερα από 20 χρόνια. Δημιουργήσαμε δεδομένα τα οποία δείχνουν ότι η τεχνολογία κατ’ αρχήν λειτουργεί, έχουμε διαπιστώσει και δημοσιεύσει ήδη πριν από τέσσερα χρόνια ότι βλέπουμε δραστηριότητα, για παράδειγμα, σε κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με μελάνωμα. Και τώρα έχουμε ξεκινήσει δοκιμές σε εκατοντάδες ασθενείς και θα έχουμε τα αποτελέσματα το επόμενο έτος, και το 2023.

Αν αυτές οι δοκιμές είναι θετικές, τότε θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο σε δύο, τρία, τέσσερα χρόνια, για να εγκριθούν τα πρώτα εμβόλια κατά του καρκίνου. Ετσι, είμαστε πεπεισμένοι ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να αλλάξουν τη μοίρα των καρκινοπαθών, ιδίως έπειτα από χειρουργική επέμβαση. Μετά τις επεμβάσεις, σε πολλούς όγκους, περίπου το 30% με 40% των ασθενών παρουσιάζει υποτροπές εντός δύο ή τριών ετών.

Και αυτό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα στον καρκίνο. Ενας ασθενής μοιάζει να έχει θεραπευτεί, όμως έπειτα από δύο ή τρία χρόνια, παρουσιάζει μετάσταση και υποτροπή. Αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε με τα εμβόλια κατά του καρκίνου είναι να το αναστείλουμε αυτό, να αποτρέψουμε τις υποτροπές στους ασθενείς με καρκίνο. Είναι δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη και μένει να δούμε τι θα γίνει” σημείωσε.

Όταν ρωτήθηκαν εάν είναι αισιόδοξοι ότι μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια θα έχουμε κάποια αποτελέσματα, απαντούν:  “Ναι, απολύτως”.

πηγή:enikos.gr

mpana