Οι εφιάλτες ή τα «κακά» όνειρα, όπως τα αποκαλούν πολλά παιδιά, είναι μια συνθήκη που πολλοί γονείς έχουν βιώσει ή εξακολουθούν και βιώνουν μαζί με τα παιδιά τους.
Όλα ξεκινούν λοιπόν, πιο έντονα, στην νηπιακή ηλικία των 4-5 ετών, όπου τα παιδιά σας αρχίζουν να εκτίθενται σε καινούρια ερεθίσματα, αποκτώντας μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερες γνώσεις. Έτσι, ο εγκέφαλός τους προσπαθεί, καθημερινά, να προσαρμοστεί και να επεξεργαστεί τα νέα δεδομένα που προκύπτουν. Ο υποσυνείδητος φόβος προς το άγνωστο, καθώς και το στρες που μπορεί να βιώνουν από διάφορους εξωγενείς παράγοντες, όπως: ο αποχωρισμός από τη μητέρα τους, η έναρξη σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον ή ένας έντονος οικογενειακός καυγάς, πυροδοτούν τις αρνητικές σκέψεις των παιδιών, τα οποία καταφέρνουν να δημιουργήσουν τα πιο περίεργα και τρομακτικά σενάρια, προβάλλοντάς τα και στα όνειρά τους.
Καθώς εκείνη τη στιγμή τα παιδιά σας δεν μπορούν να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ της πραγματικότητας και της φαντασίας, προσπαθήστε να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να τα καθησυχάσετε. Ενθαρρύνετέ τα να παραμείνουν στο κρεβάτι τους, δίνοντάς τα το αγαπημένο τους αρκουδάκι, βοηθώντας τα με αυτό τον τρόπο να αποκοιμηθούν.
Επίσης, θα ήταν ωφέλιμο να ελέγχετε τι βλέπουν πριν κοιμηθούν. Σκηνές τρόμου και έντονης βίας, μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να αναβιώσει το παιδί σας και στο όνειρό του όλα αυτά που είδε. Αντ΄ αυτού. δώστε του μια ζεστή αγκαλιά και διαβάστε του το αγαπημένο του παραμύθι, δίνοντας του έτσι την ασφάλεια, την ηρεμία και τη γαλήνη που χρειάζεται πριν κοιμηθεί.
Με το φως της ημέρας, όταν όλα δείχνουν λιγότερο τρομακτικά, μπορείτε να συζητήσετε μαζί του αυτά που το απασχολούν, δίνοντάς του την ευκαιρία και το κίνητρο να σκεφτεί λογικά και να αντιληφθεί αν κάτι ανήκει στην φαντασία του ή στην πραγματικότητα.
Τέλος, να θυμάστε πως η μαγεία είναι το συστατικό που όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη στη ζωή τους. Πείτε λοιπόν στα παιδιά σας, πως μέσα τους διαθέτουν τη μαγική δύναμη, η οποία μπορεί να τους βοηθήσει να αλλάξουν το κακό όνειρο που βλέπουν, δίνοντας του το ευτυχισμένο τέλος που θέλουν.
Ελισάβετ Παναγιωτίδου
Λογοθεραπεύτρια