Τα παραμύθια υπάρχουν από τότε που υπάρχει και ο άνθρωπος.
Από τα προϊστορικά χρόνια ακόμα ή και την εποχή του Φαραώ, μέχρι και σήμερα, τα παραμύθια μεταδίδουν εμπειρίες που έζησαν κάποιοι άνθρωποι, έτσι ώστε να διατηρηθεί και να διαδοθεί το δίδαγμα που βγαίνει από αυτά τα βιώματα. Γενικότερα, τα παραμύθια είναι ιστορίες που μπορεί να θυμάται κανείς εύκολα, για να τις μεταφέρει σε επόμενες γενιές, εμπεριέχοντας το βίωμα μια ομάδας ανθρώπων.
Τα διάβασμα ενός βιβλίου, λοιπόν, μπορεί να μεταδώσει στα παιδιά γνώσεις, αλλά και, πριν από αυτό, μπορεί να τα βοηθήσει να μιλήσουν, να αλληλεπιδράσουν, να βελτιώσουν τη συγκέντρωσή τους, ακόμα και να μάθουν, μετέπειτα, να διαβάζουν.
Πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν τη συμβολή των παραμυθιών στη συναισθηματική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών. Τα παιδιά «ζουν» το παραμύθι που ακούν ή διαβάζουν, κινητοποιώντας, έτσι, τη νόηση και τη φαντασία τους, διασκεδάζουν, ταυτίζονται με τους ήρωες και βιώνουν πολλά από τα συναισθήματά τους. Διεγείρουν τη φαντασία τους, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους και να αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουν τον εαυτό τους, αλλά και τον κόσμο.
Διαβάζοντας στα παιδιά σας παραμύθια, οδηγείστε μαζί σε έναν ευχάριστο φανταστικό κόσμο, ενδυναμώνοντας, έτσι, τη μεταξύ σας σχέση και την επικοινωνία σας. Είναι μία στιγμή που θα του δώσετε την απερίσπαστη προσοχή σας, γεγονός που θα το κάνει να νιώσει ασφάλεια, ότι είναι ξεχωριστό και θα δεθείτε ακόμη περισσότερο.
Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που τους διαβάζουν συχνά παραμύθια, έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Πέρα από αυτό, θα μπορούσε να αποτελέσει και μία ήρεμη στιγμή για να αποβάλει το παιδί την ένταση της ημέρας πριν πέσει για ύπνο. Κάνοντας αυτή τη στιγμή καθημερινή ρουτίνα, βοηθάτε το παιδί να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα για ύπνο.
Όλα τα παιδιά έχουν αγαπημένα παραμύθια, συνεπώς μπορεί να ζητάνε να τα διαβάζετε ξανά και ξανά. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι βαρετό για εσάς, αλλά το να τους δώσετε την δυνατότητα να διαλέξουν αυτό που θέλουν, θα τα κάνει να νιώσουν σημαντικά. Επίσης, η επανάληψη του παραμυθιού τα βοηθά να γνωρίσουν τις λέξεις σε κάθε σελίδα, γεγονός που θα συμβάλλει στην κατάκτηση της ανάγνωσης αργότερα. Ακόμη, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους, εξασκούν τη μνήμη τους και αναπτύσσουν συναισθηματική κατανόηση για τους γύρω τους.
Μην παραβλέπετε να απαντάτε σε τυχόν ερωτήσεις των παιδιών κατά τη διάρκεια του παραμυθιού. Αυτές οι ερωτήσεις προωθούν την αλληλεπίδραση με την ιστορία και τη διεύρυνση της φαντασίας του.
Διαβάστε παραμύθια, λοιπόν! Γιατί η πραγματικότητα δεν προχωράει χωρίς λίγη φαντασία!
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, σε μία από τις διάσημες διαλέξεις του, είπε:
“Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση.”Με αυτά τα λόγια, ήθελε να δώσει το έναυσμα σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους να αφήσουν την φαντασία τους ελεύθερη και να δώσουν ακόμα περισσότερη ώθηση στις γνώσεις.
Κωνσταντίνος Τούφας
MSc Λογοθεραπευτής S.I.