Παρασκευή, Απρίλιος 19, 2024
Follow Us
Γιατί έχουν θηλές οι άντρες;

Αν αναρωτηθήκατε ποτέ για ποιον λόγο αυτό το σημείο του σώματος υπάρχει στους άνδρες, έχουμε την απάντηση.

tounao

Ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες έχουν θηλές είναι γνωστός και εντελώς λογικός: για να θηλάζουν. Ο λόγος ύπαρξής τους στους άνδρες, από την άλλη, αποτελεί ένα μυστήριο. Δεν φαίνεται να εξυπηρετούν κάποιον σκοπό, απλώς βρίσκονται εκεί. Αν το δούμε με την θεωρία του Δαρβίνου, από την στιγμή που δεν έχουν κάποιον σκοπό, θα έπρεπε σιγά-σιγά να είχαν εξαλειφθεί. Κι όμως, η εξήγηση βρίσκεται στη δημιουργία του εμβρύου στη μήτρα.

Για την ακρίβεια, η εξήγηση είναι υπερβολικά απλή: Στη μήτρα, το έμβρυο έχει μία γενετική βάση, και έπειτα γίνεται ο φυλοκαθορισμός. Τα χρωμοσώματα Χ και Υ καθορίζουν το φύλο του μωρού προς το τέλος των πρώτων οκτώ εβδομάδων της κύησης.

Στις πρώτες εβδομάδες της κύησης, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα φύλα, ακόμα και όσο το έμβρυο αρχίζει να παίρνει μορφή - και κάπου εκεί σχηματίζονται και οι θηλές. Γύρω στην έκτη με έβδομη εβδομάδα, θα αρχίσουν να επηρεάζουν την μορφή τα χρωμοσώματα Χ και Υ. Στα αρσενικά έμβρυα, δημιουργούνται οι όρχεις, ενώ στα θηλυκά δημιουργείται μία μικρή εσοχή στο κέντρο της θηλής, που συνδέεται με έναν αδένα που παράγει γάλα. Βέβαια, αυτή η διαδικασία συμβαίνει και στα αρσενικά έμβρυα, αλλά σε πολύ λιγότερο εξελιγμένο βαθμό.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως είναι εντελώς άχρηστες στους άνδρες.

Για την ακρίβεια, η θηλή περιέχει τεράστιο αριθμό ευαίσθητων νεύρων που δίνουν εντολές στον οργανισμό, και στα δύο φύλα. Συνεπώς, μπορούν να θεωρηθούν δευτερεύον χαρακτηριστικό του βιολογικού φύλου, όπως το μεγαλύτερο στήθος και οι πιο πλατείς γοφοί στις γυναίκες, και οι τρίχες στο πρόσωπο ή το μήλο του Αδάμ για τους άνδρες. Συνεπώς, λόγω της ευαισθησίας τους, οι θηλές λειτουργούν και ως σεξουαλικό όργανο για τους άνδρες, ακριβώς όπως και για τις γυναίκες - κάτι που συμβαίνει μόνο στους ανθρώπους, για λόγους που εικάζεται είναι εξελικτικοί. Βέβαια, λόγω της διαφορετικής δομής του νευρικού συστήματος στην περιοχή, η ευαισθησία των ανδρικών θηλών μπορεί να εκφράζεται με πιο διακριτικούς τρόπους.

Τι προβλήματα μπορούν να παρουσιάσουν οι ανδρικές θηλές;

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ανδρικές θηλές μπορεί να παράγουν γάλα, αν ο οργανισμός βρίσκεται υπό την επήρεια της ορμόνης προλακτίνη, λόγω σημαντικά πεσμένων επιπέδων τεστοστερόνης. Άλλες αιτίες είναι η κακή διατροφή αλλά και ο υποθυρεοειδισμός.

Επιπλέον, υπάρχει η γυναικομαστία, που συμβαίνει συχνά σε ηλικιωμένους άνδρες, όσο αρχίζουν να πέφτουν τα επίπεδα τεστοστερόνης. Μπορεί να συμβεί επίσης στα έφηβα αγόρια και μετά να εξαφανιστεί, μέχρι να εξισορροπηθούν οι ορμόνες. Αν όμως δεν ανήκετε σε αυτές τις δύο ηλικιακές ομάδες και εμφανίσετε γυναικομαστία, θα ήταν καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να ανακαλύψετε τι μπορεί να φταίει, καθώς είναι δυνητικά σύμπτωμα αρκετών παθήσεων - άλλων λίγο και άλλων πολύ σοβαρών.

πηγή:iatronet.gr

mpakar