Η σημασία του εμβολιασμού έχει καταστεί παραπάνω από σημαντική σε περιπτώσεις όπως αυτή του κορωνοϊού.
Ο εμβολιασμός παρουσιάζεται ως η ιδανική λύση, όχι όμως μόνο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αλλά και άλλων ιών που πιθανώς παρουσιαστούν στο μέλλον και θα είναι απειλητικοί για την ανθρώπινη ζωή.
Ιδιαίτερα στα παιδιά, ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος, καθώς προλαμβάνονται πολλές ασθένειες που θα μπορούσαν να τους δημιουργήσουν πολλαπλά προβλήματα υγείας.
Η πανδημία του κορωνοϊού απέδειξε περίτρανα πόσο μεγάλη σημασία έχει η εξεύρεση εμβολίου, καθώς θα είχαν διασωθεί πολλές χιλιάδες ζωές.
Μπορεί λοιπόν να φανταστεί κάποιος πώς θα ήταν η ζωή χωρίς εμβόλια; Η απάντηση έρχεται από την τωρινή πανδημία και την ανησυχία που τη συνοδεύει.
Ακόμα μια επικίνδυνη και ύπουλη νόσος, για την πρόληψη της οποίας απαιτείται εμβολιασμός, είναι η μηνιγγίτιδα. Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της μηνιγγγίτιδας ήταν στις 24 Απριλίου. Η συγκεκριμένη μέρα αποσκοπεί στην ενημέρωση των ατόμων, των οικογενειών τους και της κοινότητας σχετικά με τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας, τη σημασία της άμεσης θεραπείας αλλά ακόμα και της πρόληψης, η οποία είναι διαθέσιμη μέσω του εμβολιασμού κατά ορισμένων μορφών της.
Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος ξεκινά με συμπτώματα μιας απλής ίωσης. Πυρετός, εμετός και πονοκέφαλος μπορεί να εμφανιστούν, κάνοντάς μας να πιστέψουμε πως το πρόβλημα δεν είναι και τόσο σημαντικό. Ωστόσο, εξελίσσεται ραγδαία. Μέσα στο πρώτο 24ωρο, μπορεί να προκαλέσει βακτηριακή μηνιγγίτιδα και σηψαιμία, που απαιτούν επείγουσα νοσηλεία στην εντατική μονάδα και μπορεί να αποβούν θανάσιμες. Οι πιο ευάλωτες ομάδες είναι τα βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους, και ακολουθούν τα νήπια, ηλικίας 1 έως 4 ετών.
Η μηνιγγίτιδα Β, είναι ο επικρατέστερος τύπος Μηνιγγίτιδας, που ευθύνεται για τα περισσότερα περιστατικά στη χώρα μας. Είναι η πιο επικίνδυνη μορφή μηνιγγίτιδας και σε έξαρση βρίσκεται τον χειμώνα και την άνοιξη. Οι πρώτες ώρες εκδήλωσης της νόσου είναι κρίσιμες, καθώς μπορεί και εξελίσσεται ταχύτατα εντός 24 ωρών
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης, με αποτέλεσμα οι γονείς να πιστεύουν εσφαλμένα ότι πρόκειται για κρυολόγημα και να μην υποψιάζονται την αληθινή αιτία. Στα συμπτώματα, που μπορούν να εξελιχθούν ραγδαία και να φτάσουν σε σημείο να χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ, ακρωτηριασμός, μόνιμες αναπηρίες ή να επέλθει θάνατος, περιλαμβάνονται:
υψηλός πυρετός
πονοκέφαλος
αυχενική δυσκαμψία
εμετός
φωτοφοβία
αιμορραγικό εξάνθημα.
Μετάδοση
Μετάδοση
Η μετάδοση της μηνιγγίτιδας γίνεται με τα σταγονίδια που εκπέμπουν οι υγιείς φορείς αυτών των μικροβίων.
Οι κλινικές εκδηλώσεις που προκαλούν οι μηνιγγίτιδες ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, τη γενικότερη κατάσταση του ατόμου και το είδος του μικροβίου. Στα βρέφη, η συμπτωματολογία είναι ασαφής και η διάγνωση πολύ δύσκολη.
Αν η νόσος δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, τότε ο ασθενής μπορεί να πέσει ακόμα και σε κώμα. Η θεραπεία της μηνιγγίτιδας πρέπει να γίνεται πάντοτε στο νοσοκομείο με τη χορήγηση των κατάλληλων αντιβιοτικών. Όσο νωρίτερα αρχίσει η θεραπεία τόσο καλύτερη είναι και η έκβαση της νόσου.
Οι γονείς πρέπει να ενημερώνονται από τον παιδίατρό τους για τη νόσο και την επικινδυνότητά της καθώς και για τη σημασία της πρόληψης. Μην ξεχνάμε ότι και στη χώρα μας έχουν σημειωθεί περιστατικά σε παιδιά, ορισμένα εκ των οποίων απεβίωσαν ή χρειάστηκαν ακρωτηριασμό.
Εμβόλιο
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης των λοιμωδών νοσημάτων – και ειδικά της μηνιγγίτιδας Β – είναι ο εμβολιασμός.
Σύμφωνα με την έρευνα του Επίκουρου Καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Σουλιώτη, που διεξήχθη σε δείγμα 201 Ελλήνων παιδιάτρων και 1003 γονέων, 9 στους 10 Έλληνες παιδιάτρους συστήνουν στους γονείς τον εμβολιασμό έναντι της Μηνιγγίτιδας Β για το παιδί τους, δίνοντας έμφαση στα μικρότερα του ενός έτους παιδιά με ποσοστό 40.2%.
Η μηνιγγίτιδα Β μπορεί να προληφθεί αποτελεσματικά με τον εμβολιασμό, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός. Το εμβόλιο προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες από την μηνιγγίτιδα Β-περιλαμβανομένων των βρεφών.
Σημαντική είναι και η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών,. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.
Ο εμβολιασμός άρχισε στην Ελλάδα από το 2013, με το εμβόλιο που μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες από τη μηνιγγίτιδα Β. Από το 2017, έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών, και αποζημιώνεται για τις “ομάδες υψηλού κινδύνου”.
πηγή:iatronet.gr