Κάνε σωστές επιλογές διαβάζοντας τις ετικέτες τροφίμων
Οι ετικέτας τροφίμων είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του καταναλωτή. Σε κάθε συσκευασμένο τρόφιμο μπορείς να βρεις πληροφορίες όπως το βάρος του προϊόντος, τον κατάλογο των συστατικών, τις διατροφικές πληροφορίες κ.α. Πολλοί καταναλωτές δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις ετικέτες των τροφίμων ωστόσο η προσεκτική τους ανάγνωση είναι σημαντική και μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις γρήγορες, ενημερωμένες και πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.
Λίστα συστατικών
Η λίστα αυτή αναγράφει το σύνολο των συστατικών που εμπεριέχονται στο τρόφιμο. Γνώριζες ότι τα συστατικά αναφέρονται στην λίστα κατά φθίνουσα σειρά περιεκτικότητας ως προς το βάρος; Έτσι λοιπόν, κοιτώντας τα πρώτα συστατικά της λίστας μπορείς να αποκτήσεις μια πρώτη γνώμη για την θρεπτική αξία του προϊόντος.
Στόχευσε σε προϊόντα που περιέχουν σαν πρώτα συστατικά, υλικά που έχουν υποστεί λιγότερη επεξεργασία, ενώ όταν η λίστα είναι ιδιαίτερα μεγάλη καλό θα ήταν να είσαι επιφυλακτικός. Επίσης πρόσεξε τις κρυφές πηγές ζάχαρης (σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, φρουκτόζη, γλυκόζη, μαλτόζη κ.α)
Διατροφική ετικέτα
Ξεκίνα με το μέγεθος της μερίδας: Ο πίνακας διατροφικών πληροφοριών παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη ποσότητα προϊόντος-μερίδα. Κοίτα το σύνολο των μερίδων που περιέχει μια συσκευασία αλλά και το μέγεθος της μερίδας. Συχνά το μέγεθος της μερίδας είναι μικρότερο από αυτό που καταναλώνουμε. Έτσι λοιπόν αν θέλεις να ελέγξεις την θρεπτική αξία της ποσότητας που καταναλώνεις θα ήταν χρήσιμο να την συγκρίνεις με την αναγραφόμενη μερίδα της συσκευασίας.
Ενέργεια και θρεπτικά συστατικά ανά 100g/ml προϊόντος ή και ανά μερίδα
Στις ετικέτες των τροφίμων μπορείς να βρεις πληροφορίες για την περιεκτικότητα σε ενέργεια (kcal), λίπος, κορεσμένα λιπαρά, υδατάνθρακες, σάκχαρα, πρωτεΐνες , νάτριο-αλάτι εκφρασμένες σε γραμμάρια(g) ανά 100g/ml προϊόντος ή ανά μερίδα. Επιπλέον πληροφορίες όπως η περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα, πολυακόρεστα, εδώδιμες ίνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία μπορεί να περιλαμβάνονται. Χρησιμοποίησε τις διατροφικές πληροφορίες ανά 100g/ml προϊόντος για να συγκρίνεις παρόμοια τρόφιμα και να κάνεις την καλύτερη επιλογή.
Πότε όμως ένα τρόφιμο θεωρείται ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάποια συστατικά και πότε όχι;
Ορισμένες διατροφικές πληροφορίες μπορεί να επαναλαμβάνονται στην επισήμανση ενός τροφίμου στο κύριο οπτικό πεδίο. Παρέχουν πληροφορίες για την ενέργεια ή και για θρεπτικά συστατικά, η μεγάλη πρόσληψη των οποίων μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως τα σάκχαρα, τα λιπαρά, τα κορεσμένα λιπαρά, το αλάτι-νάτριο που παρέχει μια συγκεκριμένη μερίδα προϊόντος, ενώ μπορεί επίσης να δίνει πληροφορίες και για άλλα θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες, πρωτεΐνες κ.α. Επιπλέον, μπορείς να βρεις και το ποσοστό των Προσλαμβανόμενων Ποσοτήτων Αναφοράς (ΠΠΑ) που η συγκεκριμένη μερίδα μπορεί να καλύψει.
Η μέση γυναίκα χρειάζεται περίπου 2000kcal την ημέρα ενώ ένας μέσος άντρας 2500kcal. Τα ΠΠΑ στις συσκευασίες των τροφίμων αναφέρονται στην ενδεικτική ημερήσια πρόσληψη μιας ενήλικης γυναίκας. Επειδή ωστόσο, οι ενεργειακές ανάγκες κάθε οργανισμού διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, την σωματική διάπλαση και την φυσική δραστηριότητα οι τιμές αυτές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ως ένα ενδεικτικό σημείο αναφοράς.
Αντιγόνη Μπέκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc