Κυριακή, Νοέμβριος 24, 2024
Follow Us
Με ποιον τρόπο ο αθλητισμός θωρακίζει την ψυχική υγεία των παιδιών

Είναι γεγονός πως η ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό συμβάλλει καθοριστικά στην διατήρηση, όχι μόνο της σωματικής, αλλά και της ψυχικής τους υγείας.

Ποικίλα ερευνητικά δεδομένα, επιβεβαιώνουν πως τα οφέλη της σωματικής άσκησης, είναι αλληλένδετα με μακροπρόθεσμες δεξιότητες ζωής, όπως η διατήρηση της καλής σωματικής κατάστασης, η εκτόνωση, η ευχαρίστηση και η διασκέδαση.

Mέσα από την συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες, τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να κοινωνικοποιηθούν και, συνάμα, να καλλιεργήσουν πληθώρα θετικών αξιών. Ορισμένες από αυτές είναι: η ευγενής άμιλλα, η συνεργατικότητα, η αλληλεγγύη, η προσπάθεια, η στοχοθέτηση, η υπομονή, η επιμονή και η πειθαρχία. Για παράδειγμα, τα παιδιά που καταφέρνουν και εφαρμόζουν μια ρουτίνα αθλητικής ενασχόλησης (διατροφή, ωράριο προπονήσεων, καθημερινή άσκηση), μπορούν να φροντίσουν πιο αποτελεσματικά το σώμα τους, αφού προσπαθούν με συνέπεια να πετύχουν τους στόχους τους. Ως εκ τούτου, δύνανται να ενισχύσουν, τόσο την αίσθηση της αυτάρκειάς τους, όσο και το αίσθημα αυτοπεποίθησης που νιώθουν.   

Θα βοηθούσε αρκετά εάν το ίδιο το παιδί μπορούσε να επιλέξει με ποιο άθλημα θέλει να ασχοληθεί, ώστε να αντλήσει περισσότερη ικανοποίηση και να αισθανθεί πιο ισορροπημένο στο καθημερινό του πρόγραμμα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το κάθε παιδί, χάρη στον αθλητισμό, μπορεί να διαχειριστεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο τις εξελικτικές αλλαγές που συμβαίνουν στην αναπτυξιακή του πορεία. Αναλυτικότερα, είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο πως, χάρη στην σωματική άσκηση, συντελούνται σημαντικές αλλαγές στο σωματικό, γνωστικό και ψυχοσυναισθηματικό του επίπεδο.

Σε επίπεδο εγκεφάλου, η έκκριση χημικών ουσιών (ενδορφινών) επιτρέπει την βελτίωση της διάθεσης, των επιπέδων ενέργειας και του ύπνου. Επίσης, έχει παρατηρηθεί πως μέσα από την άθληση διευκολύνονται οι κινητικές δεξιότητες και συντονίζονται καλύτερα οι κινήσεις τους. Ακόμα, τα παιδιά καταφέρνουν να σκεφτούν με ορθότερο τρόπο, να επιλύουν πιο αποτελεσματικά διάφορα προβλήματα, να εμφανίζουν ισχυρότερες δεξιότητες προσοχής και, κατ’ επέκταση, να μαθαίνουν.

Τέλος, ενδέχεται να αναπτύξουν και την ψυχική τους ανθεκτικότητα, δηλαδή την ικανότητα να διαχειρίζονται το στρες και το άγχος της καθημερινότητας, χωρίς να επηρεάζονται αρνητικά και με την δυνατότητα να ανακάμπτουν γρήγορα, παρά τις όποιες προηγηθείσες αποτυχημένες προσπάθειες.  

Συγκεντρωτικά, για όλους αυτούς τους λόγους, γίνεται φανερό πως, μέσα από τον αθλητισμό, βελτιώνεται η σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών, ολοκληρώνεται η προσωπικότητά τους και καλυτερεύει η ποιότητα ζωής τους.   

Σοφία Μπιτέρνα