Τετάρτη, Ιανουάριος 15, 2025
Follow Us
Εργοθεραπεία και ύπνος: ο ρόλος των εργοθεραπευτών

Ο ύπνος είναι απαραίτητος κατά την διάρκεια της ανάπτυξης του ανθρώπου, καθώς είναι χρήσιμος για την σωστή λειτουργία του σώματός του.

Θεωρείται μία από τις βασικές ανάγκες και πρέπει να είναι ποιοτικός και επαρκής. Ο ανεπαρκής ύπνος, η κακή ποιότητά του και οι διαταραχές του, μπορεί να επηρεάσουν τα άτομα και να τα οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, τόσο σωματικής, όσο και ψυχικής.

Οι διαταραχές ύπνου επηρεάζουν συχνότερα τα άτομα στην παιδική τους ηλικία, με αποτέλεσμα, ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών, να ταλαιπωρούνται, συνήθως, από αϋπνίες, παραϋπνίες με συγκεκριμένα επεισόδια υπνοβασίας, υπνικούς τρόμους και εφιάλτες.

Οι γονείς, συχνά, κάνουν παράπονα για τον ύπνο των παιδιών τους, π.χ. δεν κοιμούνται σωστά, κοιμούνται αργά ή ξυπνούν κατά την διάρκεια της νύχτας, κ.ά.. Με αφορμή όλα αυτά, η εργοθεραπεία, τα τελευταία χρόνια, ασχολείται όλο και περισσότερο με τον ύπνο των παιδιών, καθώς έχουν διαπιστωθεί οι επιπτώσεις του στον γνωστικό τομέα, τις δραστηριότητες καθημερινής ζωής, την κοινωνική απόδοση, την υγεία και την ευημερία τους.

Ο εργοθεραπευτής, αφού αντιληφθεί το πρόβλημα, το πρώτο βήμα που κάνει είναι να αξιολογήσει του τομείς που συμβάλλουν στην δυσλειτουργία του ύπνου. Χρησιμοποιεί ειδικά διαμορφωμένα ερωτηματολόγια, για να συλλέξει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν την διαδικασία ύπνου του κάθε παιδιού. Στην συνέχεια, ξεκινάει να διαμορφώνει το πλάνο παρέμβασης, παρέχοντας κατάλληλα και εξατομικευμένα θεραπευτικά προγράμματα προς τα παιδιά.

Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • την πλήρη ενημέρωση των γονέων σχετικά με τον ύπνο,
  • την εκπαίδευσή τους σε εξατομικευμένα προγράμματα ρουτίνας ύπνου,
  • την αντιμετώπιση των δυσκολιών των καθημερινών δραστηριοτήτων που, πιθανόν, επηρεάστηκαν από τις διαταραχές ύπνου,
  • την αντιμετώπιση δευτερευόντων συνθηκών που συμβάλλουν στην κακή ποιότητα ύπνου,
  • την τροποποίηση του περιβάλλοντος του κάθε παιδιού, για την καλύτερη ποιότητα ύπνου, συμπεριλαμβάνοντας τους εξωτερικούς παράγοντες, όπως το είδος κρεβατιού και το πού κοιμάται το παιδί.

Τέλος, οι εργοθεραπευτές ελέγχουν σε τακτικά χρονικά διαστήματα την πορεία των παιδιών, καθώς η παρέμβαση μπορεί να χρειαστεί τροποποιήσεις με βάση τα νέα δεδομένα που ενδέχεται να προκύψουν. Είναι σημαντικό, ο γονέας, μαζί με τον θεραπευτή, να βρίσκουν λύση σε κάθε εμπόδιο που, ίσως, προκύψει, με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής του.

Κατερινα Νούση