Όλα τα παιδιά, στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, περνάνε ήπιες και συνήθεις αρρώστιες, καθώς χτίζουν το ανοσοποιητικό τους. Σίγουρα τέτοιες στιγμές σας προκαλούν ανησυχία και ανασφάλεια, διότι δεν μπορείτε να καταλάβετε πάντα πόσο άρρωστο είναι, μόνο από την περιγραφή του πώς νιώθει.
Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε αν έχετε αμφιβολία για το πόσο άρρωστο είναι το παιδί σας, είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Γενικότερα, όμως, μπορείτε να το βοηθήσετε παραμένοντας ήρεμοι στη διάρκεια της αρρώστιας, για να μην αγχωθεί.
Ακόμη, όταν είστε οι ίδιοι άρρωστοι, αν δείχνετε ανθεκτικότητα και ότι φροντίζετε τον εαυτό σας, γίνεστε παράδειγμα και πρότυπο για τον τρόπο που μπορούν να χειριστούν και τα ίδια μια αντίστοιχη κατάσταση. Συζητήστε μαζί τους για τη δύναμη που έχει το σώμα μας και μπορεί να γιατρεύεται μόνο του και πως, αν είμαστε γενναίοι ασθενείς, το βοηθάμε να τα καταφέρει γρηγορότερα.
Όταν ένα παιδί είναι άρρωστο, θέλει να είναι περισσότερο κοντά σας και, πιθανόν, επιζητεί έντονα την αγκαλιά σας. Εσείς θα πρέπει να ανταποκριθείτε ανάλογα, καθώς το έχει ανάγκη. Ωστόσο, αν υπάρχουν κι άλλα παιδιά στην οικογένεια, μην ξεχνάτε να τους αφιερώνετε λίγο ξεχωριστό χρόνο, ώστε να μην νιώσουν παραμελημένα. Σε αυτό θα σας βοηθήσει και η τήρηση της ρουτίνας και των κανόνων της οικογένειας, όσο αυτό είναι δυνατό.
Σε περίπτωση που το παιδί δεν είναι πολύ άρρωστο και νιώθει καλά, δεν είναι απαραίτητο να μένει όλη τη μέρα μέσα στο σπίτι. Μια βόλτα στον καθαρό αέρα θα το κάνει νιώσει ακόμα καλύτερα. Το ίδιο και εσείς που το φροντίζετε.
Καλό θα ήταν, ακόμη, αν εργάζεστε, να πάρετε κάποιες μέρες άδεια, για να είστε δίπλα του και να το φροντίσετε, διότι, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, σας έχει ανάγκη. Στην περίπτωση που δουλεύουν και οι δύο γονείς, μπορείτε να συζητήσετε πώς θα χωρίσετε τη μέρα, μοιράζοντας μεταξύ σας τις υποχρεώσεις της φροντίδας του παιδιού. Μην ξεχνάτε πως ο ένας χρειάζεται τη βοήθεια και τη στήριξη του άλλου και πως μαζί μπορείτε να καταφέρετε πάντα περισσότερα.
Ελισάβετ Παναγιωτίδου
Λογοθεραπεύτρια