Αναμφισβήτητα, η παιδική ηλικία είναι μια από τις ωραιότερες και πιο ανέμελες περιόδους στη ζωή μας. Καθώς, όμως, τα παιδιά αρχίζουν να μεγαλώνουν και να ανεξαρτητοποιούνται, το άγχος και η αγωνία αρχίζουν να πρωταγωνιστούν στις ζωές των γονέων.
Οι κίνδυνοι που κυριαρχούν και απειλούν την ασφάλειά τους, όπως το σενάριο το παιδί σας να μιλήσει και να παρασυρθεί από έναν άγνωστο, σας τρομάζει και, πολλές φορές, σας κάνει υπερβολικά προστατευτικούς. Πώς, όμως, μπορείτε να εξηγήσετε και να ενημερώσετε τα παιδιά σας, για τους κινδύνους που υπάρχουν, χωρίς να τα τρομοκρατήσετε;
Στην προσχολική και σχολική ηλικία, τα παιδιά έχουν συνήθως μια αφηρημένη αίσθηση για το κακό, καθώς πολλές φορές το παρουσιάζουν ως ένα μεγάλο φανταστικό τέρας. Δεν μπορούν να αντιληφθούν τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο όπως οι ενήλικες, καθώς, μέχρι πρότινος, η ζωή τους περιβαλλόταν μόνο από τα οικεία και αγαπημένα τους πρόσωπα. Επομένως, δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι στον έξω κόσμο υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δεν θα ήθελαν το καλό τους και πως, κάποιοι από αυτούς, θα μπορούσαν να τους κάνουν κακό.
Στην προσπάθειά σας, λοιπόν, να τα βοηθήσετε και να τα προστατέψετε, αποφύγετε να τους δώστε την εντολή «Μην μιλάς ποτέ σε ξένους». Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν πως μπορούν να μιλήσουν όταν μπαίνουν σε ένα κατάστημα ή εάν χρειαστεί να ζητήσουν βοήθεια. Αντ’ αυτού, ενημερώστε τα για συμπεριφορές που μπορεί να τους παραξενέψουν ή να τους φέρουν σε δύσκολη θέση, όπως όταν ένας έφηβος ή ενήλικας ζητήσει βοήθεια από αυτούς, αντί από έναν μεγάλο. Ενθαρρύνετέ τα να εμπιστεύονται το ένστικτό τους και να απομακρύνονται όταν θεωρούν ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά.
Παίξτε μαζί τους διάφορα παιχνίδια, όπως «Τι θα έκανες εάν χανόσουν σε ένα εμπορικό κέντρο ή εάν κάποιος που δεν γνώριζες σου ζητούσε βοήθεια ή οδηγίες;». Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να τα προετοιμάσετε και να τα ανατροφοδοτήσετε, δίνοντάς τους εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις στα διάφορα ερωτήματα που μπορεί να τα προβληματίζουν.
Μπορεί, δυστυχώς, στην εποχή μας, οι κίνδυνοι να είναι πολλοί, αλλά εάν θέλετε να μεγαλώσετε ένα ανεξάρτητο παιδί, θα πρέπει να βρείτε μια μέση οδό, η οποία θα του δίνει τη δυνατότητα να είναι ασφαλής, αλλά, παράλληλα, θα του επιτρέπει να εξερευνά και να μαθαίνει τον κόσμο.
Ελισάβετ Παναγιωτίδου
Λογοθεραπεύτρια