Παρασκευή, Μαϊος 03, 2024
Follow Us
Συντήρηση βάρους: Πως να μην ξανά πάρεις το βάρος που έχασες -Της Αντιγόνης Μπέκα-Διαιτολόγου-Διατροφολόγου MSc

Πολλοί θεωρούν πως η απώλεια βάρους είναι μια αρκετά δύσκολη διαδικασία ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η συντήρηση του απολεσθέντος βάρους αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση καθώς υπολογίζεται πως μόνο ένα 20% των ατόμων που χάνουν βάρος καταφέρνουν τελικά να το διατηρήσουν.

Που οφείλεται αυτό;

  • Βιολογικοί παράγοντες: ο ακραίος περιορισμός των θερμίδων μπορεί να μειώσει τον βασικό μετοβολισμό και να προκαλέσει μείωση του μυϊκού ιστού καθιστώντας έτσι δυσκολότερη την μακροπρόθεσμη συντήρηση του βάρους.
  • Ψυχολογικοί παράγοντες: Η υιοθέτηση μιας πολύ αυστηρής διατροφής μπορεί να καλλιεργήσει το αίσθημα της στέρησης και να οδηγήσει σε αντιδραστική κατανάλωση τροφής. Επιπλέον, η αντιμετώπιση της δίαιτας ως μια γρήγορη λύση εστιάζοντας σε κανόνες παρά σε βιώσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορεί να σαμποτάρει μια προσπάθεια συντήρησης βάρους.
  • Περιβάλλον: το σύγχρονο περιβάλλον στο οποίο ζούμε ευνοεί την υιοθέτηση πιο ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών και την μείωση της φυσικής δραστηριότητας.

Τι μπορώ να κάνω γι’αυτό;

1. Αποφυγή πολύ αυστηρών διαιτών:

Ακολουθήστε μια καλά σχεδιασμένη διατροφή και βεβαιωθείτε ότι δεν καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες απ αυτές που χρειάζεται ο βασικός σας μεταβολισμός. Η απώλεια μυϊκής μάζας είναι πιθανότερο να συμβεί όταν η δίαιτα μειωμένων θερμίδων συνδυάζεται με χαμηλή πρωτεϊνική πρόσληψη και δεν συνδυάζεται με άσκηση.

2. Αυτοπαρακολούθηση:

Αν και η παρακολούθηση από επαγγελματία διατροφολόγο είναι απαραίτητη και στη φάση της συντήρησης, εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα διάφορα εργαλεία αυτοπαρακολούθησης μπορούν να σας βοηθήσουν. Μερικές κοινώς χρησιμοποιούμενες τεχνικές αυτοελέγχου είναι τα ημερολόγια καταγραφής τροφίμων, η μέτρηση του βάρους και η καταγραφή φυσικής δραστηριότητας.

3. Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή και υιοθετήστε συνήθειες που διαρκούν μακροπρόθεσμα.

«η συντήρηση του χαμένου βάρους  δεν είναι ένας ανέφικτος στόχος αρκεί να εντάξετε τις βασικές αρχές της ισορροπημένος διατροφής με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας σας»                                       

Αντιγόνη Μπέκα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc

Στουγιαννάκη 3-Νάουσα

Τηλ. 23323 01771

Κιν. 6984050471