Παρασκευή, Μάρτιος 29, 2024
Follow Us

nn1Ποιος είπε πως οι νέοι της Νάουσας δεν έχουν πολιτικές αναζητήσεις, πως δεν συμμετέχουν στα κοινά, δεν ανησυχούν για το περιβάλλον, δεν ψάχνουν τρόπους να βελτιώσουν την καθημερινή εικόνα της πόλης και να ανοίξουν νέους ορίζοντες πολιτιστικής ανάπτυξης;

Οι Νέοι Νάουσας είναι εδώ και το inaoussa.gr είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες και τις δράσεις μιας παρέας νέων που δεν σταματά να ελπίζει σε μια Νάουσα με ανοιχτούς τους ορίζοντες της.

Συμφωνήσαμε με τους εκπροσώπους των Νέων Νάουσας να βρεθούμε στο ομορφότερο σημείο  της πόλης, στον Άγιο Νικόλαο δίπλα στα νερά της Αράπιτσας, Η Έφη Δίντση και ο Νίκος Βράντσης είναι δυο από τα μέλη της ομάδας των Νέων Νάουσας, ανήσυχοι, δραστήριοι, με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, γνώσεις, ευαισθησίες και μάτια που γυαλίζουν, για μια Νάουσα που ονειρεύονται κάπως αλλιώς…

Ιδέα-Σκοποί-Σκέψεις

Νέοι Νάουσας: Η ιδέα για την δημιουργία των «Νέων Νάουσας» ξεκίνησε από άτομα που βρισκόμαστε κοντά ηλικιακά και αυτή την περίοδο πραγματοποιούμε τις «σπουδές μας». Δεν είμαστε όλο τον χρόνο στη Νάουσα αλλά κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες  οργανώνουμε τις δράσεις μας. Πρόκειται για μια ομάδα 20 ατόμων, που το καλοκαίρι του 2012 συγκεντρωθήκαμε στο δημοτικό θέατρο της Νάουσας, με σκοπό να δώσουμε εναλλακτικές προτάσεις ψυχαγωγίας , διασκέδασης και επικοινωνίας στους νέους της πόλης. Να μπορέσουν να βγουν έξω από την λογική του μαγαζιού και της καφετέριας, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον τους  και να τους φέρουμε ουσιαστικά σε μεγαλύτερη επαφή με τον τόπο μας.

nn3Έτσι ξεκινήσαμε να κάνουμε κάποιους περιπάτους, στον Άγιο Νικόλαο, το φαράγγι της Κράστας, μέσα στην πόλη, στα παλιά εργοστάσια αυτής, με σκοπό να μάθουμε την ιστορία και αρχίσουμε να ζυμωνόμαστε με την ιδέα της πόλης του παρελθόντος και να αποκτήσουμε εφόδια και όπλα να την αλλάξουμε σταδιακά. Ενδεικτικά να αναφέρουμε την πρωτοβουλία μας για τον καθαρισμό της πόλης κατά μήκος του ποταμού της Αράπιτσας, ώστε να μπούμε στην διαδικασία να καθαρίσουμε οι ίδιοι τον τόπο και να τον αγαπήσουμε.

Μόνο συμμετέχοντας αγαπάς, αλλάζεις, εκτιμάς την δουλεά σου. Βέβαια και σε αυτή την δράση αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, λόγω της συντηρικοποίησης  αυτής της πόλης, απευθύναμε έκκληση στα λύκεια της πόλης ώστε να έλθουν οι μαθητές να συμμετέχουν αλλά υπήρξαν φόβοι για την σωματική τους ακεραιότητα. Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε από 20 παιδιά που είχαν απηυδήσει από το μονοπώλιο της διασκέδασης και θελήσαμε να τους ενσωματώσουμε στον δικό μας τρόπο σκέψης, ώστε να μην αδρανούν και να μην μένουν παθητικοί.

Άγιος Νικόλαος- Δημοτικό Πάρκο- Φύση

nn4Νέοι Νάουσας: Πιστεύουμε πως είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια τσιμεντούπολη, δεν βγαίνουμε πλέον έξω. Ως πόλη έχουμε ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα, τη Φύση κανείς όμως δεν ενδιαφέρεται να την γνωρίσει καθώς την θεωρεί δεδομένη. Δεν είναι έτσι όμως, κάποιοι άνθρωποι έδωσαν κόπο και χρόνο από τη ζωή τους  ώστε να φτάσει σε αυτό το σημείο που είναι σήμερα. Το να έλθεις σε επαφή με την φύση σημαίνει πως την εκτιμάς, γιατί προσπαθείς να την διατηρήσεις και να την φροντίσεις και όχι να την χλευάζεις , να την απαξιώνεις και να την υποτιμάς. Στον περιπατο που διοργανωσαμε στο γαλαζιο, μια διαδρομη μεσα απο το ποταμι, παρα το οτι η περιοχη θεωρειται και ειναι δυσβατη, ωστοσο ηταν γεματη σκουπιδια. ο κοσμος παιρνει ό, τι του δινει η φυση, την ομορφιά, την αγαλλίαση και αφήνει πίσω τα χειρότερα (σπασμένα μπουκάλια, αποτσίγαρα και σκουπίδια). Ο κόσμος έξω από τη Νάουσα εκτιμά πολύ περισσότερο την πόλη από ότι το κάνουμε εμείς, γιατί πολύ απλά δεν το θεωρούν ως δεδομένο. Δεν έχουν  όλοι δίπλα τους τέτοιους παραδείσους. Όλοι έχουν να λένε για την ομορφιά του άλσους του Αγίου Νικολάου και οι περισσότεροι Ναουσαίοι δεν γνωρίζουμε τα μυθολογικά-ιστορικά στοιχεία που κρύβει αυτό. Στους περιπάτους μας τα συνδυάζουμε αυτά, όλα είναι ιστορία. Στις εξοχές των δέντρων μέσα στο άλσος, θα δεις κρεμασμενες κορδελιτσες και κοκαλακια κοριτσιων, τα οποια οπως ελεγε ο μυθος, κρεμουσαν κοπελες εκει στα δεντρα προς τιμην των κρυμμενων Αμαδρυαδων που ζουσαν μεσα σ αυτα. Οι αμαδρυαδες, συμφωνα παντα με τον μυθο, όταν αφηνεις κατι δικο σου στο δεντρο, εκπληρωνουν τον πολυποθητο ερωτα σου.

Επιστροφή νέων στη Νάουσα

nn5Νέοι Νάουσας: Οι νέοι που επιστρέφουν μόνιμα εδώ πρέπει να διεκδικήσουν μόνοι τους νέα πράγματα, να σκαρφιστούν ιδέες ώστε να ξεφύγουν από την ρουτίνα. Βέβαια μπορούμε και όλοι μαζί να συνυπάρξουμε και να προτείνουμε ιδέες. Εμείς ως « Νέοι Νάουσας» θα συνεχίσουμε τους περιπάτους μας, στα πλαίσια των πράσινων πολιτιστικών διαδρομών που κάνουμε σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας (παρότι το κέντρο απαξιώνεται από την απάθεια ορισμένων). Με τον Ηλία Τσέχο κάναμε τον περίπατο στο φαράγγι της Κράστας, που αν και δεν το γνωρίζουν οι περισσότεροι πρόκειται για μια καταπληκτική διαδρομή. Συνεχίζουμε λοιπόν τους φυσικούς-ιστορικούς-περιβαλλοντικούς περιπάτους και σχεδιάζουμε να εκμεταλλευτούμε κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα ώστε να υπάρξουν νέες ιδέες και δράσεις στην πορεία. Όλοι μας παίρνουμε ιδέες από αυτά που βλέπουμε ως φοιτητές σε άλλες πόλεις και προσπαθούμε να τις προσαρμόσουμε στα δεδομένα της Νάουσας. Νομίζω πως η πόλη μας έχει την υποδομή για πολλές ακόμα δραστηριότητες, απλά λείπουν οι άνθρωποι που να πρέπει να γνωρίζουν το πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ιστορική-τουριστική υποδομή της Νάουσας.

ARTVILLE- NIFF-LOBA

nn6Νέοι Νάουσας: Μέσα από αυτές τις προσπάθειες οι νέοι που σκέφτονται εναλλακτικά στη Νάουσα μπορούν να βρουν καταφύγιο. Υπάρχουν συλλογικότητες στη Νάουσα, απλά βλέπεις παντού τα ίδια πρόσωπα να συμμετέχουν. Πρέπει να εκτιμήσουμε αυτές τις προσπάθειες και να συν-δημιουργήσουμε όλοι μαζί. Η κοινωνία των πολιτών σε αυτή την πόλη πρέπει να ενωθεί για να δείξει μια δυναμική. Ο καθένας στο «αμπέλι» του είναι μικρός, ενωμένοι όμως μπορούμε να έχουμε μια δυναμική, να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε πράγματα. Οι συλλογικότητες αυτές θέλουν από τον δήμο Νάουσας όχι να τους βοηθήσει αλλά να μην είναι εμπόδιο. Η κοινωνία των πολιτών βασίζεται στον εθελοντισμό και ο δήμος πρέπει να είναι αρωγός σε αυτές τις προσπάθειες και όχι να βάζει εμπόδια πιστεύοντας πως τον απειλούν.

Για να αλλάξεις τον τόπο σου πρέπει πρώτα να τον γνωρίσεις, να τον αγαπήσεις και έπειτα να μεταλαμπαδεύσεις τις γνώσεις σου και στους υπόλοιπους. Να φέρεις ανθρώπους από άλλες πόλεις εδώ και να τους κάνεις να αγαπήσουν τη Νάουσα, αυτοί θα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές όταν φύγουν από την πόλη. Ακόμη και στην περίοδο των αποκριών που η Νάουσα κατακλύζεται από κόσμο, πρέπει να συνδυάσουμε την παράδοση με νέες ιδέες.

Στους «Νέους Νάουσας» συμμετέχουν ακόμη οι: Νίκος Καμπούρης, Γιάννης Μπαξεβάνος, Στέλιος Μουρατίδης, Έφη Δίντση Χαραλάμπους Μιχάλης, Νώντας Λειβαδίτης, Γιώργος Λαβαντσιώτης, Δημήτρης Λαφάρας, Γιώργιος Μήτσαλας, Νατάσα Κανταρτζή, Γιώτα Καρανάτσιου, Αλίκη Κελεμουρίδου

Βρείτε τους  Νέους Νάουσας στο facebook: Νέοι Νάουσας