Κυριακή, Σεπτέμβριος 01, 2024
Follow Us
Ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο του ΚΡΑΣΙΟΥ-5 Μύθοι και Αλήθειες για το ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ

Το πρώτο μας άρθρο δεν θα μπορούσε να είναι κάπου αλλού αφιερωμένο εκτός από το Ξινόμαυρο.

Μύθοι και Αλήθειες #1: Είναι το Ξινόμαυρο η καλύτερη ποικιλία σταφυλιού του κόσμου …;

Μα φυσικά …… Αν δεν παινέψουμε το σπίτι μας …. Πέρα από την πλάκα όμως το Ξινόμαυρο είναι σίγουρα μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ερυθρές πολυδυναμικές ποικιλίες της χώρας μας και μια ποικιλία «πρεσβευτής» του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό.

Μύθοι και Αλήθειες #2: Το Ξινόμαυρο καλλιεργείται μόνο στη Νάουσα;

Όχι. Το Ξινόμαυρο είναι μια ποικιλία που καλλιεργείται από πολύ παλιά στην αμπελουργική ζώνη της Νάουσας όπως όμως και σε άλλα μέρη της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας με αναφορές σε γραπτά κείμενα ήδη από τον 15o αιώνα. Συμμετέχει στην παραγωγή οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης στους οίνους ΠΟΠ Νάουσα (Ερυθρός Ξηρός, 100% Ξινόμαυρο), ΠΟΠ Αμύνταιο (Ερυθρός Ξηρός και Ροζέ Ξηρός (Ήσυχος ή Αφρώδης) / Ημίξηρος, 100% Ξινόμαυρο), ΠΟΠ Γουμένισσα (Ερυθρό Ξηρό, 80% Ξινόμαυρο – 20% Νεγκόσκα), ΠΟΠ Ραψάνη (Ερυθρό Ξηρό, Μίγμα από Ξινόμαυρο, Κρασάτο, Σταυρωτό). Παράλληλα συμμετέχει στην παραγωγή οίνων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και Επιτραπέζιων Οίνων στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Μύθοι και Αλήθειες #3: Το Ξινόμαυρο έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών;

Υπάρχουν κάποιοι που παρομοιάζουν το Ξινόμαυρο με το Nebbiolo ή το Pinot Noir ωστόσο έχει ξεκάθαρα το δικό του μοναδικό χαρακτήρα που μπορεί να δώσει μεγάλα κρασιά με έντονο αρωματικό προφίλ, πλούσια δομή και μεγάλη δυναμική παλαίωσης.

Μύθοι και Αλήθειες #4: Όλα τα κρασιά που προέρχονται από την ποικιλία του Ξινόμαυρου είναι το ίδιο ποιοτικά;

H αλήθεια είναι κάθε κρασί είναι μοναδικό. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην παραγωγή ενός ποιοτικού κρασιού. Μερικοί από αυτούς είναι οι αμπελουργικές τεχνικές, η στρεμματική απόδοση, οι τύποι εδαφών, οι κλιματολογικές συνθήκες, οι οινοποιητικές πρακτικές κλπ…

Μύθοι και Αλήθειες #5: Η ποικιλία του Ξινόμαυρου μας προσφέρει μόνο κόκκινα κρασιά;

Το Ξινόμαυρο είναι μια πολυδυναμική ποικιλία που μπορεί να δώσει εκτός από ερυθρά ένα μεγάλο εύρος στυλ κρασιών, όπως blanc de noir (άσπρο από μαύρο), ροζέ, αφρώδη ή μη , ξηρά ή ημίξηρα …

"Οι οινόφιλοι"

xin

xin