Πέμπτη, Ιανουάριος 02, 2025
Follow Us
«Ο Γαστρονομικός Πλούτος της Νάουσας»-Παρουσιάστηκε στο θεματικό εργαστήριο για την ανάδειξη του «τίμιου» και ποιοτικού προϊόντος

Ο «Γαστρονομικός Πλούτος της Νάουσας»,

παρουσιάστηκε στο θεματικό εργαστήριο που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Ημαθίας Α.Ε., στα πλαίσια του διακρατικού προγράμματος συνεργασίας LOCAL TOUR του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD του Π.Α.Α. 2014-2020, με θέμα την ανάδειξη του «τίμιου» και ποιοτικού προϊόντος, ως τουριστικό και γαστρονομικό προορισμό

Την παρουσίαση πραγματοποίησαν οι δυο υπάλληλοι της Αντιδημαρχίας Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων κυρίες Ελένη Σιαμίδου και Αναστασία Στεφανίδου, το πρωί της Τετάρτης 30 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείον «Εσπερίδες», παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Νάουσας κ. Ιωάννη Ταούλα, του Προέδρου των Ξενοδόχων Ημαθίας κ. Δημήτρη Μάντσιου, ενώ σύντομο χαιρετισμό πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΑΝ.ΗΜΑ κ. Θεόφιλος Τεληγιαννίδης.

Το κείμενο της παρουσίασης για τον Γαστρονομικό Πλούτο της Νάουσας σε διαδρομές, Brunch, μεζέδες, πίτες, κεράσματα, πιάτα του βουνού.

«Η Νάουσα είναι ένας τόπος ευλογημένος, καθώς παράγει πλήθος προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας, λόγω του ιδιαίτερου κλίματος και εδάφους της περιοχής, αλλά και λόγω του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει. Πιο αντιπροσωπευτικά και μάλιστα αναγνωρισμένα ως προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) είναι το Ξινόμαυρο κρασί, τα ροδάκινα Νάουσας και τα κεράσια Ροδοχωρίου.

Επίσης, κύρια προϊόντα της περιοχής είναι τα παράγωγα της αμπέλου, το κρασί και το τσίπουρο, το πετιμέζι, ο μούστος και τα αμπελόφυλλα. Εκτός από τα ροδάκινα και τα κεράσια, που αναφέραμε, παράγονται μήλα, δαμάσκηνα και ακτινίδια, αλλά και οπωροκηπευτικά, όπως μελιτζάνες και πιπεριές. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε σε προϊόντα που βρίσκουμε στις πιο ορεινές περιοχές του Βερμίου, όπως μέλι, καρύδια, κάστανα, μανιτάρια και πλήθος βοτάνων.

Όλα τα παραπάνω προϊόντα χρησιμοποιούνταν διαχρονικά στο έπακρο από τα τοπικά νοικοκυριά, τα οποία με τα μέσα που κάθε φορά διέθεταν, στα πλαίσια της οικιακής τους οικονομίας, εφεύρισκαν τρόπους για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους, με σκοπό την απόλαυσή τους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Παρασκεύαζαν, λοιπόν, μαρμελάδες, κομπόστες, τουρσιά, παστά και λιαστά και έτσι με το πέρασμα των χρόνων διαμορφώθηκε η παραδοσιακή ναουσαίικη κουζίνα, η οποία περιλαμβάνει πλήθος εδεσμάτων για όλες τις περιστάσεις, αλλά και για κάθε γεύμα της ημέρας.

Στη συνέχεια, όλη αυτή η τεχνογνωσία αξιοποιήθηκε ικανοποιητικά και χρησιμοποιείται σήμερα με εξαιρετικό τρόπο από οικοτεχνίες, αρτοποιούς, ζαχαροπλάστες, μάγειρες, ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, τουριστικών επιχειρήσεων και ξενοδοχείων της περιοχής, οι οποίοι με μαεστρία, σεβασμό στην παράδοση, αλλά και με τόλμη για πειραματισμό, συνδυάζουν την παραδοσιακή τοπική κουζίνα των ντόπιων υλικών με σύγχρονες δημιουργικές προσεγγίσεις.

Κι εδώ υπάρχει ευρύ πεδίο για να εφαρμοστούν καλές πρακτικές, με στόχο τη διαφύλαξη, προώθηση και προβολή της πλούσιας γαστρονομικής και αμπελοοινικής μας κληρονομιάς. Τα τοπικά μας προϊόντα, τα αυθεντικά και εκλεκτά κρασιά μας, συνυφασμένα με την παραδοσιακή μας κουζίνα αποτελούν ένα μοναδικό μωσαϊκό, έναν μοναδικό καμβά πάνω στον οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε και να διακριθούμε.

Ξεκινάμε, λοιπόν, με το ναουσαίικο πρωϊνό, αλλά και με τη νέα μόδα της εποχής το μεταπρωϊνό ή Brunch ελληνιστί, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει φρούτα εποχής, κομπόστες, μαρμελάδες, πίτες, τυριά και αλλαντικά από τοπικές επιχειρήσεις και ειδικότερα αρτοσκευάσματα ζυμωμένα με ξινόμαυρο, πετιμέζι ή μούστο, συνδυασμένα με chutney από ντόπια φρούτα, την παραδοσιακή ναουσαίικη κομπόστα κουσάφι και γιατί όχι τηγανίτες ή pancakes, σερβιρισμένα με τοπικά προϊόντα.

Συνεχίζουμε με τους μεζέδες που μπορούν να συνοδεύσουν τόσο το τσίπουρο όσο και το κρασί, όπως είναι η Μάντζα, τα γκαβόψαρα, ο μπάτσος, ο φασουλονταβάς, οι κεφτέδες με άρμη και τα διάφορα τουρσιά. Ξεχωριστό κεφάλαιο, εξάλλου αποτελούν οι παραδοσιακές μας πίτες, οι οποίες μπορούν να καλύψουν όλα τα γεύματα της ημέρας. Οι πιο χαρακτηριστικές είναι η πρασοκιμαδόπιτα, η κολοκυθόπιτα, η τσουκνιδόπιτα, η μπατσόπιτα, η πίτα μελουβουδιά (αγριόχορτο), η σπανακοτυρόπιτα, η λαχανόπιτα και η ρυζόπιτα. Υπάρχουν, επίσης και οι ανοιχτές πίτες, όπως η πλατσίντα, η πατσαβουρόπιτα και η τραχανόπιτα.

Ιδιαίτερη θέση κατέχουν επίσης τα παραδοσιακά κεράσματα, με πιο αντιπροσωπευτικά τα γλυκά του κουταλιού από ευρεία γκάμα φρούτων, η μουσταλευριά-μουστόπιτα, τα μουστοκούλουρα και ο γκραγκλιάνος, αλλά γιατί όχι και οι ροδακινόπιτες, οι κερασόπιτες, μία πάβλοβα με ροδάκινο Νάουσας ή τρούφες με ξινόμαυρο και πολλές άλλες νεωτεριστικές προτάσεις.

Τέλος, μπορούν να δημιουργηθούν πιάτα του βουνού με υλικά, προερχόμενα απ΄ αυτό, όπως τα μανιτάρια και τα κάστανα του Βερμίου, αλλά και το αγριογούρουνο και το ελάφι, που συνδυάζονται ιδανικά με το ξινόμαυρο Νάουσας.

Ευχαριστούμε  πολύ για την προσοχή σας και κλείνοντας να αναφέρουμε  ότι ο γαστρονομικός πλούτος της Νάουσας μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών και να συμβάλλει έτσι στην περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Η Αντιδημαρχία και το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου Νάουσας στέκονται πάντοτε αρωγοί σε οποιαδήποτε δράση προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, όπως είναι και το διήμερο αυτό εργαστήριο που διοργανώνει η ΑΝΗΜΑ».

Το εργαστήριο απευθυνόταν  σε ιδιοκτήτες και εργαζόμενους τουριστικών επιχειρήσεων, επιχειρήσεων εστίασης και παραγωγής και εμπορίας ειδών διατροφής, με έμφαση φυσικά στα τοπικά προϊόντα της Ημαθίας (κρασί, κρέας, φρούτα, λαχανικά, κλπ.), καθώς και σε συλλόγους με αντικείμενο τη γαστρονομία και τον τουρισμό.

Περιλάμβανε  εισηγήσεις ειδικών του χώρου του τουρισμού και της γαστρονομίας, παρουσιάσεις τοπικών προϊόντων διατροφής, επισκέψεις σε χώρους παραγωγής και διάθεσης προϊόντων διατροφής, γευσιγνωσίες και βιωματικές γαστρονομικές δραστηριότητες και εμπειρίες.