Τρίτη, Ιούλιος 16, 2024
Follow Us
Καταγγελία για απόπειρα εμπρησμού έξω από την Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης» της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας

Απόπειρα εμπρησμού σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2024, μπροστά από το κτίριο Τουρπάλη, στην οδό Σολωμού, που πρόκειται να στεγάσει την Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης» της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας.

Συγκεκριμένα, άγνωστος ή άγνωστοι, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, έβαλαν φωτιά σε οικοδομικά υλικά και ξύλα που βρίσκονταν εντός του κάδου μπαζών που έχει νομίμως τοποθετηθεί μπροστά στο κτίριο, στο πλαίσιο των εργασιών που εκτελούνται για την δημιουργία του εργαστηρίου συντήρησης βιβλίων και βιβλιοδεσίας της συλλογής. Χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νάουσας και του προσωπικού της, η φωτιά περιορίστηκε εντός του κάδου και μόνο. Την περαιτέρω διερεύνηση του συμβάντος έχουν αναλάβει οι αρμόδιες αρχές.

Ως Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης» καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη αυτή ενέργεια απ’ όπου κι αν προέρχεται. Θεωρούμε πως η άνανδρη αυτή πράξη προσβάλει άμεσα και έμμεσα τόσο τον ποντιακό Ελληνισμό, όσο και εν γένει τον πολιτισμό της πόλης μας. Η στέγαση της Βιβλιοθήκης στο κτίριο Τουρπάλη θα αποτελέσει ορόσημο για τη Νάουσα, δημιουργώντας έναν δυναμικό πόλο έλξης επιστημόνων και επισκεπτών. Είναι γεγονός, πως το σωματείο μας εδώ και χρόνια μάχεται με όλες του τις δυνάμεις για το έργο αυτό και για την ανάδειξη του πνευματικού αυτού θησαυρού που μετέφεραν οι πρόγονοι μας κατά τον ξεριζωμό, από την Αργυρούπολη του Πόντου. Την παρούσα χρονική στιγμή ορισμένοι χώροι του κτιρίου ετοιμάζονται να στεγάσουν το εργαστήριο συντήρησης βιβλίων και βιβλιοδεσίας, αλλά και το εργαστήριο ψηφιοποίησης, ενώ οι υπόλοιποι χώροι βρίσκονται στο στάδιο των μελετών. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που απαιτεί χρόνο, χρηματοδότηση, κόπο, υπομονή και επιμονή.

Με αφορμή τα παραπάνω, καλούμε δημόσια για ακόμα μία φορά όλους τους φορείς, τον Δήμο Ηρωικής Πόλης Νάουσας, την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Υπουργείο Πολιτισμού, να συστρατευθούν μαζί μας για την ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου και την ανάδειξη αυτού του μοναδικού πολιτιστικού θησαυρού που έχουμε την τιμή να διασώζεται στη Νάουσα.

Κλείνοντας, διαβεβαιώνουμε άπαντες ότι τέτοιου είδους ενέργειες, όπως η σημερινή απόπειρα εμπρησμού, δεν πρόκειται να κάμψουν το έργο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας.