Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
Follow Us
Ενεργειακή Κοινότητα μεταξύ του Δήμου Νάουσας και φορέων

«Εργαλείο με σκοπό την ενεργειακή κάλυψη»  χαρακτήρισε ο Δήμαρχος κ. Νικόλας Καρανικόλας την ίδρυση ενεργειακής κοινότητας μεταξύ του Δήμου Νάουσας και Νομικού Προσώπου, Δ.Ε.Υ.Α.Ν. και Τ.Ο.Ε.Β. Νάουσας και Αραπίτσης Κοπανού, που υπερψηφίσθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο (μειοψήφησε ο κ. Λακηνάνος).

stena

Όπως ανέφερε, παρόμοια δράση έχουν αναλάβει κι άλλοι δήμοι της χώρας, παράγοντας ρεύμα με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους και κατ’ επέκταση των τελών των δημοτών. Οι πέντε φορείς πρέπει να συμπράξουν με ποσοστό 20%, σύμφωνα με τον νόμο.

Ο κ. Νίκος Κουτσογιάννης αναρωτήθηκε αν προηγήθηκε διαβούλευση και με άλλους φορείς ή έγινε προεπιλογή των φορέων, ποια είναι η στόχευσή της κοινότητας αυτής και σε ποιες ενέργειες θα προβεί («Φωτοβολταϊκό πάρκο; Πόσης δυναμικότητας; Ποιοι θα είναι οι ωφελούμενοι; Το ποσό των 5.000 ευρώ των συμμετεχόντων δεν μπορεί να καλύψει καμία ανάγκη γιατί είναι μικρό. Υπάρχει δυνατότητα ένταξης σε κάποιο πρόγραμμα;»).

Ο Δήμαρχος κ. Καρανικόλας απάντησε ότι  «έγινε μια κουβέντα με φορείς, που έχουν ικανότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα». Το πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα ένταξής τους στην αγορά της ενέργειας, είπε και πρόσθεσε πως σε πρώτη φάση περιλαμβάνονται μικρά φωτοβολταϊκά ή υδροηλεκτρικά. «Θα μπορέσουμε να κάνουμε έργα με ένα προσχέδιο. Θα γίνουν  κι άλλες συζητήσεις για αύξηση κεφαλαίου με δανειοδότηση, ή χρηματοδότηση, ή επιδοτήσεις. Είναι κάτι προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι ένα εργαλείο για να μπορέσουμε να το λειτουργήσουμε με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που θα μας δοθούν από την πολιτεία κ.α.», υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κουτσογιάννης πρότεινε να καλύπτονται κατά προτεραιότητα οι ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες κατά 75%  και μετά οι ανάγκες του Δήμου. Πρότεινε, επίσης, να διασφαλιστεί η ενεργειακή κάλυψη των εμπόρων και εμποροβιοτεχνών προκειμένου να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους και να ενταχθούν οι φορείς τους στην υπό ίδρυση κοινότητα. Υποστήριξε, επίσης, πως είναι πολύ σημαντικό ν’ ασκηθεί πίεση στην πολιτεία για να μεριμνήσει στην αύξηση χωρητικότητας του δικτύου.

Ο κ. Άγγελος Λακηνάνος προέβλεψε «κίνδυνο δανεισμού» για αυτού του είδους τις κοινότητες, οι εγκαταστάσεις των οποίων θα περιέλθουν, τελικά, σε καθαρά επιχειρηματικά χέρια. Οι ενεργειακές κοινότητες είναι ενταγμένες, όπως τόνισε, στη στρατηγική της Ε.Ε. για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. «Το ακριβό ρεύμα φέρνει την ενεργειακή φτώχεια στον λαό. Τυράκι για να μας καθιστά συνενόχους στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Ν’ ανοίξουν τώρα οι λιγνιτικές μονάδες για να δώσουν φτηνό ρεύμα στο λαό και να καταργηθούν όλες οι ρήτρες». Ισχυρίστηκε πως οι δαπάνες για ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα των 150.000 κιλοβάτ είναι τεράστιες και ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ. «Θα καταλήξουμε σίγουρα σε δανεισμό», τόνισε και καταψήφισε την εισήγηση του Δημάρχου.

Ο Δήμαρχος κ. Καρανικόλας έκανε δεκτή την πρόταση του κ. Κουτσογιάννη για τους ευάλωτους. Σε ό,τι αφορά τους μετόχους είπε ότι «υπάρχουν κάποια προβλήματα, αφού πρέπει να συμμετέχουν κατ’ ελάχιστο με ποσοστό 20% για τη δημιουργία της κοινότητας. Αυτό λέει ο νόμος. Να μπουν κι άλλοι φορείς με μεγάλη χαρά. Παντού πέρασαν ομόφωνα αυτές οι κοινότητες και μου κάνει εντύπωση η άποψη του κ. Λακηνάνου. Είναι σημαντικό εργαλείο!»

Ο κ. Γιάννης Παρθενόπουλος πρότεινε ενταχθούν κι άλλα πρόσωπα δημοσίου δικαίου στην ενεργειακή κοινότητα, όπως η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.

toukar