Τρίτη, Νοέμβριος 26, 2024
Follow Us
Οι «Γιορτές Νερού»  συνεχίζονται με Αρετή Κετιμέ και Ντιλέκ Κοτς 23/8 Αγγελοχώρι - 25/8 Κοπανός, ώρα 21:00

Ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Γιορτές Νερού», διοργανώνει εκδηλώσεις στις Δημοτικές Ενότητες Ανθεμίων και Ειρηνούπολης.

 dompa

Μετά την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τη «σκυτάλη» παίρνουν δύο σπουδαίες ερμηνεύτριες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα: η Αρετή Κετιμέ και η Ντιλέκ Κοτς.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 23 Αυγούστου στο Αγγελοχώρι, η Αρετή Κετιμέ  εμφανίζεται μαζί με τα «Μπρατίμια» και την Πέμπτη 25 Αυγούστου,  η Ντιλέκ Κοτς  δίνει το «παρών» με την ορχήστρα της στις πηγές του ποταμού Όλγανου, στον Κοπανό.

Οι δύο καλλιτέχνιδες θα ταξιδέψουν το κοινό μουσικά στην Ελλάδα, τη Μικρά Ασία, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, αλλά και τα Βαλκάνια. Η είσοδος για το κοινό και στις δύο εκδηλώσεις, θα είναι ελεύθερη.

  • Τρίτη 23 Αυγούστου, Αγγελοχώρι (πρώην Δημαρχείο), ώρα 21:00

Αρετή Κετιμέ & «Μπρατίμια»

ΑΡΕΤΗ ΚΕΤΙΜΕ

Η Αρετή Κετιμέ είναι μουσικός που παίζει σαντούρι και τραγουδίστρια, ερμηνεύοντας παραδοσιακά τραγούδια, γνωστή κυρίως για το ταλέντο της παρά την μικρή της ηλικία. Σε ηλικία έξι χρονών ξεκίνησε μαθήματα σαντουριού στην σχολή του Αριστείδη Μόσχου, και το 1999 σε ηλικία εννιά χρονών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και θεωρίας στο Ωδείο Αθηνών. Επίσης το 1999, 2000 και 2003 συμμετείχε στο φεστιβάλ Σύμης παίζοντας σαντούρι. Μετά τον θάνατο του Αριστείδη Μόσχου συνέχισε σπουδάζοντας κλασικό σαντούρι με την Αγγελίνα Τκάτσιεβα. Το 2002 γνωρίστηκε με τον Γιώργο Νταλάρα και εμφανίστηκε στον Ζυγό με τον ίδιο, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και την Μελίνα Ασλανίδου. Το καλοκαίρι του 2002 τον ακολούθησε σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συμμετείχε στο άλμπουμ του «Από Καρδιάς» τραγουδώντας το κομμάτι «Μαραίνομ΄ ο Καημένος».

Το 2003 συμμετείχε στην παράσταση «Αφιέρωμα στη Μικρά Ασία» μαζί με τους Γλυκερία, Γιώργο Νταλάρα και την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας στο φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο, και τον Σεπτέμβριο του 2003 κυκλοφόρησε το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ με τίτλο «Tο τραγούδι της Αρετής» και παραγωγό τον Γιώργο Νταλάρα. Το 2004 συμμετείχε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

Η Αρετή Κετιμέ συνεχίζει να εμφανίζεται σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα όπου ερμηνεύει παραδοσιακά τραγούδια τραγουδώντας και παίζοντας σαντούρι.

«ΜΠΡΑΤΙΜΙΑ»

Τα «Μπρατίμια» είναι επίσης μια παρέα μουσικών από τη Βόρεια Ελλάδα οι οποίοι από μικρή ηλικία γαλουχήθηκαν στα παραδοσιακά-δημοτικά πανηγύρια και γλέντια. Η αγάπη και το μεράκι τους για την παραδοσιακή δημοτική μουσική, καθώς και η πολύχρονη συνεργασία τους στο μουσικό αυτό χώρο, είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκρότηση ενός συμπαγούς πυρήνα. Έκτοτε με έδρα την Θεσσαλονίκη ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζοντας μουσικές παραδόσεις από τον Ελλαδικό χώρο και τα Βαλκάνια κυρίως σε γαμήλια γλέντια, πανηγύρια, φεστιβάλ και εκδηλώσεις που αφορούν στην παραδοσιακή μουσική.

  • Πέμπτη 25 Αυγούστου, Κοπανός (πηγές ποταμού Όλγανου), ώρα 21:00

Ντιλέκ Κοτς: «Mε τον αέρα της Ανατολής, της Μεσογείου, των Βαλκανίων...»

Στο ρεπερτόριο του σχήματος περιλαμβάνονται πολλά τραγούδια, τα οποία έχουν διασωθεί μουσικά απαράλλακτα μεταξύ τους. Είναι κομμάτια που έλκουν την καταγωγή τους από το μεγάλο αυτό χωνευτήρι καλλιτεχνικής δημιουργίας το οποίο υπήρξε η Ανατολή. Αυτή την κοινή καταγωγή και μουσική παράδοση με ethnic χαρακτήρα παρουσιάζουν με πολύ μεράκι η DILEK KOÇ (Ντιλέκ Κότς) και οι συνεργάτες της, δημιουργώντας έτσι ακούσματα που πνέουν με τον αέρα της Ανατολής, της  Μεσογείου και των Βαλκανίων

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Χρήστος Μπαρτζόπουλος (τραγούδι-κανονάκι), Άκης Παπαεμμανουήλ (κρουστά), Φοίβος Αποστολίδης (κρουστά), Γιάννης Καρακαλπακίδης (λαούτο), Γιώργος Σκηπητάρης (καβάλ, κλαρίνο).

Λίγα λόγια για τη Dilek

Η Dilek Koç κατάγεται από την Αττάλεια της Τουρκίας όπου και γεννήθηκε. Αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική σχολή του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Το 1999 παντρεύτηκε με Έλληνα και μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη.

Τα πρώτα της βήματά στη μουσική, τα έκανε στην «Ακαδημία της Κωνσταντινούπολης» και στον σύλλογο πολιτισμού και τέχνης του Ruhi Su, ο οποίος υπήρξε σύμβολο της σύγχρονης τουρκικής λαϊκής μουσικής. Συμμετείχε στην χορωδία του Ρουχί Σου «Dostlar Κοrosu» 4 χρόνια. Επίσης έκανε μαθήματα βυζαντινής μουσικής στον σύλλογο «Ρωμανός ο Μελωδός» με τον δάσκαλο και πρωτοψάλτη στο πατριαρχείο, Παναγιώτη Νεοχωρίτη.

Σημαντικός σταθμός στην καλλιτεχνική της πορεία υπήρξε η συμμετοχή της στο soundtrack της ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα» όπου έγραψε τους στίχους του τραγουδιού «Baharat, tarçın ve buse» (μπαχάρι, κανέλλα και φιλί-απόδοση του Τάσου Μπουλμέτη) και το τραγούδησε, σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, το 2004. Επίσης, συνεργάσθηκε δισκογραφικά, σε συναυλίες και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις με σημαντικά ονόματα από τον χώρο της παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής.

beebee