Πέμπτη, Μαϊος 02, 2024
Follow Us
Η τοποθέτηση του προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας κ. Φώτη Φανιάδη στο δημοτικό συμβούλιο για την παραχώρηση του συνόλου του διατηρητέου κτιρίου Τουρπάλη επί της οδού Σολωμού, στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας

Κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί και αγαπητές δημοτικοί σύμβουλοι,

 debee

Η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική για την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας και την Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως "Ο Κυριακίδης", αφού συζητείται ένα θέμα που μας απασχολεί έντονα τα τελευταία χρόνια.

Το θέμα αυτό είναι η συνολική παραχώρηση του διατηρητέου κτιρίου Τουρπάλη για τη στέγαση της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως, που έχει την τιμή να φυλάσσει η πόλη μας η Νάουσα και την οποία μετέφεραν οι πρόσφυγες Έλληνες του Πόντου από την Αργυρούπολη και συγκεκριμένα από το Φροντιστήριο Αργυρουπόλεως. Όπως γνωρίζετε ήδη, κατά την Γενοκτονία άφησαν πίσω προσωπικές περιουσίες και άταφους νεκρούς και προτίμησαν στα δύο ζώα κάθε οικογένειας να τοποθετήσουν τα βιβλία και τα ιερά κειμήλια της πόλης. Έφτασαν στην Ελλάδα με πολλές ακόμα δυσκολίες αλλά δεν σταμάτησαν να σκέφτονται ως κύριο τους μέλημα αυτή την βιβλιοθήκη. Έτσι για τον λόγο αυτό ίδρυσαν το Σωματείο μας το 1927. Από τότε και με το πέρασμα του χρόνου, η βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε για διάφορους λόγους σε πολλούς χώρους μέσα στην πόλη και αξίζει να αναφερθεί πως ένας από αυτούς ήταν και η πρώην δημοτική βιβλιοθήκη, δηλαδή το κτίριο Τουρπάλη με την χαρακτηριστική επιγραφή "Το φάρμακον της ψυχής", που καλείται και τώρα να στεγάσει τα βιβλία αυτά δίνοντας τους την θέση που τους αξίζει.

Είναι γεγονός πως οι πρώτες κινήσεις έγιναν το 2014, με την παραχώρηση μόνο του πρώτου ορόφου του κτιρίου και με στόχο τη συνολική παραχώρηση, για την διασφάλιση της επάρκειας των χώρων και των συνθηκών φύλαξης των βιβλίων αυτών. Κάποιες δυσκολίες δυστυχώς καθυστέρησαν το έργο, αλλά από τότε ακόμα το αίτημα αυτό στηρίχθηκε και στηρίζεται από χιλιάδες κόσμου αλλά και δεκάδες σημαντικές προσωπικότητες του πολιτισμού, της παιδείας, της πολιτικής και της εκκλησίας, μεταξύ των οποίων ο αείμνηστος πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην Πρωθυπουργός κύριος Αντώνης Σαμαράς, ο Πρόεδρος της Βουλής κύριος Κωνσταντίνος Τασούλας και ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κύριος Βαρθολομαίος. Ενδεικτικά, στον τομέα του παγκόσμιου πολιτισμού, πολιτιστικός πρεσβευτής της βιβλιοθήκης είναι ο Καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης και πρόσωπο με διεθνή αναγνώριση στον χώρο. Αυτά όμως είναι μόνο ορισμένα παραδείγματα προσωπικοτήτων, ώστε να αντιληφθούμε την βαρύτητα της Βιβλιοθήκης αυτής και την στήριξη που έχει η ίδια σε όλα τα επίπεδα.

Αξίζει να αναφέρω ότι η Βιβλιοθήκη έχει αναδειχθεί και συνεχίζει να αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο, λαμβάνοντας εξέχουσα θέση μεταξύ των πολιτισμικών φορέων της χώρας μας. Πέρσι η Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως συμμετείχε σε μία εμβληματική αρχαιολογική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα. Φέτος προετοιμάζονται κι άλλες συνεργασίες αντίστοιχου μεγέθους και αντιλαμβάνεστε ότι ο θησαυρός αυτός ταξιδεύει παντού, κάνοντας γνωστή και τη Νάουσα.

Και πάνω σε αυτό να συνεχίσω αναφερόμενος στα άμεσα και έμμεσα οφέλη της πόλης από την στέγαση της Βιβλιοθήκης στο κτίριο Τουρπάλη. Ήδη κάθε χρόνο δεχόμαστε εκατοντάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι ξεναγούνται στην βιβλιοθήκη. Εάν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και ο χώρος έκθεσης, η πρόσβαση θα είναι ευκολότερη και η επίσκεψη θα είναι αποτελεσματικότερη με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατακόρυφα οι ετήσιες επισκέψεις. Μαζί με την Παναγία Σουμελά και τον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα, η Βιβλιοθήκη συμπληρώνει το τρίπτυχο αυτό στην περιοχή, καθιστώντας την την Μέκκα των απανταχού Ποντίων. Η ιστορική σημασία της συλλογής και η προέλευση της, συνδέεται άρρηκτα με τη μνήμη των Ποντίων με αποτέλεσμα να αποτελεί σημείο αναφοράς και σίγουρα σημείο ενδιαφέροντος που όλοι θέλουν να δουν από κοντά. Εκτός αυτού όμως, κάθε χρόνο δεχόμαστε και δεκάδες ερευνητές και επιστήμονες για την μελέτη των βιβλίων, που ασχολούνται με αυτά στον κλάδο που τους αφορά. Μία τέτοια βιβλιοθήκη επομένως προκαλεί και επιστημονικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα μεμονωμένες επισκέψεις, συνέδρια, ημερίδες, αλλά ακόμα και το πιο απλό που είναι η αναφορά στις πηγές της βιβλιοθήκης.

Μπορώ να συνεχίσω για πολύ τα παραδείγματα αυτά αναλύοντας πλήρως τα οφέλη που μπορεί να έχει η τοπική κοινωνία και οικονομία, πέραν της διάσωσης του θησαυρού αυτού καθ' αυτού, αλλά θεωρώ πως τα αντιλαμβάνεστε και μόνοι σας.

Στοχεύουμε στην δημιουργία ενός πλήρως λειτουργικού και σύγχρονου κτιρίου Τουρπάλη, με τις πλέον απαραίτητες εγκαταστάσεις. Με τους χώρους έκθεσης, με τους χώρους μελέτης και ανάγνωσης, με τους χώρους εκδηλώσεων ποικίλου περιεχομένου, με τους χώρους ψηφιοποίησης αρχείων και βιβλίων που θα είναι στην διάθεση κάθε φορέα και ιδιώτη της πόλης, με τους χώρους συντήρησης και αποκατάστασης βιβλίων που μέσω του εργαστηρίου που θα δημιουργηθεί θα επαναφέρονται τα βιβλία στην αρχική τους κατάσταση, αλλά και πολλά ακόμα που με τον χρόνο θα παραχθούν.

Η παραχώρηση του συνόλου του κτιρίου Τουρπάλη θα αποτελέσει την βάση για να ξεκινήσει μία σειρά σημαντικών ενεργειών ώστε να καταλήξουμε στο τελικό αποτέλεσμα.

Ελπίζουμε και πιστεύουμε πως σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει ομόφωνα την παραχώρηση, σημειώνοντας μία υπεύθυνη στάση απέναντι στην πολιτισμική μας κληρονομιά, στην παιδεία, στην ιστορία και στους πρόσφυγες προγόνους μας, που αφήνοντας πίσω γενοκτονημένους νεκρούς και προσωπικές περιουσίες μετέφεραν τον μοναδικό σπάνιο αυτό πλούτο, στην πόλη μας τη Νάουσα. 

hana