Πέμπτη, Μαϊος 02, 2024
Follow Us
Η εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την για την παραχώρηση του συνόλου του διατηρητέου κτιρίου Τουρπάλη επί της οδού Σολωμού, στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας

ΘΕΜΑ:   Λήψη απόφασης για την παραχώρηση του συνόλου του διατηρητέου κτιρίου Τουρπάλη επί της οδού Σολωμού, στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας, για τις ανάγκες στέγασης της μοναδικής συλλογής της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης». 

bebe

Με την παρούσα εισήγηση το Δ.Σ. Νάουσας καλείται  να λάβει απόφαση, έπειτα από αίτηση της ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ – ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ « Ο ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ » με αρ. πρωτ. 55/ 07-07-2022, για την δωρεάν παραχώρηση ή μη του συνόλου του διατηρητέου κτιρίου Τουρπάλη επί της οδού Σολωμού στο Σωματείο, προκειμένου να στεγαστεί σε αυτό η μοναδική συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως.

  1.    Σύμφωνα με την, με αριθμό 32/1974, απόφαση  του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βέροιας, η οποία μεταγράφηκε στον τόμο ΚΖ και τον αριθμό 760 των βιβλίων του Υποθηκοφυλακείου Νάουσας την 21-3-1974, ο Δήμος Νάουσας είναι Δωρεοδόχος από δωρεά του αποβιώσαντος Γεωργίου Τουρπάλη το έτος 1932 ή 1933, Διώροφης Οικοδομής  σε  οικόπεδο 249 τ.μ. στην οδό Σολωμού στο οικοδομικό τετράγωνο Γ79 του εγκεκριμένου σχεδίου Νάουσας .
  2. Σύμφωνα με το έντυπο Ε9 του Δήμου Νάουσας ο Δήμος διαθέτει ακίνητο επί  της οδού Σολωμού στη Νάουσα Ημαθίας,  Οικοπέδου 241,19 τ.μ. με Α.Τ.ΑΚ. 01091015877 στο Ο.Τ. Γ79, ισόγειο επιφάνειας  187,57 τ.μ. με Α.Τ.ΑΚ. 01091017055 και 1ου ορόφου επιφάνειας 192,28 τ.μ. και Α.Τ.ΑΚ. 01091016730.
  3. Σύμφωνα με την 69/2014 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου,  έχει αποφασιστεί η δωρεάν παραχώρηση χρήσης του ορόφου πάνω από το ισόγειο, του κτιρίου «Τουρπάλη», στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας,  εσαεί και με σκοπό τη στέγαση της Βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης (972 τόμοι), με τη δέσμευση της παραμονής των βιβλίων στο χώρο αυτό, τη λειτουργία Μουσείου  για την φύλαξη των ιερών κειμηλίων της Ιεράς Μητρόπολης Χαλδίας που φυλάσσονται στο Μπενάκειο Μουσείο, τη δημιουργία Κέντρου Μελετών Αργυρουπολιτών.

 Η λειτουργία της Βιβλιοθήκης να είναι καθημερινή και η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας, να αναλάβει τα λειτουργικά έξοδα και τις δαπάνες συντήρησης του κτιρίου.

 Στην παρούσα απόφαση μειοψήφησαν οι κ.κ. Καρτσιούνης και Λακηνάνος.

 Η δωρεάν παραχώρηση κυριότητας και της χρήσης δημοτικών και κοινοτικών ακινήτων αποφασίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 185 του Ν. 3463/2006 ( Κώδικας  Δήμων & Κοινοτήτων ) ( ΦΕΚ 114/8-6-2006 ).

 Σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο 185
Δωρεάν παραχώρηση κυριότητας και χρήσης δημοτικών και κοινοτικών ακινήτων

  1. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση δημοτικών ακινήτων στο Δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, για την αντιμετώπιση έκτακτης και επείγουσας ανάγκης. Η παραχώρηση ανακαλείται με όμοια απόφαση, εφόσον οι λόγοι που την είχαν υπαγορεύσει έχουν εκλείψει.
  2. Ομοίως με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση ακινήτων σε άλλα νομικά πρόσωπα, που ασκούν αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα, η οποία είναι κοινωφελής ή προάγει τα τοπικά συμφέροντα. Με όμοια απόφαση επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση δημοτικών ακινήτων στην Περιφέρεια, στα όρια της οποίας βρίσκονται, για την εξυπηρέτηση αναγκών της τελευταίας που προάγουν την ανάπτυξη της περιοχής, καθώς και για την ανάπτυξη κοινών, κοινωφελών για τις τοπικές κοινωνίες, δράσεων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έχοντας υπόψη του τα παραπάνω καλείται να αποφασίσει :

 Την έγκριση ή μη της δωρεάν παραχώρησης του συνόλου του διατηρητέου κτιρίου Τουρπάλη επί της οδού Σολωμού εσαεί ( όπως  με αυτήν του 2014 που αφορούσε την παραχώρηση του 1ου ορόφου ), στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας, για τις ανάγκες στέγασης της μοναδικής συλλογής της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης».   

    Από την δωρεάν  παραχώρηση του διατηρητέου κτιρίου Τουρπάλη επί της οδού Σολωμού θα εξαιρεθεί προσωρινά και έως τις 11-10-2025  τμήμα του ισογείου το οποίο είναι μισθωμένο αυτή την στιγμή, εμβαδού 32 τ.μ., και λειτουργεί ως καφετέρια από ιδιώτη.

     Το παραπάνω τμήμα των 32 τ.μ. θα παραχωρηθεί άμεσα μετά την λήξη του συμφωνητικού, δηλαδή την 12-10-2025, ή νωρίτερα  με την  ενδεχόμενη αποχώρηση του μισθωτή,  με την ίδια απόφαση.

mpater