Δευτέρα, Νοέμβριος 25, 2024
Follow Us
Όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Νάουσας της Τρίτης 5 Ιουλίου

Σε έντονο κλίμα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 5 Ιουλίου η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας για το ζήτημα των ανεμογεννητριών στην περιοχή μας.

mpana

Στην πολύωρη διαδικασία (διήρκησε σχεδόν 4 ώρες) το σώμα δεν κατάφερε να συγκεράσει τις απόψεις του, αν και, ουσιαστικά, δεν διαφώνησε στην ουσία, αλλά στον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης και στη… διατύπωση της τελικής απόφασης. Τελικά, μετά από αντεγκλήσεις και αψιμαχίες, διατυπώθηκαν δύο προτάσεις, που ψηφίστηκαν χωριστά. Η πρόταση του Δημάρχου κ. Νικόλα Καρανικόλα, που τόνισε ότι «το παρόν και το μέλλον της Νάουσας είναι άρρηκτα συνδεμένο με το βουνό και τα νερά μας», πλειοψήφησε, λαμβάνοντας 15 ψήφους υπέρ και 13 κατά. Την πρόταση του επικεφαλής του «Κοινού Τόπου» κ. Νίκου Κουτσογιάννη ψήφισαν 9 σύμβουλοι, απέρριψαν 17, ενώ δύο απείχαν.

Ο Δήμαρχος κ. Καρανικόλας τόνισε ότι με δικό του κόστος ο δήμος Νάουσας θα προσλάβει νομικούς και μηχανικούς αναγνωρισμένου κύρους για να εξεταστούν όλα τα νομικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για το ζήτημα του αιολικού πάρκου. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι με την πρόταση της δημοτικής αρχής ενδυναμώνεται κι αυτή του «SOS Βέρμιο», εκπρόσωποι του οποίου παρευρέθηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση.

Τα αίματα άναψαν όταν οι παρευρισκόμενοι πολίτες, που κατέκλυσαν την αίθουσα, αρνήθηκαν ν’ ακούσουν τους εκπροσώπους της εταιρείας, καθώς και την άποψη πανεπιστημιακού για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Βασιλείου υποστήριξε ότι πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις. Την ίδια ώρα, με πανό, σφυρίχτρες και τύμπανα, εκατοντάδες πολίτες έξω από το δημαρχείο, δημιουργώντας μια θερμή ατμόσφαιρα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο αιολικό πάρκο του Βερμίου.

Στην αρχή της συνεδρίασης τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος του «SOS Βέρμιο» κ. Γιώργος Κασαπίδης, που, με την ποιητική ευαισθησία του, αναφέρθηκε στον σκοπό της συλλογικότητας (αποτροπή της εγκατάστασης του αιολικού πάρκου στο Βέρμιο). Ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας να ληφθούν, με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ασφαλιστικά μέτρα κατά της εκτέλεσης του έργου. Υποστήριξε ότι «ο δήμος πρέπει να μπει μπροστάρης στον αγώνα αυτό» και πρόσθεσε: «Η Νάουσα πάντα ήταν επαναστάτρια και σήμερα γράφει νέα ιστορία ενάντια σε όσους λεηλατούν τον τόπο μας. Αυτό που πάνε να κάνουν στο βουνό μας δεν έχει προηγούμενο! Θα μας βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους!». Χαρακτήρισε, τέλος, ανεπιθύμητους «τους κυρίους της ΑΙΟΛΙΚΗΣ».

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας κ.κ. Παναγιώτης Λαδακάκος και Ανδρέας Βλαμάκης  (υπεύθυνος μηχανικός  που σχεδίασε το έργο), μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης, υποστήριξαν ότι το έργο είναι νόμιμο, αφού έχει λάβει το σύνολο των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων και χαρακτήρισαν «αντιεπιστημονικά και λανθασμένα όσα διασπείρονται για τις γεωτρήσεις» στο βουνό. Τόνισαν πως πρόθεση της εταιρείας είναι να συνεργαστεί με την τοπική κοινωνία και να αποκαταστήσει κάθε βλάβη. Επίσης, στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης θα υλοποιηθούν δράσεις που αφορούν τον χώρο του συσσιτίου της Νάουσας. «Είμαστε περήφανοι για το έργο που έχουμε σχεδιάσει και είμαστε διατεθειμένοι να ανεβούμε στο βουνό μαζί με τους πολίτες για να δείξουμε τις εργασίες που γίνονται εκεί», σημείωσε ο κ. Λαδακάκος.

Ο κ. Βλαμάκης αναφέρθηκε στο θέμα της επάρκειας των υδάτινων πόρων, υπογραμμίζοντας ότι έχει εκπονηθεί υδρολογική μελέτη. «Το βάθος εκσκαφής των θεμελίων είναι μόλις 3 μέτρα. Οι γεωτρήσεις αυτές τις μέρες έγιναν για λήψη δείγματος εδάφους και δεν ξεπέρασαν τα 20 μέτρα». Έκανε λόγο για «σημαντική προσπάθεια που περιλαμβάνει αναδασώσεις και δασοτεχνικά έργα με τη συνεργασία του Δασαρχείου Νάουσας, συνολικού κόστους 500.000 ευρώ». Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της ΛΑΣ κ. Θωμά Τσουκαλά, είπε πως μετά το πέρας του κύκλου ζωής τους οι ανεμογεννήτριες θα αποσυναρμολογηθούν και θα απομακρυνθούν.

Η τοποθέτηση του κ. Λέκκα στο δημοτικό συμβούλιο Νάουσας

Προσκεκλημένος του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας στην συζήτηση για το αιολικό πάρκο ήταν ο ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωργίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Ευθύμιος Λέκκας. Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση, στη χρησιμότητα των ΑΠΕ και τόνισε πως δεν υπάρχει επίδραση από τις ανεμογεννήτριες στα υπόγεια νερά, στην ποιότητα του αέρα, καθώς και στη χλωρίδα και την πανίδα. « Η κλιματική κρίση είναι σε εξέλιξη και οι μεγάλες πυρκαγιές και η ερημοποίηση είναι θέματα που απασχολούν την πανεπιστημιακή κοινότητα. Δεν λέμε να κατασκευάσετε οτιδήποτε οπουδήποτε, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να καθυστερήσουμε όλη αυτή την κατάσταση που έρχεται με γρήγορο ρυθμό», είπε χαρακτηριστικά, προσπαθώντας να άρει τις αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας και τις ισχυρές επιφυλάξεις για τη χρησιμότητα του έργου.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Άγγελος Τόλκας ζήτησε να σταματήσει  ο σχεδιασμός για το αιολικό πάρκο στη Νάουσα. Και πρόσθεσε: «Η αγωνία του τόπου είναι γνωστή για το ζήτημα. Η Νάουσα έχει επιλέξει μια ήπια ανάπτυξη με ήπιες παρεμβάσεις . Οι πολίτες επιλέγουν να ζουν εδώ σε δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Υπουργικές αποφάσεις η μία πίσω από την άλλη εξαίρεσαν το Βέρμιο από τις προστατευτικές διατάξεις για τους ορεινούς όγκους. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνει άδειες αβέρτα σε οτιδήποτε οπουδήποτε! Έχουν διαλυθεί οι επιτροπές NATURA και όλες έχουν μεταφερθεί στην Αθήνα. Πολλές από τις ανεμογεννήτριες φαίνεται να είναι μέσα σε περιοχές προστατευόμενες εκτάσεις. Θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη νομική διεκδίκηση και να εφαρμόσουμε πράσινο κανόνα μέσω οικολογικού σχεδιασμού για τη Νάουσα. Αντίστοιχα να κάνουμε μπλε κανόνα για το νερό». Τόνισε την ανάγκη εκπόνησης σχεδίου οικολογίας και ασφαλούς τόπου για να ζει κανείς με τη συμμετοχή πολιτών, συνδικάτων, συλλόγων και συλλογικοτήτων. Χαρακτήρισε την πρόσβαση στο νερό και την αποχέτευση ως θεμελιώδες δικαίωμα. Παρατήρησε, τέλος, την απουσία της κυβερνητικής πλευράς που υπερασπίζεται, όπως είπε, τα συμφέροντα ολιγαρχών για να λάβει την απάντηση από τον Αντιδήμαρχο κ. Αδαμίδη πως «από το 2014 μέχρι το 2019 ήταν η κυβέρνηση του κ. Τόλκα».

Ο Πρόεδρος του ΕΚΝ κ. Σάκης Τσίτσης σημείωσε ότι «δεν θα καλυτερέψει η ζωή του τόπου από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών» και ανακοίνωσε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης την ερχόμενη εβδομάδα για την ενεργειακή φτώχεια.

Ο κ. Τάκης Τσολάκος, Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας», που συντάχθηκε με τα αιτήματα του «SOS Βέρμιο» και του ΕΚΝ ζήτησε «να σταματήσουν όλα τα έργα στο Βέρμιο και η κυβέρνηση να πάρει πίσω όλους τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους. Όχι στην ιδιωτικοποίηση ενέργειας και να λειτουργήσουν άμεσα οι λιγνιτικές μονάδες».

Στιγμές έντασης και εκνευρισμού δεν αποφεύχθηκαν όταν συμπολίτευση και αντιπολίτευση διαφώνησαν για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το ζήτημα των ανεμογεννητριών από το 2012 μέχρι σήμερα. Η μεγαλύτερη διαφωνία αφορούσε τη… διατύπωση για την ενσωμάτωση της πρότασης του «SOS Βέρμιο» στην απόφαση του σώματος.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ κ. Θωμάς Τσουκαλάς  υποστήριξε πως «το ζητούμενο είναι πού - πώς θα εγκατασταθούν και τι ισχύ θα έχουν! Είμαστε υπέρ του κεντρικού σχεδιασμού με επιστημονικά κριτήρια και περιβαλλοντικές θέσεις, να υπάρχει κοινωνικός έλεγχος και το ρεύμα να μην αποτελεί προϊόν κέρδους μονοπωλιακών οργανισμών, οι οποίοι στη χώρα μας εγκαθίστανται παντού και όπου θέλουν! Είμαστε κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο Βέρμιο και ο πληθυσμός της Νάουσας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αυτό που πάει να γίνει στο Βέρμιο είναι έγκλημα».

Ο κ. Θεόδωρος Δολδούρης είπε: « Οι δημοκρατικά εκλεγμένες διοικήσεις εκτελούν τη βούληση των δημοτών τους. Είμαστε στο και πέντε! Έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση πάμε σε σοβαρές εξελίξεις γιατί έχουμε πισωγυρίσματα. Να αναληφθούν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες ώστε ο δήμος να επιδιώξει την προστασία των συμφερόντων του με κάθε νόμιμο μέσο. Να είστε μπροστάρης κύριε δήμαρχε και να συνδράμετε τους δημότες για την αποτροπή του έργου».

Ο κ. Αλέκος Χατζηιωαννίδης δήλωσε ότι  «είμαστε υπέρ των ΑΕΠ αλλά πρέπει να υπάρχει ένας κεντρικός κρατικός σχεδιασμός. Το 2012 η παράταξη Καραμπατζού γνωμοδότησε υπέρ των ανεμογεννητριών και η μοναδική παράταξη που διαφώνησε ήταν η ΛΑΣ. Δεν έχει νόημα να βάλουμε νομικό και μηχανικό αφού οι πρόδρομες εργασίες ξεκίνησαν. Χρειάζονται άλλοι τρόποι αντίστασης. Να πάμε εκεί πάνω και να πούμε ότι είμαστε ενάντια στην εγκατάσταση αυτή».

Ο κ. Άγγελος Λακηνάνος ανέφερε ότι «υπάρχει αναρτημένος χάρτης στη ΡΑΕ που αν τον δει κάποιος θα τρομάξει». Μίλησε για «πλήρη και απόλυτη τσιμεντοποίηση του Βερμίου» και πως «θα ξεχάσουμε το Βέρμιο που ξέρουμε - πάντα στη λογική του κέρδους του ιδιωτικού κεφαλαίου. Θα δημιουργηθούν θόρυβοι που θα επηρεάσουν χλωρίδα και πανίδα. Έχει εξαντληθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Τέρμα οι κουβέντες! Οι άλλοι τρυπάνε! Όλοι ενάντια στο φαραωνικό έργο! Μόνο με το οργανωμένο λαϊκό κίνημα θα λάβουν το μήνυμα και θα πάρουν πίσω οι εταιρείες τα σχέδιά τους! Πρέπει να είναι μπροστά ο δήμος σε αυτόν τον αγώνα».

Ο κ. Γιάννης Μυλωνάς υποστήριξε ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα επηρεάσει το μικροκλίμα της περιοχής, υπογραμμίζοντας πως πρέπει με κάθε τρόπο να αποτραπεί με μπροστάρη τον Δήμαρχο.

Ο κ. Άρης Τόσιος, που τάχθηκε υπέρ της νομικής οδού για την αντιμετώπιση του ζητήματος, πρότεινε το «πάγωμα έργων ΑΠΕ Α’ κατηγορίας, όπως έκανε η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ώσπου να εγκριθεί το ειδικό χωροταξιακό σχέδιο για τις ΑΠΕ» και «να ενταχθούμε στο καθεστώς των ΑΠΕ των βουνών όπως πρότεινε ο κ. Τόλκας. Στάθηκε, τέλος, στο μηδαμινό κέρδος που θα έχει ο τόπος μας από την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στο Βέρμιο. «Πέντε ευρώ για κάθε πολίτη της Νάουσας. Αυτό είναι το κέρδος», είπε χαρακτηριστικά.

Με την πρότασή του συμφώνησε και ο κ. Γρηγόρης Μαρκοβίτης, που παρενέβη στη συζήτηση, ζητώντας « Νν αφήσουμε πίσω το τι έγινε το 2012, το 2017 και το 2019».

Ο κ. Σταύρος Τσέλιος σημείωσε τα εξής: Μονόδρομος να οδηγηθούμε στις ΑΠΕ, αλλά πρώτα απ’ όλα πρέπει να ενδιαφερθούμε για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Δεν υπάρχει καμία κερκόπορτα. Απλά να προχωρήσουμε με λογική. Ξέφραγο αμπέλι από τη σημερινή κυβέρνηση το ζήτημα των ΑΠΕ. Αυτό πρέπει να λυθεί πρώτα. Μου άρεσε η πρόταση του δημάρχου. Πρέπει να κινηθούμε με τους δύο συμβούλους. Θα είμαστε στον αγώνα, αλλά να ξεκινήσουμε ειρηνικά».

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νάουσας κ. Κώστας Χατζηστυλλής, εκφράζοντας την προσωπική του γνώμη, ανέφερε τα εξής: «Από το 2012 ξεκίνησε αυτή η διαμάχη για τις ανεμογεννήτριες. Ποσοστό ευθύνης αναλογεί σε κάθε κόμμα και σε όλες τις δημοτικές αρχές. Ας ασχοληθούμε όλη με τη Νάουσα. Ο κόσμος είναι υπέρ των ΑΠΕ, αλλά να βάλουμε κι ένα φραγμό. Συντάσσομαι με την πρόταση του δημάρχου. Να μην χωριστούμε σε Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες. Δεν έχει δίκιο όποιος φωνάζει περισσότερο».

Ο επικεφαλής του «Κοινού Τόπου» κ. Νίκος Κουτσογιάννης προέτρεψε το σώμα  να αποδεχτεί πλήρως την εισήγηση του «SOS Βέρμιο», που ήταν και δική του πρόταση. Μίλησε για «ξεκάθαρη απόφαση που οδηγεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Τα υπόλοιπα είναι άκρως επικίνδυνα και υπάρχει θολούρα σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητά τους».

« Επιμένουμε στην πρότασή μας και ενδυναμώνουμε την πρόταση του “SOS Βέρμιο”», του απάντησε ο Δήμαρχος κ. Καρανικόλας.

Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία για τις δύο προτάσεις που διατύπωσαν ο Δήμαρχος και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Βασιλείου χαρακτήρισε ελλιπή την πρόταση του κ. Κουτσογιάννη για ασφαλιστικά μέτρα («Τι θα προσβάλλουμε με αυτά;» αναρωτήθηκε). Ο κ. Λακηνάνος καταψήφισε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής , χαρακτηρίζοντάς την ελλιπή σε σχέση με τα αιτήματα του «SOS Βέρμιο». Ο κ. Χατζηιωαννίδης παρατήρησε πως οι δικηγόροι και οι μηχανικοί δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα. Η κ. Στέλλα Αραμπατζή δήλωσε: «Περίμενα να γίνει μια συνδιαμόρφωση  προτάσεων και να καταλήξουμε σε κάτι. Ψηφίζω την πρόταση της δημοτικής αρχής αλλά θα ήθελα να προστεθούν κι άλλα πράγματα»

detik