Τετάρτη, Απρίλιος 24, 2024
Follow Us
Ο πληθυσμός της Κίνας συρρικνώνεται για πρώτη φορά από το 1961

Η τελευταία φορά που είχε καταγραφεί πτώση του πληθυσμού ήταν το 1961 - η τελευταία χρονιά του Μεγάλου Λιμού.

touna

Αντιμέτωπη με μία σοβαρότατη δημογραφική κρίση βρίσκεται η Κίνα. Ο πληθυσμός της χώρας άρχισε να συρρικνώνεται το 2022 για πρώτη φορά εδώ και έξι δεκαετίες – σε ένα ορόσημο για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Η Κίνα είχε 1,41 δισεκατομμύρια κατοίκους στα τέλη της περασμένης χρονιάς, 850.000 λιγότερους σε σχέση με τα τέλη του 2021, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Πρόκειται για την πρώτη πτώση του πληθυσμού από το 1961, την τελευταία χρονιά του Μεγάλου Λιμού επί διακυβέρνησης Μάο Τσετούνγκ.

Λιγότερες γεννήσεις, περισσότεροι θάνατοι

Περίπου 9,56 εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν το 2022, έναντι 10,62 εκατομμυρίων ένα χρόνο νωρίτερα, στο χαμηλότερο επίπεδο γεννήσεων τουλάχιστον από το 1950, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ενθαρρύνει τις οικογένειες να κάνουν περισσότερα παιδιά. Συνολικά 10,41 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν, μια μικρή αύξηση σε σχέση με τα περίπου 10 εκατομμύρια που πέθαναν μία χρονιά νωρίτερα.

Η Κίνα είδε τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με τον Covid να εκτινάσσεται από τον περασμένο μήνα, αφού σταμάτησε απότομα την προσέγγιση μηδενικής ανοχής στον ιό στις αρχές Δεκεμβρίου. Περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τον Covid πιθανότατα θα έρθουν φέτος, καθώς οι λοιμώξεις εξακολουθούν να εξαπλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Το ποσοστό γεννήσεων στην Κίνα, ή ο αριθμός των νεογνών ανά 1.000 άτομα, μειώθηκε σε 6,77 πέρυσι, το χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 1978. Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δείχνουν ότι το 62% του πληθυσμού ήταν σε ηλικία εργασίας, την οποία η Κίνα ορίζει ως άτομα ηλικίας 16 έως 59 ετών, έναντι περίπου 70% πριν από μια δεκαετία, γεγονός που υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα καθώς γερνάει ο πληθυσμός της.

Ο αντίκτυπος στην οικονομία

Η μείωση του πληθυσμού ήρθε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και θα μπορούσε να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνοντας τη ζήτηση για αγαθά όπως νέα σπίτια. Λόγω της συρρίκνωσης, η κινεζική οικονομία μπορεί να δυσκολευτεί να ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε μέγεθος και το έθνος θα μπορούσε να χάσει το καθεστώς του ως η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου από την Ινδία εντός του έτους.

Μόλις το 2019, τα Ηνωμένα Έθνη προέβλεπαν ότι ο πληθυσμός της Κίνας θα κορυφωθεί το 2031 και στη συνέχεια θα μειωνόταν, αλλά πέρυσι τα Ηνωμένα Έθνη είχαν αναθεωρήσει αυτήν την εκτίμηση για να δουν κορύφωση στις αρχές του 2022. Το εργατικό δυναμικό ήδη συρρικνώνεται.

Η ζήτηση για σπίτια πιθανότατα θα μειωθεί περαιτέρω και η κυβέρνηση μπορεί επίσης να δυσκολευτεί να πληρώσει για το υποχρηματοδοτούμενο εθνικό συνταξιοδοτικό της σύστημα. Η χώρα ακολουθεί τα βήματα άλλων εθνών στην Ανατολική Ασία, όπως η Ιαπωνία ή η Νότια Κορέα, που έχουν δει τα ποσοστά γεννήσεων τους να πέφτουν και τους πληθυσμούς να γερνούν και να αρχίζουν να συρρικνώνονται.

πηγή:naftemporiki.gr

artiobee