Τρίτη, Μαϊος 24, 2022
Follow Us
ΗΠΑ: Η μετάλλαξη Όμικρον γίνεται η κυρίαρχη- Στο 73% των κρουσμάτων

Στην παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού οφείλεται το 73% όλων των κρουσμάτων Covid-19 που έχουν εντοπιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αξιοσημείωτη είναι η ταχύτητα επικράτησης του νέου στελέχους, καθώς την περασμένη εβδομάδα η Όμικρον αφορούσε περίπου στο 3%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

kartou

Νωρίτερα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η κυριότερη ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας, ανακοίνωναν ότι η Όμικρον αντιστοιχούσε σε πάνω από το 73% των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε τη 18η Δεκεμβρίου, κάτι που σημαίνει πως πλέον είναι η κυρίαρχη.

Το εξαιρετικά μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού έχει ανιχνευθεί σε ολόκληρη τη χώρα, ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Η παραλλαγή Δέλτα, η οποία ήταν η κυρίαρχη παραλλαγή του ιού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, έχει πλέον υποχωρήσει στο 27% περίπου των περιπτώσεων αλληλούχισης. 

Η σημαντική αύξηση του επιπολασμού της Όμικρον υπογραμμίζει τους φόβους ότι η ταχέως εξαπλούμενη παραλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει ένα κύμα λοιμώξεων που θα καταπονήσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ. Ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η Όμικρον δεν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια από τη Δέλτα, μια μεγάλη αύξηση των επιπέδων μόλυνσης θα μπορούσε να κατακλύσει τα νοσοκομεία με άρρωστους ασθενείς.

Το άλμα της Όμικρον ήταν αναμενόμενο και ακολουθεί παρόμοια μοτίβα που παρατηρούνται παγκοσμίως, ανέφερε το CDC. Σε ορισμένους θύλακες των ΗΠΑ, η Όμικρον ευθύνεται για σχεδόν όλες τις νέες μολύνσεις. Η παραλλαγή αποτελούσε περίπου το 92% των περιπτώσεων στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϋ, έδειξε η εκτίμηση του CDC, και το 96% στην πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ προτρέπουν όσους πληρούν τις προϋποθέσεις να εμβολιαστούν και να προχωρήσουν με την ενισχυτική δόση για να αποτρέψουν την Όμικρον. Τη Δευτέρα, η Moderna  ανακοίνωσε ότι η τρίτη δόση του εμβολίου της αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων κατά της παραλλαγής. Νωρίτερα Pfizer και BioNTech είχαν αναφέρει ότι οι εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι η τρίτη δόση του εμβολίου τους βοηθά επίσης στην εξουδετέρωση της Όμικρον.

Σύμφωνα με το CDC, στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού μπορούν επίσης να βοηθήσουν και άλλα μέτρα πρόληψης, όπως η η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και τα τεστ στο σπίτι. 

Πρώτος θάνατος από την Όμικρον στο Τέξας

Υγειονομικοί αξιωματούχοι της πολιτείας Τέξας ανέφεραν πως καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος ασθενούς που είχε μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον λόγω επιπλοκών του COVID-19, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Πιστεύεται πως πρόκειται για τον πρώτο θάνατο εξαιτίας της παραλλαγής αυτής του SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ, σημείωσαν οι αξιωματούχοι της κομητείας Χάρις, πρόσθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Το θύμα ήταν πενηντάρης, ανεμβολίαστος για την COVID-19, με υποκείμενα νοσήματα.

πηγή:naftemporiki.gr

mpabe