Πέμπτη, Απρίλιος 25, 2024
Follow Us
Η «Όμικρον» περιορίζει τις εορταστικές εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο

Η παραλλαγή Όμικρον συγκλονίζει την Ευρώπη με αποτέλεσμα-μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα-οι περιορισμοί να πολλαπλασιάζονται σε αρκετές χώρες.

150

Μόλις ένα μήνα μετά την αναγνώρισή της στη Νότια Αφρική, η Όμικρον έχει ήδη εντοπιστεί σε σχεδόν 80 χώρες και σημειώνει ταχεία πρόοδο στην Ευρώπη, όπου θα μπορούσε να γίνει κυρίαρχη μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Lockdown στην Ολλανδία για την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η απότομη αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι κλειστά θα παραμείνουν για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σχεδόν τα πάντα, με εξαίρεση τα καταστήματα και τις υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.Επίσης, τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η τριτοβάθμια εκπαίδευση κλείνουν μια εβδομάδα νωρίτερα.

«Η επείγουσα συμβουλή είναι να δέχεστε μόνο δύο επισκέπτες την ημέρα στο σπίτι, ηλικίας άνω των 13 ετών. Εξαίρεση ισχύει τις δυο ημέρες των Χριστουγέννων 25 και 26 Δεκεμβρίου οπότε θα επιτρέπονται έως και τέσσερις επισκέπτες», αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Ο επικεφαλής της ολλανδικής ομάδας διαχείρισης επιδημιών, Γιάπ φαν Ντίσελ, δήλωσε ότι η Όμικρον θα ξεπεράσει την παραλλαγή Δέλτα και θα γίνει κυρίαρχη στην Ολλανδία μέχρι το τέλος του έτους.

Συναγερμός στο Λονδίνο

Η Ομικρον κυριαρχεί ήδη στη βρετανική πρωτεύουσα και ο δήμαρχος Σαντίκ Καν δήλωσε ότι «ανησυχεί πάρα πολύ».
Σύμφωνα με αρκετά βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους μετά τα Χριστούγεννα για δύο εβδομάδες σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το κύμα μόλυνσης.

Στην Ιρλανδία, τα μπαρ, οι παμπ και τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν από τις 20:00 έως τα τέλη Ιανουαρίου. Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το Δουβλίνο απαιτεί και πάλι από τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες, ακόμη και εμβολιασμένους, να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ για να εισέλθουν στην Ιρλανδία.

Στο Παρίσι, ο Δήμος ανακοίνωσε την ακύρωση των Πρωτοχρονιάτικων εκδηλώσεων και των συναυλιών που είχαν προγραμματιστεί στη διάσημη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων για την παραμονή του νέου χρόνου.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ζήτησε από όλους τους δήμους να ματαιώσουν τις συναυλίες και τις συγκεντρώσεις το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων θα απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ στους δημόσιους δρόμους.

Η Δανία, η οποία την Παρασκευή κατέγραψε νέο απόλυτο ρεκόρ 11.000 κρουσμάτων, συμπεριλαμβανομένων 2.500 της Όμικρον, κλείνει τα θέατρα, τους κινηματογράφους και τις αίθουσες συναυλιών για ένα μήνα.

Πιέσεις για lockdown στη Γερμανία

Η Γερμανία, η οποία την Παρασκευή χαρακτήρισε τη Γαλλία και τη Δανία ως περιοχές μολύνσεων «υψηλού κινδύνου», θα επιβάλει περίοδο καραντίνας στους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες.

Τα γερμανικά κρατίδια κάλεσαν περαιτέρω την κεντρική κυβέρνηση το να αυστηροποιήσει τους κανόνες εισόδου για να περιορίσει την εξάπλωση της Όμικρον και να αναστείλει την είσοδο ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, στη Γερμανία η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον οδηγεί ειδικούς και πολιτικούς να θεωρούν απαραίτητο ένα νέο lockdown.

Η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να έχει εξαπλωθεί μέχρι στιγμής πιο αργά στη Γερμανία από ό,τι σε άλλες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, ωστόσο αυτό θα αλλάξει γρήγορα, πιστεύουν ειδικοί όπως ο Γενικός Γραμματέας της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας, Κάρστεν Βατζλ. Εκτιμά ότι πολλά άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα μπορούσαν επίσης να μολυνθούν από την Ομικρον. «Θα πρέπει να μειώσουμε τα κρούσματα, που εκτινάσσονται στα ύψη λόγω της Όμικρον, και δεν θα το καταφέρουμε τώρα, όπως στο τέταρτο κύμα με ενισχυτικούς εμβολιασμούς, αλλά μόνο πάλι με περιορισμούς απόστασης και επαφής», είπε ο Βατζλ στην «Augsburger Allgemeine». «Δυστυχώς, βλέπω να πλησιάζει ένα lockdown που θα μας επηρεάσει όλους»,πρόσθεσε.
Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για τον κορωνοϊό συνέστησε επίσης την ταχεία εισαγωγή νέων περιορισμών επαφής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει ανάγκη για δράση «για τις επόμενες μέρες».

Αύριο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κρατιδιακές αρχές θα συζητήσουν περαιτέρω περιορισμούς. Ο πολιτικός για την υγεία των Πρασίνων Γιάνος Ντάμεν έκανε λόγο για ένα lockdown μετά τις γιορτές: "Δεδομένης της εξαιρετικά υψηλής δυνατότητας εξάπλωσης της Όμικρον, πιθανότατα δεν θα γλιτώσουμε ένα lockdown μετά τα Χριστούγεννα. Ένα πιθανό σενάριο θα ήταν ένα καλά σχεδιασμένο lockdown στις αρχές Ιανουαρίου», πρόσθεσε.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ απέκλεισε παντως το lockdown πριν από τα Χριστούγεννα. «Όχι, δεν θα έχουμε lockdown - όπως στην Ολλανδία, πριν από τα Χριστούγεννα - δεν θα γίνει στη Γερμανία», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Αυστηρά μέτρα και σε άλλες ηπείρους

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα εστιατόρια του Μπρούκλιν κλείνουν το ένα μετά το άλλο λόγω της επιδημίας και οι ουρές για τεστ αυξάνονται: Οι Νεοϋορκέζοι φοβούνται οτι θα ξαναζήσουν τον εφιάλτη του 2020, όταν η πόλη ήταν το παγκόσμιο επίκεντρο του Covid -19.

Στην Ασία, η Νότια Κορέα επανέφερε τις υποχρεωτικές ώρες κλεισίματος για καφετέριες, εστιατόρια, κινηματογράφους και άλλους δημόσιους χώρους από το Σάββατο και οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις θα περιοριστούν πλέον σε τέσσερα άτομα.

Στο Ισραήλ, η κυβέρνηση απαγόρευσε απο χθες στους πολίτες να επισκέπτονται πολλές ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνονται στην κόκκινη λίστα, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας. Αυτοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στο εξωτερικό,ισχύουν τώρα και για την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

πηγή:naftemporiki.gr

fpaham