Ο επιστημονικός σύλλογος ΕΝ* διοργάνωσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το ετήσιο εκπαιδευτικό συμπόσιό του στη Σχολή Αριστοτέλους το Σάββατο 29 & την Κυριακή 30 Ιουνίου.
Η έναρξη του συμποσίου έγινε το Σάββατο στον υπέροχο προαύλιο χώρο της Σχολής Αριστοτέλους με μία σειρά συνασκήσεων που είχαν ως τίτλο “Η ενότητα πνεύματος & σώματος μέσω της άσκησης” υπό την καθοδήγηση της κα. Ευγενίας Νοΐδου, καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής. Οι συμμετέχοντες μέσα από μία διαδικασία ανατροφοδότησης έπρεπε να αντιστοιχήσουν σε κάθε άσκηση και μία έννοια (π.χ. συναγωνισμός, σεβασμός κτλ.), προσδίδοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μία διαφορετική οπτική στη φυσική δραστηριότητα και τη διάδραση των συμμετεχόντων σε ζευγάρια.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες μεταφέρθηκαν στο αμφιθέατρο της Σχολής Αριστοτέλους όπου τον λόγο πήρε ο Δρ. Νικόλαος Διβινής, μηχανικός αεροδιαστημικής, εκπαιδευτής και ιδρυτής του φορέα Ensyntropy, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής. Το 3ο Συμπόσιο είχε ως επίκεντρο τη ρήση του Ευαγγελίου του Ιωάννη “Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος”. Σε αυτό το πλαίσιο και υπό το πνεύμα της ερμηνείας και της εμβάθυνσης, αναλύθηκαν από τον Δρ. Διβινή με τη βοήθεια της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και της χριστιανικής παιδείας οι έννοιες "Ἐν", "ἀρχῇ" και "λόγος" και συνδέθηκαν με απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο μέσα από διαδραστικές συζητήσεις, παιχνίδια και γρίφους.
Την Κυριακή το πρωί το συμπόσιο εκκίνησε η κα. Βάγια Βασίλα, πολιτικός μηχανικός-εκπαιδεύτρια ολιστικής κίνησης, με την “Αναπνοή ως μέσο αναζήτησης”. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να συνδεθούν βαθύτερα και πιο συνειδητά με το σώμα και την αναπνοή τους μέσα από μία σειρά χαλαρωτικών και ευεργετικών για το σώμα ασκήσεων, απολαμβάνοντας τη μακρά πείρα της κα. Βασίλα στη yoga και τις εναλλακτικές θεραπείες.
Ξεχωριστή νότα έδωσε η Dr. Med Katharina Dohms ως νευροχειρουργός με την ομιλία “Ιατρική-Ο μέγας άγνωστος”. Η Dr. Dohms μοιράστηκε τις εμπειρίες της και τις προσωπικές της αναζητήσεις, θέτοντας καίρια ερωτήματα περί της σύγχρονης προσέγγισης και του ανθρωποκεντρικού μοντέλου στο χώρο της ιατρικής. Σε αυτό το πλαίσιο και υπό την καθοδήγηση του κου Διβινή, οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε ένα debate με θέμα τη βιοηθική στην ιατρική και έθεσαν τα επιχειρήματά τους σε μία επιτροπή χωρισμένοι σε ομάδες, απόσταγμα του οποίου ήταν η εξαιρετικά εποικοδομητική ανταλλαγή οπτικών και απόψεων επί αυτού του τόσο επίκαιρου θέματος.
Το συμπόσιο ολοκληρώθηκε με τον επίλογο του Δρ. Διβινή, κατά τον οποίο τονίστηκε για ακόμα μία φορά η επιτακτική ανάγκη του να “είναι” κάποιος και όχι να φαίνεται ότι είναι, έχοντας ως αρχή τη σύνδεση της θεωρίας με την πράξη και ως λόγο την προσωπική του αναλογία με την Αρχή.
Ευχαριστούμε για μία ακόμη φορά το Δήμο Ηρωικής Πόλης Νάουσας για όλη την υποστήριξη, τη Σχολή Αριστοτέλους για τη φιλοξενία, καθώς και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νάουσας, τη Βostanica, τους ξηρούς καρπούς Μαμουτζής, το Φούρνο Θανασούλη και το Tuo Caffe για την παραγωγική συνεργασία. Χορηγός επικοινωνίας ήταν η έντυπη και ηλεκτρονική εφημερίδα inaoussa.
Σύλλογος ΕΝ*
Facebook: ENaoussa
Instagram: enaoussa
Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
https://inaoussa.gr/diaskedasi/ekdiloseis/16658-oloklirosi-3ou-ekpaideftikoy-symposiou-tou-epistimonikoy-syllogou-en-sti-naousa#sigProId2914a6ebef