Kυριακή 17 Δεκεμβρίου, 11:30 π.μ. / Δημοτικό Θέατρο Νάουσας
Η ιερή μουσική του Antonio Vivaldi, το Vivaldi’s Gloria, ένα από τα δημοφιλέστερα χορωδιακά έργα που έχουν γραφτεί και εκτελεστεί ποτέ, παρουσιάζεται σε Χριστουγεννιάτικη συναυλία από τη Νεανική Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Gloria – Antonio Vivaldi (1678 – 1740)
Solo: Μαίρη Γιαννίκη - Παναγιώτα Ψυρογιάννη, Σοπράνο,
Νεφέλη Ήραντου, Άλτο
Hallelujah – George Frederic Handel (1680 – 1759)
Ύμνος Χαρωπός – Παραδοσιακό 16ου αιώνα
Δόξα εν υψίστοις Θεώ - George Frederic Handel (1680 – 1759)
Άγια Νύχτα – Franz Xaver Gruber (1787 – 1863)
Συνοδεύει οργανικό σύνολο με τους εξής μουσικούς:
Α’ Βιολί: Θεοδώρα Παπανικολάου
Β’ Βιολί: Κατερίνα Κουλτζή
Βιόλα: Γεωργία Στεφανοπούλου
Τσέλο: Αθανασία Ξάνθη
Φλάουτο: Μαριαλένα Αντωνοπούλου
Πιάνο – Τσέμπαλο: Ελπίδα Τσάμη
Μουσική διεύθυνση: Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου
Χορωδία Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου
Ιδρύθηκε το 1992 από τη σημερινή της διευθύντρια Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου. Λειτουργεί σε 4 τμήματα, στα οποία συμμετέχουν πάνω από 250 χορωδοί ηλικίας 6 – 25 ετών. To τμήμα της παιδικής χορωδίας διευθύνει από το 2021 η Ελπίδα Τσάμη.
Εκτός από την Ελλάδα, η χορωδία έχει εμφανιστεί στην Αυστρία, Ελβετία, Ιταλία, Αγγλία, Τσεχία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Ισπανία, Κίνα, Σιγκαπούρη, Ρωσία, Τουρκία, Ρουμανία, Λευκορωσία, Ισραήλ, Αίγυπτο, Νότιο Αφρική, Καναδά, ΗΠΑ και Σρι Λάνκα. Το 2017 εμφανίστηκε στην περίφημη σάλα Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Το 2023 παρουσίασε ωριαίο πρόγραμμα χορωδιακής μουσικής στο προεδρικό μέγαρο της Σρι Λάνκα, προσκεκλημένη του Προέδρου της χώρας.
Έχει αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις, όπως τα χρυσά μετάλλια στο “5th Brahms Choir Competition” (2007), στο “10th International Festival Moscow Sounds” (2008), στο «5th world of Music international Choral Competition” (2008), στο “5th Loto-Quebec Choir Festival” (2009). Το 2011 αναδείχθηκε Category Winner στο “9th Venezia in Musica Choir Festival”, «9th World Choir Games Flanders” (Βέλγιο).
Συνεργάζεται τακτικά με τo Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης. Έχει συμπράξει με την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, έχει λάβει μέρος στο Φεστιβάλ Αθηνών και έχει μαγνητοσκοπήσει για την Ελληνική, τη Γερμανική και την Κρατική τηλεόραση της Σρι Λάνκα.
Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου
Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Διεύθυνσης Χορωδίας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Διδάσκει στο προπτυχιακό κα τα μεταπτυχιακά του προγράμματα. Είναι επιστημονική συνεργάτιδα του Ιονίου και του Πανεπιστήμιου Αιγαίου.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Διεύθυνσης Χορωδίας από το Boston University College of Fine Arts (USA), διδάκτορας και μεταδιδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες συναυλίες στην Ελλάδα, Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική και έχει λάβει πολλές διεθνείς διακρίσεις. Είναι τακτική εισηγήτρια, κριτής και προσκεκλημένη μαέστρος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Κίνα, ΗΠΑ, Κορέα, Ισραήλ, Καναδάς, Ιταλία, Γερμανία, Τουρκία, Νότια Αφρική, Ινδονησία, Ρωσία, ΗΠΑ, Σουηδία κ.ά.).
Είναι συγγραφέας των συγγραμμάτων "Εισαγωγή στην Τέχνη της Χορωδιακής Πράξης" (2011) και "Χορωδιακή Μέθοδος για Παιδιά" (2016). Έχει εκδώσει χορωδιακή μουσική στους τόμους "Χορωδιακά Έργα Ελλήνων Συνθετών για Όμοιες Φωνές" (2014), «Χριστουγεννιάτικα Χορωδιακά έργα» (2018), "Χορωδιακά Έργα για Όμοιες Φωνές" (2022) από τις Εκδόσεις Νάκας- Παπαγρηγορίου, Αθήνα. Το ηλεκτρονικό της σύγγραμμα «Η χορωδιακή Τέχνη στην Ιστορία, τη Θεωρία & την Πράξη» είναι διαθέσιμο από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις ΚΑΛΛΙΠΟΣ.
Είσοδος ελεύθερη με ειδικές κάρτες, οι οποίες διατίθενται από το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Νάουσας (Δημαρχείο Νάουσας, 1ος όροφος).