«Ο ρόλος και η συμβολή των πολιτιστικών Φορέων στη διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πρακτικές, σκέψεις και προβληματισμοί».
Αφιερωμένη στην 20η επέτειο της Σύμβασης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά (UNESCO 2003-2023)
Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού / Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Πολιτιστικό Διήμερο που οργάνωσε το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα CIOFF®, 2 και 3 Δεκεμβρίου 2023 στη Σαλαμίνα.
Το διήμερο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ήταν αφιερωμένο από τους διοργανωτές στην 20η Επέτειο της Σύμβασης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.
Το πρόγραμμα του διημέρου περιλάμβανε Πολιτιστική Ημερίδα με τίτλο «Ο ρόλος και η συμβολή των πολιτιστικών Φορέων στη διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πρακτικές, σκέψεις και προβληματισμοί», η οποία έλαβε χώρα το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 10.30΄ στην αίθουσα «Δημήτριος Μπόγρης» του Δημαρχείου Σαλαμίνας. Στην έναρξη της Ημερίδας χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κύριος Γιώργος Παναγόπουλος, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σαλαμίνας κυρία Ευγενία Βασιλείου και ο Πρόεδρος του CIOFF® Ελλάδος κύριος Κώστας Ιωαννίδης, ενώ χαιρετισμό απέστειλε και ο Πρόεδρος του Διεθνούς CIOFF® κύριος Christian Mazzei Hidalgo.
Η Ημερίδα αναπτύχθηκε σε δύο μέρη, στο πρώτο παρουσιάστηκε ο ρόλος φορέων και οργανισμών στην εφαρμογή της Σύμβασης και στο δεύτερο παρουσιάστηκαν στοιχεία Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εγγεγραμμένα στο Εθνικό Ευρετήριο από κοινότητες και φορείς που είναι Μέλη του CIOFF® Ελλάδος.
Προσκεκλημένοι εισηγητές στο πρώτο μέρος της Ημερίδας, ήταν Εκπρόσωποι Φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που σχετίζονται με την Σύμβασης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μέλη της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την εφαρμογή της Σύμβασης στην Ελλάδα και συγκεκριμένα, η κυρία Μαρία Φακιολά από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, η κυρία Ζωή Μάργαρη από το Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η κυρία Αικατερίνη Δασκαλάκη από το Λύκειον των Ελληνίδων, η κυρία Θεοδοσία Μαρούτση από τον Οργανισμό Heritage Management Organization και ο κύριος Jean Pascal Mariot από τον διεθνή CIOFF®.
Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάστηκαν τα εξής στοιχεία Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το «Έθιμο Κοσί» από τους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης το οποίο παρουσίαση η κυρία Ζωή Ζαχαριάδου Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Νέοι Επιβάτες», οι «Μπαντίδοι και Γαϊτανάκι» από την Άρτα τα οποία παρουσίασε ο κύριος Νίκος Λιόντος από τον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο Άρτης «ο Σκουφάς», το έθιμο «Σάγια» από τη Νέα Καρβάλη Καβάλα, με εισηγητή τον κύριο Καπλάνη Ιωσηφίδη Προέδρου του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών «Η Ναζιανζός» και της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης και τέλος το έθιμο «Καμήλες και Ντιβιτζίδες» από τη Φιλιππούπολη Λάρισας από τον κύριο Σιδέρη Δελαρούδη Προέδρου της Μορφωτικής Εξωραϊστικής Λέσχης Φιλιππούπολης Λάρισας.
Τον συντονισμό της Ημερίδας είχε η κυρία Στέλλα Δούκα, καθηγήτρια του ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ και Αντιπρόεδρος του CIOFF® Ελλάδος.
Η παρουσία δεκάδων συμμετεχόντων από τη Σαλαμίνα και διάφορες περιοχές της Ελλάδας η Ημερίδα μετέφερε σε όλους την σπουδαιότητα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, παρουσίασε τον ρόλο και τη δράση πολιτιστικών φορέων στον τομέα αυτό και στην προσπάθεια διαφύλαξης της ως μέρος της ταυτότητας μας.
Εν συνεχεία, το Διήμερο περιλάμβανε Γενικές Συνελεύσεις των Μελών του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος CIOFF® στην οποία συμμετείχαν περίπου 50 άτομα, εκπρόσωποι σωματείων και μέλη του CIOFF® από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Συζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με την πορεία του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος CIOFF®, των Μελών και των Διεθνών Φεστιβάλ CIOFF® αλλά και διεθνείς εξελίξεις για τον Οργανισμό. Επιπλέον, περιλάμβανε διάφορα διοικητικά θέματα, συζητήσεις και προτάσεις για ανάπτυξη δράσεων και κοινών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα για την επόμενη χρονιά, καθώς και εισδοχές νέων Μελών. Τέλος, απονεμήθηκε στον κύριο Απόστολο Γκατζόγια ο τίτλος του Επίτιμου Προέδρου του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος CIOFF®.
Το Πολιτιστικό Διήμερο φιλοξενήθηκε στη Σαλαμίνα, με την αγαστή συνεργασία του Δήμου Σαλαμίνας και την ενεργή συμμετοχή και συνεισφορά του Λυκείου Ελληνίδων Σαλαμίνας.
Το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα CIOFF® ανανέωσε το ραντεβού του με τα Μέλη για την επόμενη χρονιά, καθώς και για την επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση του 2024 η οποία θα φιλοξενηθεί στη Νάουσα Ημαθίας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΠΥΡΣΟΣ» Νάουσας.