Τετάρτη, Φεβρουάριος 28, 2024
Follow Us
Εκδρομή στο Ανθοχώρι Μετσόβου και στα Ιωάννινα από το Όμιλο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «η Αράπιτσα»

Ο Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «η Αράπιτσα» επιδιώκοντας να ευαισθητοποιήσει τα μέλη και  τους φίλους του σε θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος  και επιθυμώντας να φέρει τα μικρά παιδιά σε επαφή με τη φύση πραγματοποίησε την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 εκδρομή στο Ανθοχώρι Μετσόβου και στα Ιωάννινα.

Η αναχώρηση έγινε στις 8:00 από την Νάουσα και διαμέσου της Εγνατίας οδού επισκεφτήκαμε το Ανθοχώρι Μετσόβου, το οποίο απέχει 6 χλμ από τον κόμβο της Εγνατίας του Μετσόβου. Το Ανθοχώρι, είναι ένα χωριό σκαρφαλωμένο στα 1.100 μέτρα, με πετρόκτιστα σπίτια, καλντερίμια και άφθονα νερά. Στο χωριό, ήδη από τον 17ο αιώνα, μαρτυρείται η εκμετάλλευση του νερού σ’ έναν πετρόκτιστο νερόμυλο με μία εντυπωσιακή νεροτριβή, που άλεθε καλαμπόκι, και πλένονταν οι βελέντζες και στα μαντάνια, τις κατασκευές στις οποίες με τη δύναμη του νερού επεξεργάζονταν τα μάλλινα υφάσματα και έφτιαχναν ρούχα και στολές. Σ’ ένα χώρο που έχει συνολική έκταση 8 στρέμματα, εκτείνεται επισκεφτήκαμε το Μουσείο Υδροκίνησης, αλλά και μία σειρά από άλλα κτίρια στα οποία ξεναγηθήκαμε, ενώ παράλληλα καθίσαμε και για ένα καφέ.

Στην συνέχεια αναχωρήσαμε για τον δεύτερο προορισμό μας τα Ιωάννινα. Στα Ιωάννινα επισκεφτήκαμε το επιβλητικό κάστρο τ οποίο αποτελεί το αρχαιότερο βυζαντινό φρούριο στην Ελλάδα, καθώς και το μουσείο αργυροτεχνίας όπου ανακαλύψαμε παραδοσιακές τεχνικές μορφοποίησης και διακόσμησης αργυρών αντικειμένων, μαθαίνοντας για τα στάδια της κάθε τεχνικής έως τη δημιουργία του τελικού προϊόντος μέσω εποπτικού υλικού και θαυμάσαμε τη συλλογή έργων ηπειρώτικης αργυροχρυσοχοΐας από το 18ο έως τον 20ό αιώνα.