Σάββατο, Απρίλιος 20, 2024
Follow Us
Παρουσιάστηκαν στη Νάουσα τα αφιερωματικά τεύχη των "Χρονικών" της Ε.Μ.Ι.Π.Η. για το Ολοκαύτωμα

Οι δύο τόμοι (44 & 45) του επιστημονικού περιοδικού “Χρονικά Ιστορίας & Πολιτισμού Ν. Ημαθίας” της Ε.Μ.Ι.Π.Η., που αποτελούν ΑΦΙΕΡΩΜΑ στα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας, παρουσιάστηκαν το πρωί της Κυριακής 2 Απριλίου 2023, στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας από την Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.) και τους Φίλους Ιστορικού Αρχείου Νάουσας.

artbee

Στο αφιέρωμα των «Χρονικών» προβάλλονται νεότερες ερευνητικές εστιάσεις για την επαναστατική προσπάθεια του 1822 στη Νάουσα. 

Το κοινό καλωσόρισε ο πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. κ. Νικόλαος Βουδούρης, που αναφέρθηκε εν συντομία στο έργο της εταιρείας και στην αφιερωματική έκδοση.  

Για τα αφιερωματικά τεύχη των «Χρονικών» μίλησαν οι Κώστας Γαλλής, Φιλόλογος / Msc Ιστορίας, Γιώργος Μάλλιος, δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας, φιλόλογος και Γιάννης Μοσχόπουλος, Δικηγόρος - ιστορικός ερευνητής. 

Αξίζει να σημειωθεί πως στον Β’ τόμο των «Χρονικών» δημοσιεύεται εργασία του μαθητή της Γ’ τάξης του Λαππείου 1ου γυμνασίου Νάουσας Αναστάσιου Πρ. Μπίλη με τίτλο «Η συμβολή των Μακεδόνων στο στρατό του Καποδίστρια». Χαρακτηρίστηκε, μάλιστα, από τους ομιλητές ως σημαντικό ιστορικό πόνημα. 

Η εκδήλωση έγινε με την υποστήριξη της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης» και τη συντόνισε η γενική γραμματέας της κα. Τζωρτζίνα Αθανασίου. 

Παρευρέθηκαν ο π. Στυλιανός Μακρής, ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Καλαϊτζίδης, η αντιδήμαρχος κα. Δώρα Μπαλτατζίδου, οι δημοτικοί σύμβουλοι κύριοι Σταύρος Βαλσαμίδης και Αλέκος Χατζηιωαννίδης, η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα. Φρόσω Καρασαρλίδου κ.ά. 

gopar