Πλεονεκτήματα κολύμβησης Η κολύμβηση είναι ιδανική για την εκγύμναση και την ανάπτυξη όλου του σώματος ενώ δεν επιβαρύνει καθόλου το μυοσκελετικό σύστημα με αποτέλεσμα να αποφεύγονται κακώσεις και τραυματισμοί. Ως άθλημα έχει οφέλη σε ολόκληρο το σώμα καθώς εκτός από το μυοσκελετικό βοηθάει αποτελεσματικά και στο καρδιοαναπνευστικό, το κυκλοφορικό και το νευρομυικό σύστημα του παιδιού. Η επαφή με το νερό εκτός του ότι είναι απολύτως ευχάριστη, εκτονωτική και αγχολυτική, αυξάνει και την αυτοπεποίθηση του παιδιού.
Εξάλλου, η ενασχόληση με την κολύμβηση γενικότερα ενισχύει την κοινωνικότητά του αφού μαθαίνει να λειτουργεί και να συνυπάρχει με τα υπόλοιπα παιδιά και τον προπονητή του.
Σε τι ηλικία να το ξεκινήσω;;
Η κολύμβηση σε group με δάσκαλο ξεκινάει για παιδιά από 3,5 ετών και άνω, ώστε να έχουν μια σχετική αυτονομία και να μπορούν να ακολουθούν τις οδηγίες, παρόλα αυτά λειτουργούν και τμήματα BABY SWIM (με την συμμετοχή του γονιού). Τα παιδιά αυτής της ηλικίας προπονούνται στην μικρή πισίνα για να νιώθουν ασφάλεια και έπειτα μπαίνουν στην μεγάλη πισίνα ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΕΙΡΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ τους ώστε να καλλιεργηθούν οι δεξιότητες με ευχάριστο και απόλυτα ασφαλές τρόπο. Όταν τα παιδιά αποκτήσουν τις βασικές κολυμβητικές δεξιότητες είναι έτοιμα για την μεγάλη πισίνα.
Πόσο συχνά να κολυμπάει ;
Το παιδί συνιστάται να πηγαίνει στην πισίνα τρεις φορές την εβδομάδα για περίπου 45’ λεπτά στις μικρές ηλικίες. Η ώρα αυτή αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και το αθλητικό του επίπεδο. Tο παιδί δεν πρέπει να πηγαίνει στην πισίνα μία με δύο φορές το μήνα, γιατί η άθληση στο νερό είναι κάτι έξω από το περιβάλλον όπου ζούμε και όταν μεταξύ των μαθημάτων μεσολαβεί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, το παιδί χάνει τη φόρμα του. Έτσι, κάθε φορά που είναι να κολυμπήσει στην πισίνα τού φαίνεται τόσο δύσκολο, σαν να κολυμπάει για πρώτη φορά.
Tο χλώριο βλάπτει;
Tο χλώριο χρησιμοποιείται στην πισίνα για να αποφεύγεται η μετάδοση ασθενειών και μικροοργανισμών . H ποσότητα που χρησιμοποιείται είναι απόλυτα και ηλεκτρονικά ελεγχόμενη. Βάση διεθνών κανονισμών, οποιοσδήποτε τρόπος απολύμανσης του νερού και αν χρησιμοποιείται (όζον, χλωρίωση άλατος κ.λπ. ) η ύπαρξη χλωρίου είναι υποχρεωτική!
Οι κανόνες της πισίνας:
Πριν μπούνε στην πισίνα τα παιδιά πρέπει να έχουν πάει στην τουαλέτα και να έχουν κάνει ντους. Θα πρέπει να έχουν σαγιονάρες, σκουφάκι και μπουρνούζι.
Πριν το μάθημα: Tο παιδί δεν πρέπει να έχει φάει τουλάχιστον 2 ώρες πριν πάει στο κολυμβητήριο. Αν ωστόσο το παιδί πεινάει μπορείτε να του δώσετε κάτι ελαφρύ (σνακ, φρούτο κ.λπ.) μέχρι μιάμιση ώρα πριν την προπόνηση για να μην εξαντληθεί.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οφείλω να τονίσω εν τάχει την αναγκαιότητα του να επιλέξεις ένα πρόγραμμα στο οποίο ο/η δάσκαλος/α να είναι καθηγητής φυσικής αγωγής δηλαδή απόφοιτος ΤΕΦΑΑ.
Ο λόγος είναι ένας: Το επάγγελμα της φυσικής αγωγής κατατάσσεται στα επαγγέλματα υγείας και όχι τέχνης-είναι προληπτική ιατρική. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην υγεία (ψυχοσωματική ισορροπία), την δική σου ή του παιδιού σου. Ο απόφοιτος ΤΕΦΑΑ είναι ο κατάλληλος διότι έχει επενδύσει τέσσερα έτη ανώτατων σπουδών για να μπορέσει να μεταδώσει τις γνώσεις του και να ασκήσει σωστά (με ασφάλεια και αποδοτικότητα) το επάγγελμα αυτό.
Ώρες μικρής πισίνας:
15:30-16:15
17:00-17:45
18:30-19:15
Υπεύθυνη μικρής πισίνας : Μπίτζιου Κωνσταντίνα Λητώ
ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Με κάθε καινούρια εγγραφή έχετε 50% έκπτωση στην μηναία συνδρομή ώστε να έχουν όλα τα παιδιά την δυνατότητα να γνωρίσουν, να διασκεδάσουν και να παίξουν με το νερό!!!!
Πληροφορίες στην γραμματεία της Κολυμβητικής Ακαδημίας ΄΄Νάουσα΄΄ και στα τηλέφωνα 6988186857-6938954039.
Το παρόν κείμενο έχει γράψει η Μπίτζιου Κωνσταντίνα Λητώ, καθηγήτρια φυσικής αγωγής, ναυαγοσώστρια, προπονήτρια προσχολικής και σχολικής ηλικίας στην Κολυμβητική Ακαδημία ΄΄Νάουσα΄΄,με πιστοποίηση από το παγκόσμιο συμβούλιο βρεφικής κολύμβησης WABC.