Κατά τη διάρκεια της νηπιακής ηλικίας, όλα τα παιδιά νιώθουν ότι τα χρήματα είναι ένα μέσο, το οποίο μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους μεγάλους να αποκτήσουν όλα όσα επιθυμούν.
Για να καταφέρουν να κατανοήσουν την αξία που έχουν τα χρήματα, θα πρέπει να περάσουν πρώτα από πολλά αναπτυξιακά στάδια.
Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι δεν είναι απαραίτητο τα παιδιά τους να γνωρίζουν από μικρή ηλικία την οικονομική πραγματικότητα. Η πεποίθηση αυτή, καταρρίπτεται, πλέον, από διάφορες έρευνες, οι οποίες αναφέρουν ότι είναι ωφέλιμο για τα παιδιά, να αποκτούν μια καλή σχέση με τα χρήματα από νωρίς, καθώς, η συνήθεια της αποταμίευσης ή της σπατάλης εδραιώνονται από την ηλικία των επτά ετών.
Πώς θα μάθουν, έγκαιρα, τα παιδιά να διαχειρίζονται με τον σωστό τρόπο τα χρήματά τους;
Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς, αρχικά, ως γονείς, είναι να ενισχύετε και να καθοδηγείτε τα παιδιά σας από μικρή ηλικία, βοηθώντας τα να κατανοήσουν τη σημασία των χρημάτων. Στην ηλικία των 2-3 ετών, για παράδειγμα, τα παιδιά δεν μπορούν να αντιληφθούν την αξία που έχει ένα κέρμα, καθώς έχουν την εντύπωση πως μπορούν να αγοράσουν τα πάντα, χρησιμοποιώντας μόνο αυτό. Παίζοντας μαζί, λοιπόν, σούπερ μάρκετ ή μανάβικο, μπορείτε να τους εξηγήσετε τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα κέρματα και τα χαρτονομίσματα, επισημαίνοντάς τους τί μπορεί να αγοράσει με το κάθε ένα από αυτά.
Μεγαλώνοντας, στην ηλικία των 4-5 ετών, τα περισσότερα παιδιά πιστεύουν πως οι τράπεζες και τα μηχανήματα ανάληψης, μοιράζουν, δωρεάν λεφτά, σε όλους τους ανθρώπους. Συζητώντας και παίζοντας μαζί τους, μπορείτε να τους εξηγήσετε πως τα χρήματα είναι ένα αγαθό που αποκτά κάποιος μόνο μέσα από τη δουλειά του και καταβάλλοντας προσπάθεια για αυτό.
Τέλος, η ηλικία των 6-7 ετών, αποτελεί την καλύτερη περίοδο για να αρχίσετε να δίνετε στο παιδί σας ένα σταθερό χαρτζιλίκι, έτσι ώστε να αρχίσει να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της αποταμίευσης. Με αυτό τον τρόπο, αφενός, θα μάθει πως, για να αποκτήσει κάτι που επιθυμεί, θα πρέπει να κρατήσει κάποια από τα χρήματά του και αφετέρου, αρχίζει να κατανοεί τον τρόπο, με τον οποίο πρέπει να τα διαχειρίζεται. Για να έχει, όμως, αυτό αποτέλεσμα, θα πρέπει να είστε συνεπείς και να του δίνετε χαρτζιλίκι κάθε εβδομάδα, σαν να ήταν ένας κανονικός μισθός. Προσπαθήστε, ωστόσο, να μην το υποβάλλετε στη διαδικασία να κερδίζει το χαρτζιλίκι του, γιατί, κάτι τέτοιο θα του δώσει την εντύπωση ότι θα πρέπει να πληρώνεται για κάθε τι που του ζητάτε να κάνει.
Να θυμάστε, ακόμα, ότι, κάνοντας τα ψώνια παρέα με το παιδί σας και συζητώντας μαζί του τον τρόπο, με τον οποίο θα διαχειριστείτε τα χρήματά σας για να τα πληρώσετε, είναι ένας πολύ καλός τρόπος εκπαίδευσης για το μέλλον.
Ελισάβετ Παναγιωτίδου
Λογοθεραπεύτρια