Μικρόβια… Μια λέξη που αγχώνει όλους τους γονείς, μόνο στο άκουσμά της.
Πώς μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά μας να προστατεύονται από τα μικρόβια και να μην τα μοιράζονται; Τους μαθαίνουμε να μοιράζονται τα πράγματά τους με άλλους, αλλά αυτό δεν ισχύει για τα μικρόβια…
Το πρώτο βήμα, είναι να τους εξηγήσουμε πως τα μικρόβια είναι τόσο μικρά, που δεν μπορούμε να τα δούμε. Παρ’ όλα αυτά, μπορούν να μας κάνουν να αρρωστήσουμε.
Πρέπει να καταλάβουν επίσης, πως τα μικρόβια υπάρχουν παντού. Στον αέρα, στο νερό, στο φαγητό, στο σώμα μας και γενικά σε όλα τα πράγματα που αγγίζουμε. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως θα σταματήσουμε να τρώμε ή να αναπνέουμε, καθώς δεν είναι όλα τα μικρόβια βλαβερά. Απλά θα πρέπει να προσέχουμε λίγο περισσότερο να μην μοιραζόμαστε τα μικρόβια μεταξύ μας, για να μην μας αρρωστήσουν, αλλά και για να μην είμαστε υπεύθυνοι εμείς να αρρωστήσουν κάποιοι άλλοι.
«Πως θα το κάνω αυτό μαμά;» ή «Τι να κάνω μπαμπά για να μην μου συμβεί αυτό;», είναι ερωτήσεις που πιθανόν να τεθούν από τα παιδιά.
Τότε είναι η ώρα για να μάθουν τα βασικά βήματα που θα τους προστατέψουν από τα μικρόβια:
κάλυψη της μύτης και του στόματος με το χέρι ή το χαρτομάντηλο, σε περίπτωση φτερνίσματος ή βήχα και άμεσο πλύσιμο των χεριών σε τέτοιες στιγμές,
συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό και μπόλικο σαπούνι (ειδικότερα όταν τα χέρια είναι βρώμικα), για να μην αφήνουν τα μικρόβιά τους σε επιφάνειες και πράγματα, αλλά και για να μην κολλήσουν καινούρια μικρόβια,
αποφυγή αγγίγματος του στόματος, των ματιών και της μύτης τους με βρώμικα χέρια.
Τρία απλά βήματα που θα τα βοηθήσουν να παραμείνουν υγιή, καθώς έτσι το σώμα μας έχει τη δύναμη να πολεμήσει τα μικρόβια που προκαλούν αρρώστιες. Άλλωστε, καθαριότητα σημαίνει υγεία!
Ελισάβετ Παναγιωτίδου
Λογοθεραπεύτρια