Κυριακή, Νοέμβριος 24, 2024
Follow Us
5+1 λόγοι για να φάμε λωτούς

Ο λωτός, εκείνο το μυθικό φρούτο από την Οδύσσεια που σε έκανε να ξεχνάς, δεν αποτελεί και τόσο σταθερό κομμάτι της διατροφής μας.

toukar

Σίγουρα, επειδή είναι εποχιακό, αλλά και επειδή δεν είναι και τόσο δημοφιλές. Παρ' όλα αυτά, είναι πολύ νόστιμο, με ιδιαίτερη γεύση, και έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Ας ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά σε έξι από αυτά τα οφέλη.

Οι λωτοί είναι γεμάτοι θρεπτικά συστατικά

Ενώ είναι μικροί σε μέγεθος, το διατροφικό τους προφίλ είναι εντυπωσιακό. Ένας λωτός, δηλαδή περίπου 168 γραμμάρια, περιέχει:

118 θερμίδες, 31 γραμμάρια υδατάνθρακες, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης, μόλις 0,3 γραμμάρια λιπαρών και 6 ολόκληρα γραμμάρια φυτικών ινών. Είναι ιδιαίτερα πλούσια πηγή βιταμίνης Α (που την έχει ανάγκη το νευρικό μας σύστημα αλλά και τα μάτια μας), δίνοντάς μας το 55% της ημερήσιας δόσης μας, όπως και βιταμινών C, Ε, Κ, Β1, Β2 και Β6. Περιέχει τα ιχνοστοιχεία κάλιο, χαλκό και μαγγάνιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Οι φυτικές ίνες τους καθιστούν ιδανική τροφή για αδυνάτισμα.

Είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών

Οι λωτοί περιέχουν τανίνες, φλαβονοειδή και καροτενοειδή, που όλα έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά αντιστρέφουν την επίδραση του οξειδωτικού στρες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα - από ρυτίδες μέχρι και καρκίνο. Μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και τα βρίσκουμε σε μεγάλη συγκέντρωση στους λωτούς, έχει συνδεθεί με χαμηλότερες πιθανότητες καρδιοπάθειας, νοητικής φθοράς λόγω ηλικίας και καρκίνο των πνευμόνων. Και, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες τροφές που έχουν το ίδιο έντονο πορτοκαλί χρώμα, οι λωτοί είναι πλούσιοι σε β-καροτένιο.

Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς

Η καρδιοπάθεια ονομάζεται και "σιωπηλός δολοφόνος", επειδή σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, και πολλές φορές χτυπά όταν είναι ήδη αργά και έχει γίνει μη αναστρέψιμη ζημιά στην καρδιά μας. Ευτυχώς, οι περισσότερες μορφές καρδιοπάθειας μπορούν να προληφθούν μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή. Τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκουμε στον λωτό, τον καθιστούν τροφή που... αγαπάει πολύ την καρδιά μας. Μία από τις επιδράσεις που έχει ο συνδυασμός αυτών των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό μας είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης, όπως και η μείωση της "κακής" LDL χοληστερόλης.

Έχει αντιφλεγμονώδη δράση

Πολλές παθήσεις όπως τα νοσήματα της καρδιάς, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, ο καρκίνος και η παχυσαρκία, συσχετίζονται με χρόνιες φλεγμονές στον οργανισμό. Τροφές που είναι πλούσιες σε αντιφλεγμονώδη συστατικά - όπως ο λωτός - μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί ο κίνδυνος. Ένα από τα πιο ισχυρά αντιφλεγμονώδη συστατικά του λωτού είναι η πασίγνωστη (και πανταχού παρούσα, ευτυχώς) βιταμίνη C.

Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών

Αν υπάρχει ένα θρεπτικό συστατικό που φροντίζει περισσότερο από κάθε τι για την υγεία του εντέρου μας, αλλά και για την διατήρηση του βάρους μας σε υγιή επίπεδα, αυτό είναι οι φυτικές ίνες. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Και με περίπου 13 γραμμάρια φυτικών ινών ανά λωτό, έχουμε μία τροφή που μας χορταίνει αλλά και φροντίζει να μην ξεφεύγουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τέλος, το πεπτικό μας σύστημα λειτουργεί ιδανικά όταν η διατροφή μας περιλαμβάνει άφθονες φυτικές ίνες.

Προστατεύουν την όρασή μας

Ο λωτός περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες από το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο, που στον οργανισμό μας μετασχηματίζεται σε βιταμίνη Α. Και ο λωτός είναι μια από τις καλύτερες πηγές, με ένα μόλις φρούτο να μάς προσφέρει το 55% της ημερήσιας δόσης μας. Εκτός του ότι συμβάλλει στην προστασία της περιοχής του ματιού, είναι και απαραίτητο κομμάτι για να συνθέσουμε την ροδοψίνη, μια πρωτεΐνη που προστατεύει την καλή μας όραση. Δύο ακόμα καροτενοειδή αντιοξειδωτικά που βοηθούν την όραση και τα βρίσκουμε στον λωτό είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Η επαρκής κατανάλωση τροφών που περιέχουν αυτές τις δύο ουσίες έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εκφυλιστικών νοσημάτων των ματιών που σχετίζονται με την ηλικία.

πηγή:iatropedia.gr

gonana