Οι ορμόνες του οργανισμού συνεργάζονται σε ένα καλά συντονισμένο και πολύπλοκο σύστημα για να μας κρατούν υγιείς και λειτουργικούς.
Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος και να προκαλέσει σοβαρές ιατρικές συνέπειες.
Οι ορμόνες δρουν ως χημικοί αγγελιοφόροι για τον έλεγχο και τον συντονισμό των λειτουργιών των ιστών και των οργάνων του σώματος. Όταν το ενδοκρινικό σύστημα λειτουργεί σωστά, απελευθερώνεται ακριβής ποσότητα ορμόνης την κατάλληλη στιγμή και οι ιστοί του σώματος ανταποκρίνονται με ακρίβεια σε αυτά τα μηνύματα.
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει τις λειτουργίες των αδένων που απελευθερώνουν ορμόνες και τις λειτουργίες των ιστών που αυτές στοχεύουν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ιατρικά προβλήματα.
Όταν το αλκοόλ βλάπτει την ικανότητα του ενδοκρινικού συστήματος να λειτουργεί σωστά, μπορεί να διαταράξει αυτές τις κύριες σωματικές λειτουργίες:
-Την παραγωγή, αξιοποίηση και αποθήκευση ενέργειας
-Την αναπαραγωγή
-Τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και της οστικής μάζας
-Την ανάπτυξη
Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τις αναπαραγωγικές λειτουργίες, τον μεταβολισμό του ασβεστίου και τη δομή των οστών, την όρεξη και την πέψη και να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Πώς το αλκοόλ επηρεάζει τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
Η κύρια πηγή ενέργειας για όλους τους ιστούς του σώματος είναι η γλυκόζη. Ο οργανισμός παίρνει γλυκόζη από τα τρόφιμα, από τη σύνθεση του οργανισμούκαι από τη διάσπαση του γλυκογόνου που αποθηκεύεται στο ήπαρ.
Τα επίπεδα σακχάρου στο σώμα ελέγχονται από ινσουλίνη και τη γλυκαγόνη, ορμόνες που εκκρίνονται από το πάγκρεας. Δουλεύουν μαζί για να διατηρήσουν σταθερή τη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα. Η ινσουλίνη μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης, ενώ η γλυκαγόνη την αυξάνει.
Άλλες ορμόνες από τα επινεφρίδια και την υπόφυση υποστηρίζουν τη λειτουργία της γλυκαγόνης για να μην πέφτουν αρκετά τα επίπεδα γλυκόζης του σώματος. Αν πέσουν αρκετά μπορεί να προκληθεί λιποθυμία ή εγκεφαλική βλάβη.
Το αλκοόλ επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης
Το αλκοόλ επηρεάζει και τρεις πηγές γλυκόζης, αλλά και τις ορμόνες που ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης του οργανισμού:
-Περιορίζει την πρόσληψη γλυκόζης όταν πίνετε και δεν τρώτε.
-Αναστέλλει την παραγωγή γλυκόζης όταν ο οργανισμός μεταβολίζει το αλκοόλ.
-Αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης, προκαλώντας προσωρινή υπογλυκαιμία.
-Μειώνει την ορμονική απόκριση στην υπογλυκαιμία με την υπερφαγία.
Πώς η χρόνια βαριά κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τη γλυκόζη
Η χρόνια βαριά κατανάλωση αλκοόλ, από την άλλη πλευρά, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης του σώματος. Με το αλκοόλ μπορεί:
-Να μειωθεί η απόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη.
-Να προκληθεί δυσανεξία στη γλυκόζη.
-Να αυξηθεί η έκκριση γλυκαγόνης και άλλων ορμονών που αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης.
-Να αλλάξει η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για τον διαβήτη.
-Να προκληθούν τόσο υπογλυκαιμικά όσο και υπεργλυκαιμικά επεισόδια στους αλκοολικούς.
-Να μειωθεί το ποσοστό επιβίωσης στους αλκοολικούς με διαβήτη.
Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2015 ανέφερε ότι η χρόνια βαριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει δυσανεξία στη γλυκόζη σε υγιείς ανθρώπους.
Πώς το αλκοόλ επηρεάζει τις αναπαραγωγικές λειτουργίες
Υπάρχουν πολλές ορμόνες στο σώμα που ρυθμίζουν το αναπαραγωγικό σύστημα. Οι δύο κύριες ορμόνες - ανδρογόνα (π.χ. τεστοστερόνη) και οιστρογόνα (π.χ. οιστραδιόλη) - συντίθενται στους όρχεις και τις ωοθήκες αντίστοιχα.
Αυτές οι ορμόνες επηρεάζουν διάφορες αναπαραγωγικές λειτουργίες. Στους άνδρες, είναι υπεύθυνες για:
-Τη σεξουαλική ωρίμανση
-Την παραγωγή σπέρματος και επομένως τη γονιμότητα
-Τις παραμέτρους της ανδρικής σεξουαλικής συμπεριφοράς
Στις γυναίκες, οι ορμόνες εκτελούν πολλές λειτουργίες:
-Την ανάπτυξη δευτερογενών σεξουαλικών χαρακτηριστικών
-Την ανάπτυξη του μαστού
-Την κατανομή των τριχών στο σώμα
-Τη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου
-Τη φυσιολογική έκβαση της κύησης
Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει όλες αυτές τις λειτουργίες. Το αλκοόλ μπορεί να βλάψει την επαρκή λειτουργία των όρχεων και των ωοθηκών και να οδηγήσει σε ορμονικές ανεπάρκειες, σεξουαλική δυσλειτουργία και στειρότητα.
Μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση αλκοόλ παρεμβαίνοντας στο ανδρικό ενδοκρινικό σύστημα περιλαμβάνουν:
-Μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης
-Γυναικομαστία
-Αλλαγή της φυσιολογικής δομής του σπέρματος
-Μειωμένη σεξουαλική και αναπαραγωγική λειτουργία
Στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η χρόνια βαριά κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει σε πολλές αναπαραγωγικές διαταραχές, όπως:
-Παύση της εμμήνου ρύσεως
-Ανώμαλοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι
-Εμμηνορροϊκοί κύκλοι χωρίς ωορρηξία
-Πρόωρη εμμηνόπαυση
-Κίνδυνος αυτόματων αμβλώσεων
Αν και τα περισσότερα από τα παραπάνω αναπαραγωγικά προβλήματα εντοπίστηκαν σε γυναίκες που ήταν αλκοολικές, ορισμένα βρέθηκαν επίσης σε γυναίκες που έπιναν τακτικά.
Πώς το αλκοόλ επηρεάζει το μεταβολισμό του ασβεστίου και τη δομή των οστών
Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των επιπέδων ασβεστίου στο σώμα, το οποίο είναι απαραίτητο όχι μόνο για να διατηρούνται ισχυρά οστά και δόντια, αλλά και για να επικοινωνούν μεταξύ των κυττάρων του σώματος.
Αρκετές ορμόνες - παραθυρεοειδής ορμόνη (PTH), ορμόνες που προέρχονται από βιταμίνη D και καλσιτονίνη - λειτουργούν για τη ρύθμιση της απορρόφησης, της απέκκρισης και της κατανομής ασβεστίου μεταξύ των οστών και των σωματικών υγρών.
Η οξεία κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αυτές τις ορμόνες και συνεπώς το μεταβολισμό του ασβεστίου και των οστών με διάφορους τρόπους:
-Τον μεταβολισμό της βιταμίνης D
-Περιορίζει την επαρκή απορρόφηση διατροφικού ασβεστίου
-Αναστέλλει τη δραστηριότητα των κυττάρων που σχηματίζουν οστά
-Επηρεάζει δυσμενώς τον μεταβολισμό των οστών μέσω διατροφικών ελλείψεων
-Μεταβάλλει τις αναπαραγωγικές ορμόνες, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό των οστών
Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν ανεπάρκεια ασβεστίου που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες των οστών, όπως οστεοπόρωση, απώλεια οστικής μάζας και συνεπώς αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.
Τα καλά νέα είναι ότι οι ίδιες μελέτες έχουν καταλήξει ότι η βλάβη είναι εν μέρει αναστρέψιμη όταν οι αλκοολικοί σταματούν να πίνουν.
Το αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης
Τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει επίσης την παραγωγή κορτιζόλης στον οργανισμό, όχι μόνο όταν το άτομο πίνει, αλλά και αργότερα όταν σταματά την κατανάλωση αλκοόλ.
πηγή:iatronet.gr