Παρασκευή, Απρίλιος 19, 2024
Follow Us
Διατροφή και ανοσοποιητικό-Της Διαιτολόγου-Διατροφολόγου MSc Αντιγόνης Μπέκα

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα σύνθετο δίκτυο κυττάρων, οργάνων και ιστών που δρουν παράλληλα για να προστατεύσουν το σώμα από επιβλαβείς ουσίες όπως τα βακτήρια και οι ιοί.

Ωστόσο κάποιες φορές αυτό αποτυγχάνει. Υπάρχει τρόπος να επέμβεις σ’αυτή τη διαδικασία και να ενισχύσεις την λειτουργία του; Η διατροφή μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο σ’ αυτή τη διαδικασία;

Ποιες υγιεινές συνήθειες μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα;

Όπως κάθε μέρος του σώματος λειτουργεί αποδοτικότερα όταν προστατεύεται από επιθέσεις του περιβάλλοντος και ενισχύεται από έναν υγιεινό τρόπο ζωής, έτσι συμβαίνει και με το ανοσοποιητικό σύστημα. Η πρώτης γραμμή άμυνας λοιπόν για ένα πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι η προσήλωση σ’έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής με βασικά χαρακτηριστικά τα παρακάτω:

  • καλή υγιεινή, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών
  • αποφυγή καπνίσματος
  • ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία φρούτων και λαχανικών
  • τακτική φυσική δραστηριότητα με τις τρέχουσες συστάσεις να είναι 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση της εβδομάδα
  • διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους
  • επαρκής ύπνος
  • μείωση του στρες
  • μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, εάν καταναλώνετε

Ποιος ο ρόλος της διατροφής στην λειτουργία του ανοσοποιητικού;

Αν και κανένα τρόφιμο ή συμπλήρωμα δεν μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ασθένειας, φαίνεται πως συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να δράσουν ευεργετικά όταν τα προσλαμβάνουμε σε τακτική βάση. Οι βιταμίνες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής και έχουν συνδεθεί μ’ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα. Μεταξύ αυτών συναντάμε τις βιταμίνες Α, C, D και E. Ακόμη μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο αλλά και τα προβιοτικά αποτελούν βασικά συστατικά που έχουν συνδεθεί με την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ αποτελεί μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Συμβάλει στην άμυνα του οργανισμού υποστηρίζοντας διάφορες κυτταρικές λειτουργίες τόσο του έμφυτου όσο και του επίκτητου ανοσοποιητικού συστήματος. Αύξησε την πρόσληψη βιταμίνης C διαλέγοντας εσπεριδοειδή φρούτα όπως τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και το γκρέιπφρουτ, ή πρόσθεσε πιπεριά, ντομάτα, και μπρόκολο στο καθημερινό σου διαιτολόγιο.

Η βιταμίνη Α βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και προστατεύει από λοιμώξεις. Καλές πηγές βιταμίνης Α αποτελούν οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, τα βερίκοκα, το συκώτι, το γάλα και το ψάρι.

Η βιταμίνη Ε μπορεί να επιδράσει θετικά στην ανοσολογική αντίδραση μέσω της αντιοξειδωτικής της δράσης. Καλές πηγές αυτής της βιταμίνης αποτελούν τα φυτικά έλαιο όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί.

Η βιταμίνη D ή αλλιώς βιταμίνη του ήλιου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια και όχι άδικα καθώς αποτελέσματα μελετών αποδεικνύουν τη συμμετοχή της σε πληθώρα διεργασιών μεταξύ άλλων και στην ενεργοποίηση των ανοσοποιητικών μηχανισμών του οργανισμού. Ο οργανισμός προσλαμβάνει τη βιταμίνη D κυρίως με ενδογενή σύνθεση υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Είναι γεγονός πως μεγάλο μέρος του πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης οπότε και η συμπληρωματική της χορήγηση κρίνεται αναγκαία. Σε κάθε περίπτωση ένας εργαστηριακός έλεγχος της 25-υδρόξυ βιταμίνη D είναι απαραίτητος για να διαπιστώσετε τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό σας.

Συμπερασματικά λοιπόν μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων είναι είναι σημαντική για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ στερητικές δίαιτες θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς συχνά υστερούν σε θρεπτικά συστατικά.

Αντιγόνη Μπέκα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc