Πέμπτη, Ιανουάριος 23, 2025
Follow Us
Ποια είναι τα οφέλη της παιδικής χαράς

Ποιος δεν αγαπάει την παιδική χαρά;

Είναι ένας χώρος αναψυχής για τα παιδιά, τον οποίο αρχίζουν να επισκέπτονται από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Εκεί, μπορούν να ανακαλύψουν και να εξερευνήσουν νέα πράγματα, δημιουργώντας μοναδικές στιγμές και εμπειρίες.

Μια παιδική χαρά αποτελείται από διαφόρων ειδών παιχνίδια και διαθέτει έναν πλούσιο εξοπλισμό. Για παράδειγμα, μπορεί να έχει κούνιες και τσουλήθρες, τραμπάλα, μονόζυγο, καθισματάκι με ελατήριο, μύλο, ενώ, μερικές φορές, ενδέχεται να υπάρχουν και κάποιου είδους σχοινιά αναρρίχησης. Όλα αυτά, μπορούν, με τον τρόπο τους, να ωφελήσουν στην ανάπτυξη των παιδιών.

Μέσω της παιδικής χαράς, λοιπόν, αναπτύσσεται η αδρή και η λεπτή κινητικότητα, όπως και o συντονισμός και η αλληλουχία των κινήσεων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται τη θέση τους στον χώρο. Επίσης, έρχονται σε επαφή με χωροχρονικές έννοιες που σχετίζονται με το μέσα-έξω, το πάνω-κάτω και το μακριά–κοντά, ενώ, συγχρόνως, δέχονται διάφορα πολυαισθητηριακά ερεθίσματα, που τα διεγείρουν.

Επίσης, ενισχύεται ο οπτικοκινητικός και ο αμφίπλευρος συντονισμός τους, διότι εμπλέκονται σε διάφορα παιχνίδια, όπως οι απότομες τσουλήθρες, με αποτέλεσμα να έρχονται, από μικρή ηλικία, αντιμέτωπα με τους φόβους τους.

Ακόμη, η αυτοπεποίθησή τους είναι ένα κομμάτι που επίσης ενισχύεται μέσα από το παιχνίδι στην παιδική χαρά, καθώς τα παιδιά προσπαθούν να προβούν σε νέες κινητικές δράσεις που μπορεί να είναι δύσκολες γι’ αυτά, αλλά, στο τέλος, τα καταφέρουν. Αναπτύσσεται η συνεργασία ανάμεσά τους, όπως και η κοινωνικοποίησή τους, ξεκινούν να τηρούν κανόνες και να σέβονται, τόσο τον χώρο, όσο και τα υπόλοιπα παιδία. Επιλέγουν και εκφράζουν τις επιθυμίες τους  για τα παιχνίδια στα οποία θέλουν να εμπλακούν, χωρίς την καθοδήγηση των γονιών τους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως και οι γονείς ωφελούνται από τις παιδικές χαρές, καθώς υπάρχει ένα κλίμα ηρεμίας και χαλάρωσης για τους ίδιους, αφήνοντας τα παιδιά τους να παίζουν, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς.

Συντάκτης

Κατερινα Νούση

Εργοθεραπεύτρια