Τρίτη, Δεκέμβριος 24, 2024
Follow Us
Τι είναι αιθουσαίο σύστημα;

Τα πέντε αισθητηριακά συστήματα, τα οποία είναι σημαντικά για τον κάθε άνθρωπο είναι:

  • το ακουστικό σύστημα
  • το οπτικό σύστημα
  • το γευστικό σύστημα
  • το οσφρητικό σύστημα και
  • το απτικό σύστημα

Υπάρχουν, όμως, άλλα δύο εξίσου σημαντικά, το ιδιοδεκτικό σύστημα και το αιθουσαίο.

Τι είναι αιθουσαίο σύστημα;

Είναι ένα πολύπλοκο αισθητικοκινητικό σύστημα, που περιλαμβάνει την επικοινωνία μεταξύ της περιφερειακής αιθουσαίας συσκευής, του οφθαλμικού συστήματος, των ορθοστατικών μυών, του στελέχους του εγκεφάλου, της παραγκεφαλίδας και του φλοιού. Το αιθουσαίο σύστημα βρίσκεται στο έσω αυτί και ανιχνεύει την κίνηση της κεφαλής και τις αντιδράσεις μας ενάντια στην βαρύτητα. Εκεί, βρίσκονται όργανα που μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε τις κινήσεις μας και να μπορούμε να στεκόμαστε όρθιοι, χωρίς να χάνεται η ισορροπίας μας. Με απλά λόγια, φανταστείτε το αιθουσαίο σύστημα σαν μια έκτη αίσθηση του ανθρώπου, που αφορά την κίνηση και την ισορροπία!

Ακόμη, συντονίζει την κίνηση του κεφαλιού και των ματιών, ενεργοποιεί τους μύες που διατηρούν την ισορροπία και παρέχουν τον σωστό προσανατολισμό του κεφαλιού και του σώματος στον χώρο, κατά την διάρκεια της κίνησης και της ταχύτητάς της. Συμβάλλει, ακόμη, και στην σωστή επεξεργασία των οπτικών εικόνων κατά την κίνηση, στο επίπεδο διέγερσης, αλλά και στη διατήρηση της προσοχής.

Λειτουργίες του αιθουσαίου συστήματος:

Κινητικές λειτουργίες:

  • συμβολή στην ισορροπία, στην στάση σώματος και στον μυϊκό τόνο.

Αισθητηριακές λειτουργίες:

  • αναγνώριση της θέσης του σώματος στον χώρο και
  • εντοπισμός των κινήσεων της κεφαλής.

Συναισθηματικές λειτουργίες:

  • επίδραση στο αυτόνομο νευρικό και μεταιχμιακό σύστημα.           

Παιχνίδια και δραστηριότητες για την ανάπτυξη ενός υγιούς αιθουσαίου συστήματος.

Τα παιχνίδια και οι δραστηριότητες  που βοηθούν στην ανάπτυξη του αιθουσαίου συστήματος είναι ο αιωρούμενος εξοπλισμός (διαφόρων ειδών κούνιες ή αιώρες), κινητικές διαδρομές με εμπόδια, ώστε να γίνονται μικρές εναλλαγές στην θέση της κεφαλής, πατίνι ή ποδήλατο, σχοινάκι, το παιχνίδι «Γύρω γύρω όλοι», τραμπολίνο, ο χορός, το σκι, παιχνίδια αναπήδησης, καθώς και οι πολεμικές τέχνες.

Συντάκτης

Κατερινα Νούση

Εργοθεραπεύτρια