Παρασκευή, Δεκέμβριος 27, 2024
Follow Us
Πρώιμη παρέμβαση: Τι είναι και ποια είναι τα οφέλη της

Πρώιμη ονομάζεται η παρέμβαση που απευθύνεται σε παιδιά βρεφικής ή νηπιακής ηλικίας με αναπτυξιακή καθυστέρηση.

Πριν την έναρξη αυτής, χρειάζεται, πρωτίστως, η αξιολόγηση των δυνατοτήτων, αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το παιδί, προκειμένου να επιλεχθεί ο κατάλληλος και εξατομικευμένος τρόπος παρέμβασης, με βάση τις ανάγκες του.

Κατά την διάρκεια της παρέμβασης, είναι απαραίτητη η συνεργασία από μια διεπιστημονική ομάδα, η οποία αποτελείται από διάφορες ειδικότητες, όπως φυσιοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, ειδικό παιδαγωγό, λογοθεραπευτή, ψυχολόγο και ειδικό γυμναστή. Ακόμη, απαραίτητη είναι και η εμπλοκή της οικογένειας και, γι’ αυτόν τον λόγο, πρέπει να ενημερώνεται και να συμμετέχει ενεργά στη θεραπευτική διαδικασία.

Οι τομείς ανάπτυξης που ενισχύονται κατά την πρώιμη παρέμβαση είναι οι εξής:

  • Κινητική ανάπτυξη: Είναι η ικανότητα του παιδιού να διατηρεί τον κινητικό έλεγχο και την κινητική του επιδεξιότητα (αδρή και λεπτή κίνηση).
  • Γλωσσική ανάπτυξη: Η ικανότητα του παιδιού να επικοινωνεί, αρθρώνοντας το λόγο και χρησιμοποιώντας σωστό λεξιλόγιο.
  • Κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη: Η ικανότητα συμμετοχής του σε ομαδικές δραστηριότητες, η σύμπραξη σχέσεων με συνομηλίκους και η έκφραση των συναισθημάτων του.
  • Γνωστική ανάπτυξη: Η ικανότητα του παιδιού να αναλύει, να θυμάται και να κατανοεί τον κόσμο γύρω του και η απόκτηση δεξιοτήτων που του επιτρέπουν να ερμηνεύει την πραγματικότητα.

Η έγκαιρη διάγνωση των δυσκολιών και η εισαγωγή των σωστών παρεμβάσεων στη ζωή των παιδιών, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις μαθησιακές αδυναμίες και τα προβλήματα συμπεριφοράς, αυξάνοντας τα αναπτυξιακά και εκπαιδευτικά οφέλη, καθώς το μυαλό τους είναι ακόμη πιο δεκτικό στην εκμάθηση (μέχρι την ηλικία των 5 ετών). Ακόμη, διασφαλίζει στα παιδιά με κινητικές και αναπτυξιακές δυσκολίες, καλύτερη ποιότητα ζωής, βελτιώνοντας την λειτουργία της οικογένειας και αποκομίζοντας μακροπρόθεσμα οφέλη για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία.  

Συμπερασματικά, η πρώιμη παρέμβαση βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις ικανότητες που χρειάζονται για να επιτύχουν στο σχολείο και στη ζωή, καθώς παρέχει μια ολιστική υποστήριξη, τόσο στο ίδιο το παιδί, όσο και στην οικογένειά του.

Αθηνά Τσιάτσιου