Τρίτη, Απρίλιος 16, 2024
Follow Us
Η προσαρμογή σε νέο σχολικό περιβάλλον

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, έρχεται η ώρα, κατά την οποία θα πρέπει να αποχωριστούν τον ασφαλή χώρο του σπιτιού και να βρεθούν μπροστά σε νέα δεδομένα στη ζωή τους, τα οποία, μέχρι πρότινος, τους ήταν άγνωστα.

Ένα από αυτά, λοιπόν, είναι και το σχολείο. Η αλήθεια είναι πως η πρώτη γνωριμία με το σχολείο, π.χ. ο παιδικός σταθμός, το νηπιαγωγείο και μετά το δημοτικό, είναι συνήθως μια δύσκολη εμπειρία, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους γονείς. Ο φόβος προς το άγνωστο, οι ανασφάλειες απέναντι στα νέα πρόσωπα, με τα οποία θα έρθουν σε επαφή και το άγχος αποχωρισμού, είναι μερικά μόνο από τα συναισθήματα που κυριεύουν και τις δύο πλευρές. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, εσείς ως γονείς, για να τα βοηθήσετε να δεχτούν τις αλλαγές και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα;

Όσο είστε υπερπροστατευτικοί απέναντί τους, ενισχύετε την συναισθηματική εξάρτηση που έχουν από εσάς, με αποτέλεσμα να νιώθουν ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια απέναντι στη νέα πραγματικότητα, την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν. Για τον λόγο αυτό, όσο δύσκολο και αν σας ακούγεται στην αρχή, προσπαθήστε να καταπολεμήσετε τους φόβους σας, όπως επίσης και το άγχος σας ότι θα τα αποχωριστείτε.

Μπορείτε να δημιουργήστε ένα ημερήσιο πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να ακολουθείτε σε καθημερινή βάση, ενημερώνοντας το παιδί σας για την ώρα που θα ξυπνάει και θα πηγαίνει σχολείο, ποιος θα το παίρνει όταν τελειώνει και τι θα κάνετε αφού γυρίσετε στο σπίτι.

Ακόμη και αν οι πρώτες μέρες δεν κυλούν όπως τις περιμένατε και η συμπεριφορά τους είναι έντονη, γιατί δεν θέλουν να τα αφήσετε εκεί, μην φύγετε κρυφά χωρίς να τα χαιρετήσετε. Θυμηθείτε ότι βρίσκονται σε έναν άγνωστο χώρο, στον οποίο ακόμη προσπαθούν να νιώσουν σιγουριά, επομένως, μπορεί να πιστέψουν ότι τα εγκαταλείπετε, όταν δεν σας βλέπουν ξαφνικά στο χώρο. Δώστε τους ένα ζεστό φιλί και βεβαιώστε τα, ότι, μόλις έρθει η ώρα, θα επιστρέψουν στο σπίτι και θα είστε και πάλι μαζί.

Αντιμετωπίστε την έναρξή τους με χαρά και ενθουσιασμό και πηγαίνετε να διαλέξετε μαζί την σχολική του τσάντα, καθώς και τα υπόλοιπα είδη που θα χρειαστεί να έχει μαζί του. Καλό θα ήταν να τα συνοδεύετε εσείς οι ίδιοι στην πρώτη τους ημέρα στο σχολείο, ώστε να γνωρίσετε τη δασκάλα ή και κάποιους από τους νέους τους συμμαθητές, ώστε να αποκτήσουν περισσότερο θάρρος, νιώθοντας, παράλληλα, πιο άνετα στο περιβάλλον που βρίσκονται.

Να θυμάστε πως το κάθε παιδί έχει το δικό του χαρακτήρα και τη δική του προσωπικότητα, επομένως δεν μπορούμε να αντιδράσουμε σε όλες τις καταστάσεις με τον ίδιο τρόπο. Σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να είμαστε περισσότερο υπομονετικοί και υποστηρικτικοί, μέχρι να νιώσουν μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια στο χώρο που βρίσκονται.

Τέλος, επειδή τα παιδιά σας έχουν την ικανότητα να αισθάνονται και να καταλαβαίνουν περισσότερα από αυτά που τους λέτε, θα τους βοηθούσε εάν αποπνέατε σιγουριά και αυτοπεποίθηση απέναντι στο νέο ξεκίνημα που καλούνται να κάνουν, δείχνοντάς τους ότι ένα καινούριο και μαγικό κεφάλαιο ανοίγει στη ζωή τους.

Άρτεμις Φουντή