Πέμπτη, Απρίλιος 18, 2024
Follow Us
Η επίδραση του «λαμπερού» πνεύματος των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή χαράς και μια ευκαιρία για ξεκούραση και διασκέδαση.

Η διάθεσή μας αλλάζει και τα συναισθήματά μας είναι έντονα. Είναι όμως για όλους το ίδιο; Τα λαμπάκια, οι φωνές, οι μυρωδιές και η αλλαγή του προγράμματος, επιδρούν το ίδιο σε όλα τα παιδιά;

Ορισμένα παιδιά δυσκολεύονται να αντιληφθούν τα κρυμμένα νοήματα πίσω από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Σε άλλα, η ρουτίνα παραμένει ισχυρός λόγος για να περνάνε καλά και μια αλλαγή σε αυτήν την κατάσταση τους προκαλεί άγχος και αναστάτωση, που μπορεί να οδηγήσουν σε ξεσπάσματα θυμού, διαταράσσοντας την ομαλή λειτουργία ολόκληρης της οικογένειας.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να βοηθήσουμε τα παιδιά να προετοιμαστούν γι’ αυτήν τη  νέα συνθήκη, ώστε να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις γιορτές όσο περισσότερο γίνεται.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Αφήστε τα να σας βοηθήσουν στις προετοιμασίες του σπιτιού και το στολισμό του δέντρου, επιτρέποντάς τους να στολίσουν το δωμάτιό τους όπως θέλουν αυτά και δώστε τους χρόνο να συνηθίσουν τα λαμπερά στολίδια και τα φωτεινά λαμπάκια.

Ζητήστε τους να συμμετέχουν στην επιλογή των δώρων, το μαγείρεμα των γλυκών και των φαγητών. Ταυτόχρονα, δώστε τους μικρά ηχητικά και οπτικά ερεθίσματα που μπορεί να συναντήσετε και στο δρόμο, τα οποία μπορεί να τα ενοχλήσουν, με σκοπό να αρχίσουν να τα συνηθίζουν και αυτά.

Έπειτα, χρησιμοποιώντας ένα ημερολόγιο, μπορείτε να τα ενημερώσετε για το πρόγραμμα που πρόκειται να έχετε σαν οικογένεια, π.χ. για τις επισκέψεις, τα κάλαντα, τα στολίδια ή τα οικογενειακά τραπέζια. Μέσα από τα παιχνίδια ρόλων, μπορείτε να τους δείξετε πώς είναι σωστό να συμπεριφέρονται, να μιλάνε, τις ευχές που δίνουμε και πώς δεχόμαστε ή δίνουμε ένα δώρο.

Η ανάγνωση και η συζήτηση χριστουγεννιάτικων βιβλίων για τη γέννηση του Χριστού ή τον Άγιο-Βασίλη θα τους δώσει τη δυνατότητα να καταλάβουν τους λόγους που τηρούμε όλα αυτά τα έθιμα αυτές τις μέρες.

Αυξήστε την προσμονή του παιδιού για αυτήν την γλυκιά περίοδο, η οποία  μαθαίνει σε όλους μας πως τα καλύτερα έρχονται, κάνοντας υπομονή! Αυτό που μας μένει είναι τα συναισθήματα και οι ωραίες αναμνήσεις.

Τέλος, προτείνετέ τους εάν θέλουν να σας βοηθήσουν, δίνοντάς τους  ενεργό ρόλο και στο ξεστόλισμα και καθάρισμα του σπιτιού. Έτσι, μπορείτε να τα προετοιμάσετε για τη λήξη των γιορτών και την ομαλή επιστροφή τους στην προηγούμενη καθημερινότητά τους.  

Αμαλία Παπαδοπούλου

Λογοθεραπεύτρια