Ο γονεϊκός ρόλος είναι ίσως ένας από τους σημαντικότερους ρόλους στη ζωή ενός ανθρώπου. Έτσι λοιπόν, από τη γέννηση του παιδιού σας και μετά, σίγουρα καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να είναι ευτυχισμένο, έχοντας όλα τα αγαθά που αποζητά.
Μεγαλώνοντας όμως, οι απαιτήσεις του αυξάνονται, με αποτέλεσμα, πολλές φορές, να έρχεστε μεταξύ σας σε συγκρούσεις. Οι λόγοι μπορεί να μην είναι πάντα υψίστης σημασίας. Για παράδειγμα, η αρνητική ανταπόκριση στο αίτημά του να αγοράσει ένα καινούριο παιχνίδι που τόσο πολύ θέλει, μπορεί να αποτελέσει την αρχή της έκρηξής του. Έχοντας χάσει την ψυχραιμία του και αντιλαμβανόμενο ότι, πλέον, μπορεί να σας πληγώσει με τα λόγια του, μπορεί να το ακούσετε να σας φωνάζει ή να εκφράζει μια πιθανή σκέψη ότι θα ήταν καλύτερα να είχε άλλους γονείς, μιας και εκείνοι θα το αγαπούσαν περισσότερο, επιτρέποντάς του να κάνει αυτό που επιθυμεί.
Το άκουσμα αυτής της φράσης μπορεί στην αρχή να σας σοκάρει, ίσως να σας γεμίσει τύψεις, δημιουργώντας σας παράλληλα και αμφιβολίες για την επάρκειά σας ως γονείς και σίγουρα θα σας στεναχωρήσει. Όσο σκληρά και αν ακούγονται αυτά τα λόγια, προσπαθήστε να μην τα πάρετε προσωπικά. Το παιδί σας είναι αρκετά μπερδεμένο και συναισθηματικά φορτισμένο εκείνη τη στιγμή, κατακεραυνώνοντάς σας με τις σκέψεις του, χωρίς να επεξεργάζεται αυτά που λέει.
Αναγνωρίστε την απογοήτευση και το θυμό που νιώθει τη δεδομένη στιγμή, δείχνοντάς του ότι το καταλαβαίνετε. Μόλις ηρεμήσει, εξηγήστε του πως είναι φυσιολογικό να κυριαρχούμαστε, κάποιες φορές, από αντίστοιχα συναισθήματα, ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος να τα προβάλουμε πάνω στους άλλους, πληγώνοντάς τους.
Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του και να εστιάστε στο λόγο, για τον οποίο το παιδί σας μπορεί να έχει μια τόσο έντονη συμπεριφορά απέναντί σας και τι ακριβώς αποζητά μέσα από αυτή. Μην ξεχνάτε πως, κάποιες φορές, είναι ο τρόπος τους να σας δείξουν ότι έχουν παραπάνω ανάγκη την προσοχή σας και την παρουσία σας μέσα στην καθημερινότητά τους.
Άρτεμις Φουντή