Κυριακή, Νοέμβριος 24, 2024
Follow Us
Σχολικός Εκφοβισμός

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένας όρος αρκετά συνήθης στην εποχή μας.

Αναφέρεται σε μια επαναλαμβανόμενη επιθετική συμπεριφορά, η οποία πραγματοποιείται από το θύτη προς το θύμα, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και την πρόοδο αυτού που τη βιώνει.

Καθώς, λοιπόν, η φιλία είναι υψίστης σημασίας για τη συναισθηματική ευημερία και την αυτοπεποίθηση των παιδιών σας, μπορεί να παρατηρήσετε πως, κατά την είσοδό τους στο δημοτικό, αρχίζουν να διαμορφώνουν την ταυτότητά τους με βάση τις σκέψεις και τα συναισθήματα των συνομηλίκων τους. Αυτό συμβαίνει συνήθως, διότι επιθυμούν να ενταχθούν στην ομάδα τους και να γίνουν μέρος του συνόλου. Δυστυχώς, όμως, οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις που έχουν κάποια παιδιά, είναι αρκετά υψηλές, με αποτέλεσμα να στοχοποιούν και να περιθωριοποιούν κάποιους από τους συμμαθητές τους.

Ο εκφοβισμός που εντοπίζεται στα σχολεία μπορεί να παρουσιαστεί με πολλά διαφορετικά πρόσωπα. Η αρχική και πιο ήπια εμφάνισή του, ξεκινάει, τις περισσότερες φορές, με έναν έμμεσο τρόπο, όπου το παιδί σας απομονώνεται και περιορίζεται σκόπιμα από μια ομάδα παιδιών, η οποία μπορεί να επηρεάζει πολλές φορές και τα υπόλοιπα μέλη της τάξης. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα το παιδί σας να βιώνει την απόρριψη από τον περίγυρό του, αποκτώντας σταδιακά μια αρνητική εικόνα και στάση απέναντι στο σχολείο.

Ωστόσο, οι καταστάσεις μπορεί να γίνουν πιο δύσκολες, όταν το bulling που βιώνει αποκτά λεκτική μορφή, λαμβάνοντας διάφορα σχόλια, σχετικά με την εξωτερική του εμφάνιση ή τις ενδυματολογικές του επιλογές ή ακόμη και άμεσες απειλές, προκειμένου να περάσει διάφορες δοκιμασίες, ώστε να ανακτήσει ξανά κάτι που του έχουν πάρει. Στην περίπτωση της σωματικής βίας, το παιδί μπορεί να δέχεται σπρωξιές, κλωτσιές και, γενικότερα, οποιασδήποτε μορφής σωματικό πόνο, με τη χρήση διαφόρων αντικειμένων.

Εάν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας βιώνει μία τέτοια κατάσταση, προσπαθήστε να κρατήσετε τη ψυχραιμία σας και αποφύγετε να αντιδράσετε υπερβολικά, γιατί κάτι τέτοιο, μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερες διαστάσεις στο θέμα. 

Δείξτε του ότι είστε διαθέσιμος, δίνοντάς του τη δυνατότητα να σας εκφράσει τις βαθύτερες σκέψεις και τα συναισθήματά του. Επιβραβεύστε το για την απόφασή του να μοιραστεί τους προβληματισμούς του μαζί σας, βοηθήστε το να καταλάβει ότι δεν ευθύνεται το ίδιο για αυτή την κατάσταση και ενθαρρύνετέ το να ζητάει βοήθεια στο σχολικό πλαίσιο, ενημερώνοντας τον εκάστοτε δάσκαλο για τις καταστάσεις που διαδραματίζονται.

Να θυμάστε, πως εκπαιδεύοντας τον εσωτερικό πυρήνα των παιδιών σας, τους δίνετε τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και δύναμη τις αρνητικές παρατηρήσεις και τα σκληρά λόγια που μπορεί να εκλαμβάνουν.

Άρτεμις Φουντή