Κυριακή, Νοέμβριος 24, 2024
Follow Us
Κοινωνικοσυναισθηματική ικανότητα

Η κοινωνικοσυναισθηματική ικανότητα υποδηλώνει τα υψηλά επίπεδα ανάπτυξης των παιδιών, όσον αφορά στον κοινωνικό και συναισθηματικό τομέα και την ικανότητα ανάπτυξης αυτών των προσόντων σε πραγματικές συνθήκες.

Σύμφωνα με μελετητές, εννιά δεξιότητες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κοινωνικοσυναισθηματικής ικανότητας και, πολλές από αυτές, αποκτώνται στη νηπιακή ηλικία:

Επίγνωση του παιδιού για την προσωπική του συναισθηματική κατάσταση.

Διάκριση των συναισθημάτων των άλλων.

Ικανότητα να μιλάει το παιδί για τα συναισθήματά του.

Ικανότητα να εκδηλώνει ενσυναίσθηση για τα συναισθήματα των άλλων.

Ικανότητα να κατανοεί ότι μια εσωτερική συναισθηματική κατάσταση μπορεί να μην αντιστοιχεί στον τρόπο έκφρασής της προς τους άλλους.

Επίγνωση των πολιτισμικών κανόνων, όσον αφορά τον τρόπο έκφρασης.

Ικανότητα του παιδιού να λαμβάνει υπόψη του τις μοναδικές προσωπικές πληροφορίες που, πιθανόν, γνωρίζει για κάποιον, όταν συμπεραίνει τη συναισθηματική του κατάσταση.

Ικανότητα να αντιλαμβάνεται ότι η έκφραση των συναισθημάτων του μπορεί να επηρεάσει κάποιον τρίτο και να το λαμβάνει υπόψη του όταν το κάνει.

Ικανότητα να τροποποιεί κάποιες συναισθηματικές καταστάσεις, μέσα από αυτορρυθμιστικές στρατηγικές.

Έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά με ανεπτυγμένη κοινωνικοσυναισθηματική ικανότητα, στην ηλικία των 4,5, μπορούν να ανταποκριθούν σε προκλήσεις που, πιθανόν, θα τα έκαναν να θυμώσουν, ρυθμίζοντας αποτελεσματικά τα συναισθήματά τους, ώστε να αποφύγουν τις επιπτώσεις στις κοινωνικές τους σχέσεις.

Δεν μας εκπλήσσει, λοιπόν, που τα κοινωνικά ικανά παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι πιο αγαπητά από τους συνομηλίκους τους, καθώς μπορούν να «τα πηγαίνουν καλά» μαζί τους πιο εύκολα.

Ελισάβετ Παναγιωτίδου

Λογοθεραπεύτρια