Κυριακή, Απρίλιος 28, 2024
Follow Us
5+1 πρωινά για εσένα που προσέχεις την διατροφή σου -Της Αντιγόνης Μπέκα-Διαιτολόγου-Διατροφολόγου MSc

Οι απαιτήσεις της ημέρας σίγουρα πολλές και ο χρόνος περιορισμένος.

Για τον λόγο αυτό η κατανάλωση πρωινού δεν αποτελεί πάντα μέρος της πρωινής σου ρουτίνας. Ωστόσο ανάλογα με την διάθεση και τον χρόνο που διαθέτεις υπάρχουν λύσεις!

Αρχικά ένα ισορροπημένο πρωινό θα πρέπει να παρέχει περίπου το 20-35% των ημερήσιων ενεργειακών σου αναγκών και να περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφίμων από τουλάχιστον 3 ομάδες (αμυλούχοι υδατάνθρακες ολικής άλεσης, πρωτεϊνη χαμηλού λίπους, φρούτα και λαχανικά, καλά λιπαρά).

prw

1.Το εύκολο πρωινό

Πάρε 1 αραβική πίτα ολικής άλεσης, πρόσθεσε κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά, γαλοπούλα και μερικά λαχανικά. Εναλλακτικά θα μπορούσες να προσθέσεις ταχίνι ή αμυγδαλοβούτυρο, λίγο μέλι και μπανάνα. Εύκολο, γρήγορο και χορταστικό on the go πρωινό.

2.Το γλυκό πρωινό

Αν έχεις ξυπνήσει με διάθεση για γλυκό πρωινό οι επιλογές είναι πολλές! Αν έχεις λίγο παραπάνω χρόνο ετοίμασε τα πιο θρεπτικά pancakes με μπανάνα, αβγό και βρώμη. Ψήσε σε αντικολλητικό τηγάνι και συνδύασε τα με μέλι και καρύδια. Ωστόσο, εάν βιάζεσαι δοκίμασε μερικές φρυγανιές ολικής άλεσης με ταχίνι, μέλι, μπανάνα και σπόρους chia. Τα καλά λιπαρά και οι φυτικές ίνες του συγκεκριμένου πρωινού θα σε κρατήσουν χορτάτο για ώρες!

3.Το χορταστικό πρωινό

Φυσικά ένα τέτοιο πρωινό περιλαμβάνει αβγά, είναι θρεπτικά και πλούσια σε πρωτείνη. Αν έχεις μια δύσκολη μέρα μπροστά σου με ετοίμασε μια ομελέτα με λαχανικά ή αβγά σκράμπλ με σπανάκι και συνδύασε τα με ψωμί ολικής και φυσικό χυμό πορτοκάλι.

4.Το θρεπτικό πρωινό

Το γιαούρτι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνης, ασβεστίου και σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσεις στο πρωινό σου. Πρόσθεσε νιφάδες βρώμης ή δημητριακά ολικής άλεσης, λίγο μέλι, μούρα, ξηρούς καρπούς και σπόρους chia.

5.Το πρωινό της δοκιμής

Τι θα έλεγες για ένα porridge βρώμης; Ζέστανε σε κατσαρολάκι γάλα ή φυτικό ρόφημα με νιφάδες βρώμης. Πρόσθεσε toppings της επιλογής σου όπως μέλι, φρούτα, ξηρούς καρπούς ή βούτυρο καρπών και κανέλα. Η βρώμη είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Οι β-γλυκάνες, ένα είδος διαλυτών φυτικών ινών που περιέχονται στην βρώμη, παρέχουν ποικίλα οφέλη στην υγεία. Προσθέτοντας βρώμη στο πρωινό σου θα έχεις κορεσμό για αρκετές ώρες.

6.Το διαφορετικό πρωινό

Ένα τέτοιο πρωινό περιλαμβάνει το αγαπημένο αβοκάντο. Το αβοκάντο είναι ένα ξεχωριστό φρούτο. Περιέχει υψηλή ποσότητα λιπαρών η πλειοψηφία των οποίων είναι καλά μονοακόρεστα λιπαρά. Δοκίμασε το πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, με λίγο τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά και αβγά ποσέ. Μια δοκιμή θα σε πείσει!

Ό,τι και αν επιλέξεις φρόντισε να είναι θρεπτικό και να σου προσφέρει κορεσμό για αρκετές ώρες.

Για περισσότερες ιδέες επισκεφτείτε την σελίδα μου στο instagram Antigoni Beka 🥑 @andybeka (@nutrition4life_gr) • Instagram photos and videos

                                                                Αντιγόνη Μπέκα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc

Στουγιαννάκη 3-Νάουσα

Τηλ. 23323 01771

Κιν. 6984050471